Orange EcoRating Smartphone

În contextul în care tot mai mulți dintre noi rezonăm cu ideea de protecție a mediului înconjurător, căutând să cumpărăm produse sustenabile, Orange introduce sistemul de evaluare a dispozitivelor EcoRating, prin care sunt ierarhizate telefoanele mobile în funcție de impactul asupra planetei, din momentul începerii producției și până la scoterea lor din folosință.

Până acum, Orange ne anunță că a aplicat clasificarea EcoRating unui număr de 80 de modele de telefoane mobile. Deocamdată observ că telefoane din categoria Recondiționate au primit scor EcoRating.

Punctajul Orange EcoRating oferă un scor de la 1 la 100, analiza ia în calcul 13 indicatori ecologici, grupați în 5 criterii de eficiență:

  • Durabilitate – Indicele măsoară rezitența telefonului, durata de viață a bateriei, perioada de garanție a dispozitivului și a componentelor.
  • Potențial de reciclare – Indică măsura în care pot fi recuperate și dezasamblate pisele telefonului, precum și potențialul de reciclare al acestora.
  • Potențial de reparare – Are în vedere cât de facilă este reparare telefonului, adică ce acțiuni pot fi realizate spre a crește durata de viață a dispozitivului.
  • Impact asupra climei – Măsoară emisiile de gaze cu efect de seră produse de telefon pe toată durata ciclului de viață. Aici este analizat procesul de fabricație, cu resursele consumate implicate și nivelul de emisii de dioxid de carbon, dar și ambalajul și accesoriile din cutie.
  • Eficiența în folosirea resurselor – Este evaluat impactul cauzat de cantitatea de materii prime rare folosite pentru fabricare telefonului, în raport cu disponibilitatea resurselor (aur, litiu, siliciu, minerale etc.). Cu cât aceste materiale sunt înlocuite cu unele reciclate, cu atât punctajul crește.

Metodologia de acordare a punctajului EcoRating se acordă cu participarea furnizorilor de dispozitive și cu suport tehnic și supraveghere din partea IHOBE (agenție publică specializată în Dezvoltare Economică, Sustenabilitate și Mediu). Totodată, sunt luate în considerare standarde și linii directoare ale Uniunii Europene, precum standardele UE, ITU-T, ETSI și ISO.

Acest articol este susținut de către Orange România.