Orange ne-a oferit la review și un smartphone low-cost cu CPU dual-core și specificații care-l fac favorit într-o piață emergentă precum România. Este vorba despre Orange Nivo, un telefon aflat sub brandul operatorului portocaliu. Smartphone-ul Orange Nivo este produs de către CoolPad, o companie din China puțin cunoscută pe meleagurile autohtone.

Telefonul costă sub 470 lei fără semnarea unui contract, iar la orice abonament Orange ajunge să aibă un preț derizoriu în raport cu specificațiile sale tehnice. Se pune întrebarea. Merită cei 470 de lei? V-aș recomanda ca niciodată să nu achiziționați un telefon sau o tabletă cu Android doar pe baza datelor hardware ci să faceți un hands-on, să întoarceți produsul pe toate părțile și pe baza acestor impresii să faceți achiziția.

Orange Nivo este cel mai ieftin smartphone cu CPU dual-core din România la nivelul lui mai 2013 și nici în viitorul apropiat nu cred că va avea un rival. Telefoanelor dual-core și dual-sim se opresc pe la 600 – 650 lei.

Specificațiile tehnice pentru Orange Nivo:

Smartphone

Date tehnice

Orange Nivo

Ecran

TFT de 4 inch cu rezoluție 480×800 pixeli

Procesor

Dual-core la 1 GHz, Qualcomm MSM8225

Memorie

512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB

GPU

Adreno 203

Sistem de operare

Android 4.1.2 Jelly Bean

Conectivitate

3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS

Cameră foto și video

5 Megapixeli, cameră frontală de 0.3 Megapixeli

Baterie

1430 mAh

Greutate

120 gr.

Grosime

10.4 mm

Nu-i așa că la sub 470 lei pare a fi prea bine ca să fie adevărat? Să primești un telefon cu CPU Qualcomm, display rezonabil ca rezoluție și dimensiune, spațiu de stocare suficient și extensie prin microSD, conectivitate completă, filmează HD etc.

Design

Orange-Nivo-review (1)

Nu l-am primit în pachetul de retail și nu prea am ce spune în ce privește cutia, accesoriile etc. A sosit împreună cu o cartelă SIM cu datele activate. Apropo, folosește un SIM normal și nu trece pe microSIM cum fac multe telefoane din categoriile mid-range sau de top. Trec direct la telefon. Versiunea primită la review era pe negru / Orange Nivo Black.

Are 10.4 mm grosime și 120 gr., dar mi-a dat impresia de smartphone subțire. În partea superioară dați de o bandă metalică pe care se află portul microUSB, jack de 3.5 mm, se continuă puțin și pe lateral. Contribuie la rigiditatea telefonului în porțiunea respectivă. Spatele lui Orange Nivo este dintr-un plastic cauciucat care nu adună amprentele și oferă un grip bun. Senzorul de 5 Megapixeli a fost dispus pe o bandă metalică destul de generoasă, lipsește LED-ul flash.

Capacul bateriei se îndepărtează ușor și ai acces la slotul pentru SIM, pentru a avea acces la microSD slot trebuie îndepărtat acumulatorul de 1430 mAh. În partea frontală nu dați de niciun logo, iar pe spate nu este decât un mic abțibild al Orange. Sub display-ul de 4 inch se află trei taste sau controale de tip capacitiv cu rol în interfața sistemului de operare Android 4.1.2 Jelly Bean.

Una peste alta se poate spune că Orange Nivo este un telefon fabricat destul de bine. Plasticul și culoarea neagră domină. Totuși, dă impresia de telefon rezistent în timp. M-am bucurat să văd că nu-i lucios pe spate. Nu vă așteptați să fie un HTC One, dar nici să fie un smartphone făcut din cele mai proaste materiale. Pentru 470 lei primești multe. Stă bine în mână și nu te face de râs în concurență cu orice smartphone sub 200 de euro.

Ecran și sunet

Orange-Nivo-review (12)

4 inch și 480×800 pixeli. Uimește la capitolul luminozitate, unghiul de vizualizare este destul de larg. Touch-ul nu mi-a dat feed-back-ul pe care mi l-am dorit și lag-ul era la ordinea zilei. Nu am ce să-i reproșez display-ului. Adună amprentele la fel de rapid ca orice alt smartphone cu ecran de 4 inch.

Jack-ul de 3.5 mm îl regăsiți pe lateral în partea superioară, lângă portul microUSB. Micuța boxă a lui Orange Nivo a fost dispusă pe spate, sub logo-ul Orange. Este gălăgios de-a dreptul. Se aude tare și destul de bine. Este un smartphone care cu volumul dat la maxim nu ai cum să nu-l auzi când sună în buzunar. Punct PRO.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Orange-Nivo-review (15)

CPU Qualcomm MSM8255 dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM, Adreno 203 GPU, 4 GB spațiu de stocare / 2.3 GB în mod real și slot pentru microSD de până la 32 GB. Specificațiile sunt excelente în contextul prețului afișat și pe hârtie. În realitatea vă spun de pe acum să vă temperați așteptările. Are lag. Îl simți de când pornești telefonul și ai dori să scapi de el, dar nu vei reuși. Cred că dacă dispunea de 1 GB memorie RAM se descurca ceva mai bine, dar probabil nu le mai ieșea prețul de sub 500 lei.

Rulează Android 4.1.2 Jelly Bean customizat de către Orange. Nu s-a umblat prea tare la Android-ul nativ și asta ar fi un punct pozitiv. Indicatorul bateriei, semnalului și Wi-Fi sunt pe portocaliu în loc de albastrul cu care Google ne-a obișnuit. Partea de meniu al aplicațiilor + widgets și setările sunt, aproape, neschimbate față de Android stock. Normal că a fost adăugat ceva bloatware de la Orange de care nu prea ai cum să scapi.

Nu impresionează în browsing. Se descurcă decent și mai degrabă l-aș compara cu telefoane low-end în genul Allview A4All și în niciun caz cu alte telefoane dual-core. Ai lag în meniu, dar când intri în jocuri se descurcă destul de bine. Temple Run Oz și Subway Surfer sunt rulate fără probleme. YouTube, Facebook și Twitter merg fără probleme.

Dintre aplicațiile puse de Orange pe acest smartphone: Assistant, Block Breaker 3, Contul meu Orange, Dailymotion, Deezer. Fotbal Info, Frisbee, Gesturi, Orange Film, Peggle, TV de la Orange.

Ecranul de blocare / deblocare poate fi customizat destul de mult astfel încât să afișeze informațiile pe care le consideri necesare. Una peste alta nu-i un telefon rău pentru grupa smartphone-urilor sub 200 de euro.

Performanță

Screenshot_2013-05-14-19-37-49

L-am supus la o serie de teste de benchmark și rezultatele sunt în tabel. Spre comparație am adăugat și punctele scoase de Allview A4All cu Android 2.3.6 Gingerbread, CPU single core și PowerVR SGX531 GPU, 256 MB RAM. L-am adăugat și pe HTC Desire X cu Qualcomm Snapdragon 8255 dual-core la 1 GHz, 768 MB RAM, Adreno 203, Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Smartphone

Teste benchmark

Orange Nivo

Allview A4All

HTC Desire X

Quadrant Standard

2087 puncte

1571 puncte

2801 puncte

AnTuTu Benchmark

6357 puncte

5001 puncte

6130 puncte

NenaMark1

56.3 fps

62.2 fps

58.3 fps

NenaMark2

32.5 fps

30.8 fps

36 fps

CF-Bench

4870 puncte

3116 puncte

5425 puncte

Vellamo

1063 în HTML5

344 puncte în METAL

804 puncte în HTML5

335 puncte în METAL

1096 puncte în HTML5

323 puncte în METAL

3DMark

2237 puncte în Ice Storm

1279 puncte în Ice Storm Extreme

Nu l-a rulat

Nu era aplicația 3DMark în Google Play când am testat HTC Desire X

BrowserMark 2.0

946 puncte

1227 puncte

1096 puncte

HTML5test

298 puncte cu browserul integrat și 415 puncte cu Chrome pentru Android

200 puncte

390 puncte cu Chrome pentru Android.

Conectivitate

Orange-Nivo-review (7)

Dispune de 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, A-GPS, bluetooth. În lateral dreapta veți da de tasta de power cu rol în blocarea / deblocarea ecranului. La bază nu regăsiți niciun conector. Pe lateral superior au fost dispuse portul microUSB și jack-ul de 3.5 mm pentru căști sau o sursă audio distinctă.

În lateral stânga regăsiți tastele pentru reglarea volumului. Nu am sesizat probleme privind semnalul în Wi-Fi sau pe 3G. Calitatea audio în convorbiri mi s-a părut decentă.

Cameră foto și video

Orange-Nivo-review (2)

5 Megapixeli și cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Citisem prin unele specificații că filmează la 720p / HD cu 30 fps, dar nu am regăsit aceste date și în aplicația camerei foto. Cel mult filmează la 480p.

IMG_20130517_110432

Lipsește LED-ul flash, dar mi se pare o adiție de care te poți lipsi pe un telefon. Nu-mi amintesc de câte ori să fi avut nevoie de LED. Mai degrabă pe post de lanternă cu vreo aplicație specifică. Interfața camerei foto nu aduce prea multe opțiuni. Știe să facă și fotografii panoramice.

Câteva mostre foto și video ca să vă formați o opinie vis-a-vis de capacitățile lui Orange Nivo la acest capitol:

VIDEO

Autonomie

Screenshot_2013-05-14-19-42-11

1430 mAh, CPU dual-core la 1 GHz, 512 MB RAM, Android 4.1.2 Jelly Bean. Aici ar fi unul dintre punctele slabe. O baterie de minim 1700 / 1800 mAh s-ar fi dovedit de bun augur. Atunci când navighezi via 3G vei remarca cum nivelul scade aproape văzând cu privirea. Nici în Wi-Fi nu stă neapărat mai bine.

Cu display-ul pe luminozitate 50%, fără sincronizări și la o utilizare moderată a jocurilor, aplicațiilor, internetului vei ajunge a trece testul unei zile de utilizare. Dacă mergi pe luminozitate la maxim cu sincronizările în fundal și utilizare intensivă ai internetului via 3G, jocuri etc vei ajunge la sub 3 – 4h de funcționare.

Concluzii

Orange-Nivo-review (23)

Orange Nivo este un smartphone de tip best-buy și așa rămâne până la final. Nu-i cereți să fie un telefon dual-core veritabil,  dar depășește mare parte din smartphone-urile Android de sub 200 euro în ce privește experiența oferită. Interfața pusă de Orange peste telefon nu schimbă Android-ul la maxim, dar îi adaugă ceva bloatware care duce la îngreunarea interfeței grafice și a sistemului de operare. Are lag în interfață cu launcherul inclus, dar dacă instalați un launcher din Google Play veți vedea că funcționează mult mai bine.

Să trecem în revistă care-i sunt punctele PRO și CONTRA:

PRO

– preț excelent în raport cu specificațiile tehnice;

– design plăcut, stă bine în mână, spate care nu adună amprentele;

– hardware destul de bun cu CPU Qualcomm etc;

– Android 4.1.2 Jelly Bean;

– smartphone gălăgios, sunet puternic;

– se descurcă decent în ce privește fotografiile și clipurile video;

– display destul de ok.

CONTRA

– lag resimțit în anumite momente;

– aplicații de tip bloatware pe care nu le poți dezinstala;

– performanțe mediocre pentru un smartphone dual-core în browsing;

– autonomie slabă.

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.