Orange România trebuie să plătească despăgubiri de peste 10 milioane de euro pentru o speţă cu istoric de aproape 20 de ani

Retelistica
/
/
5 mai
/

Tribunalul Bucureşti a decis recent că Orange România trebuie să plătească despăgubiri de peste 10 milioane de euro pentru o speţă cu istoric de aproape 20 de ani.

Pentru că vreau să simplific lucrurile, iată un scurt rezumat a ceea ce s-a întamplat:

În februarie 2011, Consiliul Concurenţei a amendat Orange România cu suma de 147.9 milioane lei pentru abuz de poziţie dominantă în raport cu firma Netmaster Communications SRL. Amenda a reprezentat 3.6% din cifra de afaceri a operatorului telecom din 2010.

Fireşte că Orange România a contestat amenda în instanţă şi după ani de procese şi un ping pong permanent între deciziile instanţelor, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis în 2018 ca soluţie definitivă că Orange România este vinovată şi trebuie să plătească amenda (redusă la 110.9 milioane lei).

La aflarea acestei decizii, foştii acţionari ai Netmaster Communications SRL (Sanjay Bhasin şi Alexandru Albu) au acţionat şi ei în instanţă Orange România în 2020 pentru a cere la rândul lor daune. În această speţă, Tribunalul Bucureşti a anunţat astăzi (5 mai) că Orange România trebuie să plătească celor doi suma de 10.247.551,91 euro, reprezentând „despăgubiri pentru daunele suferite de reclamanţii ca urmare a încălcării de către pârâta Orange a dispoziţiilor art. 6 lit. a) din Legea nr. 21/1996, valoare actualizată până în aprilie 2024, precum şi în continuare până la momentul plăţii efective a sumelor datorate”.

Decizia NU este definitivă şi poate fi atacată de Orange România în termen de 30 de zile de la comunicare.

Dar ce a greşit Orange?

Conform informaţiilor existente, Orange ar fi refuzat să acorde accesul la reţeaua sa de telefonie în vederea terminării apelurilor naționale și internaționale tranzitate de operatorul Netmaster Communications SRL.

În aceeaşi situaţie se află şi Vodafone România, ambii operatori fiind amendaţi de Consiliul Concurenţei în 2011 şi acţionaţi acum în instanţă de foştii acţionari ai Netmaster Communications SRL. Pentru Vodafone România se aşteaptă o decizie pe 13 iunie 2025.

Sursa: profit.ro
Cosmin Mușat
Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează Samsung Galaxy S25 Ultra și Acer Nitro 5 AN517-52.

Cum tehnologia 5G și Orange ajută comunitatea din Delta Dunării prin incluziune digitală, telemedicină și condiții pentru turism lent

Retelistica
/
/
13 iun.
Viața curge diferit în Delta Dunării. Este un ritm ce ține cont strict de Dunăre și canalele sale. Distanța de peste 40 km de la Tulcea spre Mila 23, în inima Deltei, se face cu barca în jur de 1 oră și 15 minute. 

Orange oferă internet fix de mare viteză (până la 940 Mbps), televiziune (173 de canale tv) şi alte bonusuri la un abonament lunar ce costă cât cel mai modest abonament de internet fix de la DIGI

Retelistica
/
/
9 iun.
Înainte de a vă prezenta în detaliu ce am menţionat în titlu, trebuie să vă transmit că este foarte important să verificaţi acoperirea din zona voastră. După ce aţi făcut acest lucru, abia atunci puteţi vedea dacă vi se potriveşte sau nu oferta Orange.

Ce routere cu tehnologia Wi-Fi 7 ar putea folosi Orange în România pentru persoanele fizice?

Hardware
/
/
25 mai
Într-un articol de acum aproape 2 săptămâni am aflat că Orange a lansat în premieră în România o soluţie Wi-Fi 7 pentru clienţii business.