Orange Rono este fabricat de către ZTE și branduit de operatorul telecom. A ajuns în oferta Orange de câteva săptămâni și impresionează prin raportul preț / specificații + conectivitate 4G. Îl găsiți la 175 euro fără semnarea unui contract, iar în acest preț intră tehnologia 4G, display-ul IPS de 5 inch, procesorul Qualcomm quad-core, cameră principală de 8 Megapixeli, baterie de 2300 mAh.
La prima vedere nu se face nicio concesie hardware. Pe partea software sunt câteva aplicații preinstalate din partea Orange și un UI nu tocmai user friendly, dar se rezolvă cu un launcher dedicat (ofertă complexă în Google Play). Orange Rono reprezintă continuarea unor modele de succes, mă refer la telefoane cu mare impact la public aflate sub brandul Orange. Aici mă gândesc la Orange Nivo, Orange Reyo, Orange Hiro sau Orange Gova. Apropo, recenzia video pentru Orange Hiro aka Alcatel One Touch Idol Mini a atins peste 50.000 de vizualizări.
Orange Rono arată încrederea spre zone noi de preț, peste 150 euro și datele hardware impresionează. Le-am structurat în tabel.
Design
Nu a sosit în pachetul de retail ci doar smartphone-ul propriu-zis. Orange a avut curajul să-mi trimită un prototip al lui Orange Rono și astfel am putut să-i redactez review-ul. Ideea este că nu vă pot spune ce accesorii sosesc alături de telefon (cu siguranță primiți încărcător, cablu microUSB – USB 2.0 și manuale de instrucțiuni).
Ca design nu arată rău deloc. Vorbim de un smartphone cu preț de sub 200 euro și specificații destul de bune. Spatele lui Orange Rono este acoperit de un plastic cu o textură ce imită fibra de carbon, aduce aminte de Motorol RAZR Maxx. Gripul oferit este excelent, colțuri drepte, lateralele de sus și jos puternic rotunjite ce intră în contradicție cu lateralele stânga și drepte, simple și drepte.
Logo-ul Orange abia ce a fost stilizat pe spate, inexistent în partea frontală. Nu are taste capacitive sub display, touch buttons direct pe ecranul de 5 inch, în stilul smartphone-urilor Nexus. Nu se oferă acces la bateria de 2300 mAh, carcasă unibody. Slotul pentru microSIM este accesabil în lateral dreapta cu o agrafă dedicată. Telefonul nu are nici slot pentru microSD, cei 16 GB preinstalați ar trebui să fie suficienți. În realitate sunt vreo 12 – 13 GB, dar mai multe la capitolul hardware.
Orange Rono este un smartphone fabricat dintr-un plastic rigid cu un spate ce imită textura fibrei de carbon. Stă bine la partea de grip și dimensiunile sale sunt relativ compacte în gama telefoanelor cu ecran pe diagonala de 5 inch.
Ecran și sunet
IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli. Pe site-ul Orange în dreptul display-ului au trecut TFT LCD și asta te duce cu gândul la o matrice TN, dar Orange Rono are un panel IPS, luminos, culori plăcute și unghi bun de vizualizare. Rezoluția de 1280×720 pixeli pe un ecran de 5 inch mi se pare adecvată.
Aici am de punctat o chestie nu tocmai pozitivă. La un moment dat touch-ul s-a blocat și nu mai răspundea comenzilor. Atunci când apeși marginile telefonului se fac puncte de presiune pe display. S-ar putea ca problema să fie doar la sample-ul sosit la test și nu la modelele de retail.
Sunetul ajunge a fi livrat de un difuzor poziționat pe spatele telefonului. Pus pe o suprafață plană, difuzorul este acoperit complet și nu auzi când telefonul sună. În rest, livrează un sunet puternic, clar, bine definit. Include standardul Dolby și sunt câteva moduri presetate (Music, Game etc). Jack-ul de 3.5 mm a fost poziționat la bază, iar reglarea volumului se face din lateral dreapta. Aici contează și căștile folosite, audiția este de top dacă mergeți pe un set de tip in-ear, de la vreun brand cu ceva experiență în domeniu.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Elemente hardware ce definesc pe Orange Rono: Qualcomm MSM8226 de tip quad-core la 1.2 GHz pe ARM Cortex-A7, 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare din care 12.72 GB în mod real, fără slot pentru microSD, Adreno 305 în rolul de accelerator grafic.
Rulează Android 4.4.2 KitKat cu interfața grafică modificată de către Orange. Aici nu sunt probleme, ca de fiecare dată există posibilitatea de a folosi un launcher (Google Now, Nova Launcher etc). Se mișcă neașteptat de bine prin meniu, nu are lag nici atunci când ajunge a fi folosit în mod intensiv. Rulează mai toate aplicațiile și jocurile din Google Play, chiar și cele cu grafică complexă, dar ceva mai încet decât un telefon de top când aplicațiile sunt de ordinul a 1 – 2 GB.
Dintre aplicațiile preinstalate pe Orange Rono:
DailyMotion – un fel de YouTube la care Orange este acționar, de aici și promovarea sa pe telefoanele vândute de operatorul telecom;
Deezer – streaming de muzică din cloud, bază largă de melodii, abonament lunar;
Suita Orange: Contul meu, Fotbal Info, Orange Antivirus, Orange Film, Orange Travel, Orange TV Go;
Jocurile: Little Big City, Littlest Pet Shop, Rayman Jungle Run;
Kingsoft Office – suită pentru documente Office (Word, PowerPoint, Excel);
Task Manager – nu mai are nevoie de descriere;
NotePad – notițe direct pe smartphone.
Prin Gestures poți configura ca prin desenarea unei forme să pornești o anumițe aplicație din ecranul de start sau direct din ecranul de blocare.
Performanță
L-am trecut și prin furcile caudine ale testelor de benchmark și s-a comportat impecabil pentru un telefon cu preț de 175 euro, fără semnarea unui contract.
Rezultatele lui Orange Rono sunt echivalente cu cele scoase de Motorola Moto G.
Conectivitate
4G-ul este punctul central și elementul care-l individualizează față de alte telefoane quad-core cu preț de sub 200 euro. Nu sunt mai mult de 5 – 6 telefoane cu 4G în această categorie de preț, iar Orange Rono știe să facă download cu viteze teoretice de până la 100 Mbps.
Se adaugă elementele clasice de conectivitate: Wi-Fi în standardele b/g/n, bluetooth, Wi-Fi hotspot, A-GPS, radio FM. În partea superioară se află portul microUSB, la bază dați de jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta de reglarea volumului și tasta power, iar în lateral stânga de slotul pentru microSIM.
În apelurile de voce se descurcă foarte bine. Nu știu dacă îndeplinește standardul HD Voice pe care Orange îl oferă în rețeaua sa pe telefoanele compatibile. În download-ul de date via Wi-Fi mi s-a părut a fi ceva mai lent. Mă așteptam să fie mai sprinten, mă refer la aplicațiile în genul Asphalt 8 care are 1.4 GB și la care a trebuit să aștept zeci de minute până la instalarea sa. Nu am 4G în oraș, aici nu am prea multe de spus.
Cameră foto și video
8 Megapixeli, LED flash micuț, autofocus, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 1 Megapixeli. Fotografiile sunt făcute rapid. Se descurcă bine în condiții de lumină naturală, mai ales când dorești a fotografia un peisaj. Mai greu cu obiectele aflate în imediata apropiere, nu prea știe să defocuseze fundalul.
Mai multe fotografii făcute cu Orange Rono:
Autonomie
Bateria de 2300 mAh este pusă la lucru de display-ul de 5 inch și procesorul Qualcomm quad-core pe ARM Cortex-A7. Se descurcă destul de bine. La utilizare intensivă pe parcursul unei zile reușești în 3 sferturi de zi să golești acumulatorul (cu luminozitatea la maxim și mult browsing, download de aplicații etc).
Preț
Preț Orange Rono – 175 euro în magazinul online Orange.ro.
Concluzii
Orange Rono este un smartphone care oferă multe în categoria sa de preț și recomand achiziția sa printr-un abonament al operatorului telecom. Ajungi a investi foarte puțin într-un telefon cu specificații ok, experiență de utilizare pozitivă.
Am structurat punctele sale PRO și CONTRA.
PRO
– display IPS cu luminozitate bună, culori afișate natural;
– sunet ce beneficiază de standardele Dolby, clar, puternic;
– 4G;
– hardware suficient de puternic pentru majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play.
CONTRA
– autonomia se putea a fi ceva mai bună;
– touch-ul s-a blocat de câteva ori, problema s-ar putea să fie singulară, doar la sample-ul sosit la review;
– multe aplicații inutile (spre exemplu, jocurile preinstalate).
Recenzia video urmează a fi publicată din această seară.
În procesare pe YouTube: