Gama Tab S reprezintă elementul central în segmentul premiu, tabletele pe care Samsung le va promova cât mai puternic în perioada imediat următoare. Atât partea hardware cât și display-ul sunt fabricate in house de către compania sud-coreeană. Este produsul cu care vor dori să combată iPad-urile & celelalte tablete Android din nișa de top.

Veți vedea pe parcusul recenziei că sunt destule elemente care recomandă Samsung GALAXY Tab S 10.5. Samsung a învățat din lecțiile trecutului și cu siguranță își doresc să depășească Apple și pe piața de tablete. Pe smartphone-uri au câștigat clar, momentan. Samsung vinde trimestrial peste 70 de milioane de telefoane unități, iar Apple se oprește pe la 35 milioane unități. În segmentul tabletelor nu se apropie de iPad, iar cu Samsung GALAXY Tab S de 8.4 și 10.5 inch își doresc să livreze o experiență de utilizare superioară.

Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (1)

Datele hardware complete pentru Samsung GALAXY Tab S 10.5, versiunea Wi-Fi only:

specificatii-Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5
Trebuie să precizez că există și versiunea 4G a lui Samsung GALAXY Tab S 10.5. Diferența este dată de procesor și accelerator grafic (Qualcomm Snapdragon 800 de tip quad-core la 2.3 GHz + Adreno 330). În rest sunt aceleași date hardware.

Design

Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (6)

Am primit un sample conceput special pentru teste / recenzii etc. Nu a sosit în pachetul de retail, dar remarc prezența unui set de căști de tip in-ear pe lângă cablul microUSB – USB 2.0 și încărcătorul pe USB 2.0, manuale de instrucțiuni destul de aerisite.

Legat de design sunt mai multe de precizat. Aș insista pe grosime și greutate. 6.6 mm și 465 gr. pentru o tabletă cu display de 10.5 inch ce include un hardware destul de potent. Se adaugă marginile display-ului destul de subțiri și se obține o tabletă mai compactă decât iPad Air (display de 9.7 inch) sau alte modele Android.

Spatele tabletei este acoperit într-un plastic mat care ca textură amintește de GALAXY S5. Aduce un grip excelent, nu pare a se zgâria ușor, rezistent în timp. Marginea tabletei este aurie, metalică. Contribuie la partea de rigiditate și îi dă un plus de stil. Au păstrat tasta fizică centrală cu dublu rol și tastele capacitive cu rol de Aplicații Recente și Back. Sunt poziționate la baza display-ului, cu tableta orientată în modul landscape. Mi-aș fi dorit să vă controale direct pe display, touch buttons. Folosesc o tabletă mai mult în modul portrait și controalele puse într-o latură nu sunt pe placul meu, le-aș fi dorit la bază. Trebuie să recunosc că în timp ajungi a te obișnui.

Samsung GALAXY Tab S 10.5 este cea mai frumoasă tabletă a companiei sud-coreene. Este compactă raportat la specificațiile și display-ul său, nu scoate niciun zgomot pe la vreo îmbinare mai nefericită. Mai multe detalii legate de Tab S 10.5 pe partea de design regăsiți în galeria de fotografii.

Ecran și sunet

Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (16)

Sublim. Acesta-i cuvântul de ordine. Acest display Super AMOLED de 10.5 inch s-a lăsat așteptat. Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar la un moment dat au lansat tableta Samsung GALAXY Tab 7.7 (display Super AMOLED de 7.7 inch, cel mai mare la momentul respectiv). GALAXY Tab S 10.5 are un Super AMOLED de 10.5 inch cu rezoluție 2560×1600 pixeli. Este suficient să pornești tableta cu luminozitatea setată corespunzător și exclami un wow.

Este de-a dreptul superb. Culorile sunt puternice, negrul este afișat în mod natural, unghi larg de vizualizare, luminozitate mare. Aș cumpăra tableta Samsung și doar pentru modul în care arată ecranul său.

Sunetul provine de la 2 speakere situate pe lateral în dreapta și stânga. Se descurcă foarte bine și la acest capitol. Oferă un sunet puternic, amplitudine mare, claritate. Se aude mai bine decât multe laptopuri pe 11.6 sau 13.3 inch. Jack-ul de 3.5 mm este poziționat în lateral stânga, cu tableta în mod landscape, iar reglarea volumului în partea superioară, lângă butonul de power. Căștile incluse în pachet te scutesc de o achiziție separată și oferă un sound imersiv.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (20)

Samsung GALAXY Tab S 10.5 are încorporat procesorul Exynos 5420 pe arhitectura big.LITTLE (procesor quad-core la 1.9 GHz pe ARM Cortex-A15 + procesor quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A7). Se adaugă 3 GB memorie RAM, Mali-T628 accelerator grafic și astfel de obține o tabletă care rulează orice joc sau aplicație din Google Play, Tab S 10.5 nu va avea probleme din acest punct de vedere nici în 2015 – 2016.

Tab S 10.5 = adevărat monstru al specificațiilor, cei 3 GB RAM se simt din plin. Rulează Android 4.4.2 KitKat cu interfața TouchWiz a companiei sud-coreene. Nu are lag și ca experiență de utilizare mi-a adus aminte de Samsung GALAXY Note 3. Efectuează orice sarcină trasată în mare viteză, nu are lag nici dacă sunt făcute simultan mai multe task-uri.

Sunt câteva aplicații preinstalate:

Planificator S – calendar și permite setarea de remindere etc;

S Voice – asistent vocal;

WatchOn – controlezi televizorul direct de pe tabletă / serviciu neaccesibil în România;

Smart Remote – fără suport pentru țara noastră (o selecție de posturi TV accesibile direct de pe tabletă);

PaperGarden – reviste în format digital, fără suport în România;

Sincronizarea ecranelor 3.0 – conectarea smartphone-ului Samsung cu tableta;

Remote PC – controlezi calculatorul cu tableta prin intermediul internetului;

Netflix – fără suport în România;

WebEx Meetings – soft oferit de către Cisco pentru apelurile video corporate;

Dropbox – stocare în cloud;

NewYork Times – aplicație de știri, oferită în mod promoțional și ulterior implică o plată lunară, de la 19 dolari pe lună în funcție de opțiunile alese urcă și la 34.99 dolari pe lună;

Evernote – îți iei notițe ce sunt salvate în cloud;

Flipboard – vizualizezi informație din diverse surse într-un mod interactiv;

BusinessWeek+ – la fel ca și NewYork Times implică plata unui abonament după o perioadă promoțională.

Da. Cam multe aplicații care stau în tableta Samsung GALAXY Tab S 10.5 fără un rol uzual: WatchOn, Smart Remote, PaperGarden, Netflix. Aș adăuga și NewYork Times și BusinessWeek+ care mai degrabă sunt recomandate pentru piața americană și nu pentru Europa sau România. Mă refer la conținutul pe care-l accesezi.

În rest aș recomanda tableta Tab S 10.5 pentru cei interesați de gaming la superlativ, multimedia. În zona de setări sunt tot felul de opțiuni: poți capta un screenshot prin mișcarea rapidă a palmei peste display, tasta fizică centrală are rol și de scaner pentru amprente. Panoul de notificare din partea superioară accesibil prin swipe merge a fi customizat cu ce aplicații sau scurtături dorești.

Au implementat și două moduri de economisire a energie, unul normal și altul mai intensiv ce prelungește viața bateriei.

Performanță

Screenshot-Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (32)

A trecut prin testele de benchmark și rezultatele obținute încadrează tableta în segmentul premium:

teste-benchmark-Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5

Conectivitate

Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (14)

A sosit la review, Tab S 10.5 în varianta Wi-Fi și fără conectivitate 4G, dar există și Tab S 10.5 cu 4G / LTE, cu procesorul Snapdragon 800. De menționat că este o tabletă cu Wi-Fi ac și vitezele de transfer la download-ul pe internet cresc dacă ai router wi-fi ac și abonament de mare viteză (500 sau 1000 Mbps).

Alte elemente de conectivitate: dual-band, Wi-Fi hotspot, DLNA, bluetooth 4.0, port infraroșu pentru transformarea tabletei în telecomandă ad-hoc. Cu tableta în modul landscape, în lateral stânga se află un speaker și jack-ul de 3.5 mm, în partea superioară dați de butonul de power, reglarea volumului și portul infraroșu, în lateral dreapta se află al doilea speaker, slotul pentru cardurile microSD acoperit de un plastic de protecție, portul microUSB cu dublu rol.

La bază nu se află niciun element de conectivitate.

Cameră foto și video

Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (7)

8 Megapixeli, filmează la 1080p cu 30 fps, cameră frontală de 2.1 Megapixeli. Se descurcă bine. Nu am idee cât de uzual este să fotografiezi sau filmezi cu o tabletă al cărui display are 10.5 inch. Tab S 10.5 are atuul că este mai compactă și subțire față de alte tablete cu Android. Vedeți ce rezultate obține în galeria dedicată.

Mai multe fotografii făcute cu tableta Samsung Tab S 10.5:

Autonomie

Screenshot-Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (26)

Bateria de 7900 mAh își face datoria și tableta reușește a oferi 1 zi de autonomie în condiții de utilizare destul de intensive. Panelul Super AMOLED este recunoscut a fi ceva mai puțin gurmand în ce privește resursele de energie. Rezultatele pe partea de autonomie se datorează și procesorului pe arhitectura big.LITTLE. La sarcinile de rutină este folosit procesorul quad-core pe ARM Cortex-A7 și la cele mai complexe se trece pe quad-core mai performant la 1.9 GHz și pe ARM Cortex-A15. Este ca și cum ai avea un mod turbo ce se activează automat în funcție de necesitățile de procesare ale aplicațiilor rulate pe device.

Preț

Samsung GALAXY Tab S 10.5 Wi-Fi only – 2299 lei la eMAG.

Concluzii

Samsung-GALAXY-Tab-S-10.5 (26)

Samsung GALAXY Tab S 10.5 este alegerea celor care doresc performanță fără compromis, Android pe 10.5 în customizarea companiei sud-coreene, o tabletă light (ușoară și subțire), un produs premium.

PRO

– una dintre cele mai ușoare și subțiri tablete de 10.5 inch;

– performanțe redutabile;

– display Super AMOLED ce te îmbină să folosești tableta Tab S 10.5 în mod intensiv;

– sound bine calibrat;

– tabletă recomandă pentru partea de multimedia și gaming;

– autonomie excelentă;

– se dorește a merge și în sectorul business prin cititorul de amprente și aplicații preinstalate în genul WebEx de la Cisco.

CONTRA

– câteva aplicații preinstalate fără suport pentru țara noastră;

– dispunerea cu tastă fizică și capacitive la bază, în mod landscape, face ca tableta să fie ceva mai greu de folosit în modul portrait, touch buttons ar fi fost de dorit.