Parteneriatul dintre Orange, Samsung și Cisco aduce România printre primele țări ce testeaz soluțiile 5G în mediu real. 

Localitatea Florești de lângă Cluj-Napoca a fost mediul ales pentru testarea primei rețele FWA pe 5G. Au fost 15 clienți ce au testat această soluție.

Câteva precizări:

  • FWA – Fixed Wireless Access (internet fix prin tehnologia 5G);
  • perioada de test a fost cuprinsă între 1 iunie – 16 iulie 2018;
  • testul s-a făcut în rețeaua de 26GHz, viteze de până la 1 Gbps printr-o soluție wireless la o distanță de 1 km;
  • routerele amplasate în locuință sau exterior au venit de la Cisco, echipamentul 5G ce preia semnalul și îl trimite spre routere a fost de proveniență Samsung.

5G-ul ar putea teoretic să suplinească rețelele de fibră optică clasice printr-o rețea wireless cu viteze teoretice de până la 6 Gbps (3Gbps atins la Florești pentru 4 dispozitive conectate în mod simultan).

Am aflat câteva detalii interesante. 5G-ul va fi adus pe trei benzi: 700 MHz, 3500 – 3800 MHz și 26 GHz.

700 MHz – spectru mic, acoperire mare;

3500 – 3800 MHz – intermediar ca spectru și acoperire;

26 GHz – spectru mare, acoperire mică.

Cel mai probabil, 26GHz va fi exclusiv în mediul urban – spațiile aglomerate. Sunt viteze de-a dreptul incredibile, dar și mult echipament ce trebuie să ajungă la colț de stradă, bloc etc.

Echipament de la Cisco și Samsung folosit în testul pe 26GHz;

Dacă licitația pentru spectru 5G are loc în 2019, prima rețea 5G pentru publicul larg va sosi prin 2020. Abia în a 2-a parte a lui 2019 vom avea și primele telefoane compatibile. Ca un operator de telecomunicații să fie motivat în a aduce 5G este nevoie de hardware care să fie înrolat în rețea. Avem nevoie de telefoane mobile compatibile. Pe de altă parte, cred că 5G-ul va avea mare succes în mediul business și acolo s-ar putea să vedem aplicații aduse mai rapid. Latența de 1ms + vitezele mari ajută companiile medii și mari în procesele de producție, organizare etc.

Declarație oficială:

Orange s-a remarcat pe piaţa din România ca pionier al inovaţiei în tehnologie, adusă mereu cu scopul de a oferi clienţilor cea mai bună experienţă de utilizare. Astăzi, tot alături de clienţi, facem un pas important şi testăm în premieră o rețea 5G. Este un test care ne aduce mai aproape de viitor, o oportunitate să înţelegem mai bine modul în care tehnologia se comportă în condiţii reale de utilizare, provocările care pot apărea în procesul de implementare a noilor tehnologii, precum şi avantajele pe care le poate aduce clienților noștri, rezidențiali sau business.” a declarat Liudmila Climoc, Chief Executive Officer al Orange România.

Interesant este că Samsung este implicat în dezvoltarea de echipament pentru rețelele 5G. Parteneriatul cu Orange și Cisco îi ajută să testeze echipamentul în mod real, să standardizeze soluțiile hardware & software etc.

Categorii: retelistica

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.