Diverse

În cursul zilei de astăzi a avut loc un eveniment important pentru locuitorii oraşului Cluj-Napoca: a fost semnat contractul pentru realizarea metroului. Vorbim de un aşa numit contract la cheie, adică în acesta sunt prinse toate lucrările necesare punerii în funcțiune a magistralei: structuri, tuneluri, finisaje, instalații și automatizare.

Prima magistrală de metrou din Cluj-Napoca va fi construită de asocierea de firme Gulermak Agir Sanayi Insaat Ve Taahhut A.S.- Gülermak Spólka Z Ograniczona Odpowiedzialnoscia-Alstom Transport S.A. – Arcada Company S.A, întreg proiectul ridicându-se la 2.2 miliarde de euro (proiectare + execuţie). Magistrala va avea 19 staţii, va acoperi 21 de kilometri şi va fi pusă în funcţiune în 2031.

Trenurile metroului din Cluj-Napoca vor cirula la intervale de 90 de secunde, vor avea doar trei vagoane (în Bucureşti acestea au şase), iar capacitatea maximă a numărului de pasageri va fi de 540 de persoane / tren (în Bucureşti este de 1200 de persoane).

Primul oraşului, Emil Boc, a declarat că „În 2031, anul de punere în funcţiune a metroului, vom avea 164.000 de călători pe zi şi cu 29.000 de maşini mai puţine în oraş.”

Deşi totul sună foarte bine, clujenii trebuie să se pregătească de lucrări prin oraş. În perioada de şantier mai multe străzi şi bulevarde vor fi închise circulaţiei auto pe perioade lungi de timp (până la 12 luni).

Sursa: hotnews.ro

Categorii: diverse
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.