Oukitel U7 Plus – review

26/10/2016

Am testat în ultimele zile și unul dintre cele mai ieftine telefoane chinezești cu display de 5.5 inch, conectivitate dual-sim și Android 6.0 Marshmallow. Este vorba de Oukitel U7 Plus. Ca design, de la prima vedere remarcați de la cine s-au inspirat – iPhone 6 / 6S Plus. Mă rog, din punctul meu de vedere, mai multe contează ce știe smartphone-ul să facă, cum se comportă ca și experiență în utilizarea de zi cu zi.

La începutul lui 2016 vă invitam să parcurgeți recenzia lui Oukitel U7 Pro. U7 Plus aduce conectivitate 4G în FDD-LTE, 2 GB RAM vs 1 GB RAM, 16 GB spațiu de stocare vs 8 GB, MediaTek 6737 vs MediaTek 6580. În linii mari este un upgrade pe câteva elemente – cheie, iar designul, bateria și ansamblul de camere foto și video au rămas fix aceleași.

specificatii-oukitel-u7-plus

Design

oukitel-u7-plus-6

În pachet dați de smartphone, încărcător pe 5V / 1A, cablu microUSB – USB și manual de instrucțiuni în limba engleză. Nu trebuie să vă speriați când vreți să-l porniți sau atunci când este pus la încărcat și nu afișează nimic. Trebuie înlăturată protecția pusă pe elementul ce face conexiunea între încărcarea bateriei și smartphone.

Este o clonă de iPhone 6 / 6S Plus, iar în China îl găsiți la aproximativ 75 dolari – în România îl importă iHunt la peste 500 lei. Mai multe discuții pe această temă la capitolul: Preț. Ideea este că nu arată foarte rău, capacul spate se întinde și pe marginile laterale. Îl îndepărtezi și ai acces la sloturile pentru cele două cartele SIM, dar și la slotul dedicat cardurilor microSD.

Cântărește 200 de gr. și grosimea atinge 9 mm. Nu prea înțeleg ce a făcut Oukitel de a atins aceste valori, mai ales că vorbim de un smartphone de 5.5 inch, unul fabricat din plastic. Personal, nu mi s-a părut a fi așa greu în mână sau buzunar. De la 160 – 170 gr. la 200 gr. până la urmă sunt 30 – 40 gr. Nici nu le simți, mai ales ca bărbat.

Nu are îmbinări nefericite, dar nici nu epatează ca atenție la detalii. Îl consider a fi corect pentru categoria sa de preț, sunt telefoane mai scumpe ce nu arată la fel de bine ca U7 Plus. Mai multe detalii vă puteți forma pe baza galeriei de imagini. Apropo, are folie montată din fabrică.

Ecran și sunet

oukitel-u7-plus-17

IPS de 5.5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, protejat cu sticlă Corning Gorilla Glass 2.5D și de la bun început pot să spun că mi-a plăcut. Touch-ul răspunde prompt comenzilor, fără a întârzia în vreun fel. Culorile sunt plăcute, luminozitate destul de ridicată. La elemente contra aș pune reflecția spațiului ambiant, mai ales când telefonul este ținut în lumină puternică, dar și marginile negre ale display-ului (nu la fel de deranjante ca pe telefoane de peste 1500 lei).

La baza display-ului se află trei taste capacitive: Back, Ieșire pe ecranul de start și Mai multe detalii sau customizare a ecranului de start (de la dreapta spre stânga).

Sunetul este livrat de un difuzor poziționat la bază, lângă portul microUSB. Reglarea volumului se face din lateral stânga, iar jack-ul de 3.5 mm se află în partea superioară. În pachet nu sunt căști incluse. Difuzorul se aude suficient de puternic, partea de bass insuficient redată, treble un pic cam ascuțit. Pe jack-ul de 3.5 mm se descurcă mult mai bine, bass corect, redare fidelă.

Hardware, sistem de operare și aplicații

oukitel-u7-plus-19

Folosește procesorul MediaTek 6737 de tip quad-core la 1.3 GHz + 2 GB RAM + 16 GB spațiu de stocare + Mali-T720MP2 + slot pentru cardurile microSD ce extind spațiul de stocare preinstalat.

Informații relevate de CPU-Z:

Este suficient de puternic spre a rula majoritatea aplicațiilor și jocurilor din Google Play, cu excepția celor ce necesită grafică complexă. Pentru joculețele Android aș avea curajul să spună că se descurcă bine spre foarte bine.

Rulează Android 6.0 Marshmallow cu o customizare mică făcută de către Oukitel. Nu trebuie să vă speriați, avem 6.0 Marshmallow în stadiu nativ cu o mică modificare în ce privește icoanele aplicațiilor. Atât, setările rapide și setările propriu-zise sunt nemodificate, la fel și dialer-ul, mesajele etc. Doar icoanele aplicațiilor sunt customizate, dar asta se rezolvă printr-un launcher în genul Nova + pachet de icon-uri specifice Android 6.0.

Aplicații preinstalate pe Oukitel U7 Plus:

Aplicații Google: Gmail, Căutare vocală, Căutare Google, Maps, Google Play, YouTube;

Aplicații preinstalate pe smartphone: Actualizare software – a primit un update consistent de firmware, Agendă, Browser, Calculator, Calendar, Backup, Descărcări, E-mail, Galerie, Înregistrare sunet, Parolarea aplicațiilor, PowerSaver, Radio FM, Muzică, Mesagerie, SIM Toolkit, UserManual, Teme. 

Nu avem bloatware în cantități ridicate. Aș putea spune că stă bine din acest punct de vedere, se descurcă decent în playback-ul de conținut, în browsing, pe partea de socializare. Îl ajută faptul că folosește un procesor MediaTek pe arhitectură mai nouă, dar și cei 2 GB RAM + Android-ul nemodificat puternic.

Android 6.0 Marshmallow pe Oukitel U7 Plus

Performanță

screenshot-oukitel-u7-plus-37

A trecut prin mai multe teste de benchmark, iar rezultatele le-am notat în tabel.

teste-benchmark-oukitel-u7-plus

Conectivitate

oukitel-u7-plus-14

Este un smartphone cu suport pentru două cartele SIM: 4G pe un sim și 2G pe celălalt, când ești apelat pe un SIM, ai ocupat pe al doilea. În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz:

4G – 800 / 900 / 1800 / 2100 / 2600 MHz în FDD-LTE.

Elemente de conectivitate de pe Oukitel U7 Plus: 4G cu viteze de până la 150 Mbps în download și 50 Mbps în upload, Wi-Fi în standardele b/g/n, single band pe 2.4 GHz, bluetooth 4.0, A-GPS.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, în lateral dreapta dați de butonul de power, la bază de difuzor și portul microUSB, iar în lateral stânga de reglarea volumului. Mă bucur când descopăr că mai sunt telefoane fără power și reglarea volumului pe aceeași latură. Îndepărtați capacul bateriei și aveți acces la slotul pentru cele două cartele SIM și microSD.

În apelurile de voce se aude decent, fără a ieși în evidență față de alte modele concurente. În ce privește viteze pe Wi-Fi am prins pe SpeedTest: 49 Mbps la download și 38 Mbps la upload – valori modeste.

Cameră foto și video

oukitel-u7-plus-8

Folosește un senzor Sony de 8 Megapixeli ce interplat urcă la 13 Megapixeli și o cameră frontală de 2 Megapixeli ce și ea beneficiază de interplare și urcă la 5 Megapixeli. Aici aș pune mențiunea slab spre foarte slab, nu te aștepți la calitate de GALAXY S7 pe un dispozitiv ce costă cât o fracțiune din flagship-ul sud-coreean, dar parcă mi-aș fi dorit un plus la capitolul stabilitate, mai puțin zgomot de imagine când lumina este corect. Recomand să nu folosiți senzorul interpolat la 13 Mgpx, la 8 Megapixeli parcă se descurcă un pic mai bine, fără interpolarea minune.

Cu multă răbdare se obțin fotografii ce pot fi utilizate pe Facebook & Instagram.

Meniul camerei de pe Oukitel U7 Plus;

Fotografii făcute cu Oukitel U7 Plus (unele imagini se repetă și există o logică, primele sunt interpolate la 13 Megapixeli, iar a 2-a rundă neinterpolată la 8 Megapixeli). 

Autonomie

Bateria de 2500 mAh te duce jumătate de zi, pe utilizare intensivă. La utilizare moderată trece testul autonomie de dimineață până seara, dar cu greu. 

În testul Gadget.ro (luminozitate la maxim, redare a playlistului unboxing de pe canalul nostru de YouTube pe conexiune Wi-Fi) a obținut 4 ore – fix.

Preț

oukitel-u7-plus-26

Oukitel U7 Plus – 550 lei la iHunt. Magazinele online chinezești îl au pe la 70 – 80 dolari, iar cu TVA și transport nu ar trebui să treacă de pragul a 100 dolari – aprox. 413 lei. Îl recomand mai degrabă cumpărat de acolo, cei ce doreșt și servicii postvânzare precum garanția – iHunt la 550 lei ar putea fi o alternativă, deși la 550 lei deja te poți orienta spre alte dispozitive, mai performante.

No review box found! Insert a valid box ID.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.