În ultimele două săptămâni am utilizat Oukitel U8 ca al doilea telefon şi pot spune că în această perioadă mi-a lăsat o impresie destul de bună. Smartphone-ul ne-a venit în teste de la coolicool.com, iar experienţa de utilizare a fost una plăcută şi interesantă.

Terminalul este unul elegant, realizat din materiale de foarte bună calitate, iar la nivel de design aduce destul de mult (cel puţin pe spate) cu un smartphone mult mai celebru, Samsung GALAXY S6. Specificaţiile hardware îl încadrează în zona mid-range, iar preţul de achiziţie este unul pe măsură. Am trasat cele mai importante idei despre Oukitel U8 în review-ul de faţă.

Specificaţii Oukitel U8

specificatii

Design

Oukitel U8 (14)

Am primit smartphone-ul într-o cutie de un portocaliu strident şi nu mare mi-a fost mirarea când am observat că în interiorul său nu se regăsesc decât terminalul, cablul microUSB – USB 2.0 şi încărcătorul de 1A pe USB 2.0. În formula de retail Oukitel U8 nu oferă niciun fel de accesorii (am găsit o folie de protecţie pusă pe ecran, însă aceasta nu este dedicată utilizării zilnice a telefonului).

Oukitel U8 surprinde încă de la început atât în sens pozitiv, cât şi în sens negativ. Când îl scoţi din cutie ai impresia că vezi o copie de Samsung GALAXY S6 (chiar şi camera foto iese uşor în relief), însă acest lucru nu este ceva rău. Se vede că cei de la Oukitel au fost atenţi la detalii, materialele utilizate sunt de foarte bună calitate, iar frumuseţea sa răpeşte imediat privirile doamnelor şi domnişoarelor.

Toate bune şi frumoase până îl iei în mână. Acesta se aşează foarte bine, este finuţ, bine sculptat, însă foarte greu. Dacă te uiţi de la distanţă nu ai spune niciodată că Oukitel U8 cântăreşte aproape 200 de grame. Iar acest lucru se simte.  Pe parcurs ajungi să te obişnuieşti, însă pentru doar 7.9 mm grosime mi se pare un smartphone greu.

Device-ul este unul unibody și nu se oferă acces la baterie, iar asamblarea şi finisarea sunt la nivel de top. Oukitel U8 este construit dintr-un plastic ce lasă o impresie plăcută, având o ramă metalică ce dă senzaţia de rigiditate. Din punct de vedere al design-ului şi asamblării jos pălăria pentru ce s-a reuşit cu acest device.

Raportat la „prezenţa scenică”, Oukitel U8 se aşează bine în mână, însă grip-ul oferit nu este unul pe placul meu. Rama metalică îl face să alunece foarte repede şi ai neplăcuta impresie că vei scăpa telefonul din mână. Pentru a reduce această senzaţie, am încercat mereu să ţin un deget pe carcasă sau în zona inferioară a device-ului.

Terminalul adăposteşte în zona frontală display-ul de 5.5 inci, 3 taste capacitive (Back, Home şi Options) în partea inferioară, camera frontală de 5 megapixeli şi senzorii de lumină şi proximitate în partea superioară. Pe spate regăsim camera foto de 13 megapixeli, bliţul dual-LED, scannerul de amprentă, logo-ul companiei şi difuzorul.

Ca o concluzie rapidă aş putea spune că Oukitel U8 este elegant, cu un şarm aparte, foarte bine construit, însă destul de greu.

Ecran și sunet

Oukitel U8 (33)

Oukitel U8 utilizează un display IPS de 5.5 inci cu rezoluţie HD (1280 x 720 pixeli), protejat cu sticlă 2.5D de tip Corning Gorilla Glass 3 şi o folie de protecţie din fabrică foarte prost pusă. Este un ecran bun, mulţumitor, însă am văzut altele şi mai bune în aceeaşi categorie de preţ. Oferă un unghi de vizualizare foarte bun, o luminozitate peste medie, culori plăcute, însă m-au deranjat două aspecte la acest display: chiar dacă într-o utilizare normală nu se simte, albul nu mi se pare a fi redat corect, acesta are nuanţe închise ce se văd doar atunci când ecranul este complet alb. Pare a fi un alb mincinos, un alb forţat.

Cel de-al doilea aspect care nu a fost pe placul meu este dat de îmbinarea dintre display şi restul carcasei. Există o porţiune unde ecranul 2.5D se curbează şi se formează un mic şanţ care agaţă. Cel mai mult se simte în jocuri atunci când vrei să ieşi şi apelezi la bara de notificări. Simţi cum ceva te zgârie pe deget şi chiar dacă în timp te poţi obişnui, pot spune că este enervant la început.

În rest după cum am spus este un display reuşit, cu un touch excelent ca timp de răspuns şi culori plăcute.

Luminozitate 100% între Elehpone P7000 Pioneer – LG G2 – Oukitel U8

Oukitel U8 (53)

Pe spatele device-ului regăsim şi cititorul de amprentă. În primele zile acesta funcţiona bine, cu un timp de răspuns uşor ridicat, însă am primit un update OTA pentru îmbunătăţirea timpului de răspuns şi vă recunosc cu sinceritate că acesta s-a micşorat substanţial. După update cititorul de amprentă răspunde excelent, aproape instant de foarte multe ori.

Sunetul de pe Oukitel U8 provine de la un speaker poziţionat la baza telefonului, pe spatele său. Difuzorul nu impresionează deloc, fiind unul foarte slab. Bass nu există deloc, volumul maxim este foarte scăzut, sunetele emise sunt stridente şi zgârie uşor timpanul, iar dacă aşezi telefonul pe o suprafaţă plană rişti să nu mai auzi nimic. Dacă se utilizează caştile pe jack de 3.5 mm situaţia se schimbă în bine, însă nici aici nu excelează. Există bass, există claritate, însă nu avem volum.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Oukitel U8 (39)

Oukitel U8 dispune de un ansamblu hardware echilibrat care se descurcă bine în task-urile zilnice: MediaTek MT6735 de tip quad-core pe 64 biţi la 1.0 GHz pe ARM Cortex-A53, accelerator grafic Mali-T720, 2 GB memorie RAM şi 16 GB spaţiu de stocare grupat în două partiţii: 4.36 GB stocare internă şi 7.98 GB stocare telefon + slot pentru card microSD de până la 64 GB).

Device-ul rulează Android 5.1 Lollipop customizat de către cei de la Oukitel în stilul Emotion UI de la Huawei. Această customizare îmbină toate aplicațiile și widget-urile direct pe ecranul de start, însă dacă vă deranjează se poate rezolva foarte uşor cu un launcher din Google Play. Eu am utilizat versiunea standard, iar aceasta se mişcă excelent. Nu există lag, întârzieri, iar bloatware-ul este la un nivel scăzut. Am primit şi un update de firmware pe parcursul celor două săptămâni, lucru care mă bucură foarte mult. Ce nu mi-a plăcut însă este faptul că după selectarea limbii române în utilizarea sistemului de operare, se mai pot găsi zone în limba engleză (netraduse).

Câteva aplicaţii preinstalate: File Manager, Maps, Google Chrome, Clock, FM Radio, Play Store, Settings, Facebook, Twitter, WhatsApp, Youtube, SIM Toolkit sau Înregistrare sunet.

Am testat şi câteva jocuri precum Real Racing 3, Modern Combat 5 sau Asphalt 8 şi pot spune că se mişcă bine, decent. Existe momente când agaţă la solicitări de grafică mai complexe şi se încinge, însă această limită este dată de procesorul quad-core MediaTek. În utilizarea de zi cu zi nu am întâmpinat niciun fel de situaţii neplăcute.

Performanță

Screenshot_2015-07-01-23-11-10

Oukitel U8 a fost trecut prin câteva teste de benchmark, iar rezultatele le-am comparat cu cele obţinute de Bluboo X550 (au aproximativ aceeaşi configuraţie hardware).

benchmark

Conectivitate

Oukitel U8 (5)

Oukitel U8 este smartphone aproape complet la acest capitol, oferind cele mai importante conectivităţi: dual-sim (2 x microSIM, iar dacă se ataşează un card microSD telefonul devine single-sim), 4G cu viteze în download de până la 150 Mbps, Wi-Fi în standardele b/g/n, dual-band pe 2.4 şi 5 GHz, bluetooth 4.0, GPS etc. În apelurile de voce se descurcă bine, conexiunile Wi-Fi, 3G sau 4G au funcţionat în parametrii normali, iar GPS-ul s-a comportat decent, fiind destul de exact.

La exterior dăm de jack-ul de 3.5 mm (zona superioară), microfonul şi portul microUSB (zona inferioară), slotul pentru SIM (în laterala stângă), tastele de volum şi butonul de power (în laterala dreaptă).

Cameră foto și video

Oukitel U8 (56)

Oukitel U8 dispune de o cameră foto de 13 megapixeli cu flash dual-LED ce filmează la 1080p + cameră frontală de 5 megapixeli. Senzorul central face poze de bună calitate, decente pe timp de zi, însă zgomotoase noaptea. Culorile obţinute sunt plăcute, este redată destul de bine naturaleţea lucrurilor, iar contrastul pare echilibrat. Senzorul frontal este decent doar la lumină puternică, în alte condiţii realizând poze de foarte slabă calitate.

Un aspect deranjant la nivelul camerei foto a fost acela că senzorul iese destul de mult în relief şi poate fi foarte uşor zgâriat. În aceste condiţii este nevoie de o husă care să anuleze această înălţare a senzorului foto.

Filmarea se realizează la 1080p şi este un clară, plăcută ochiului şi echilibrată la lumină naturală. După apusul soarelui îşi pierde mult din „luciditate” şi ies clipuri obscure.

Clip făcut cu Oukitel U8;

Autonomie

Screenshot_2015-07-08-22-46-33

Oukitel U8 are o baterie de 2850 mAh care se descurcă onorabil. Cu luminozitatea la 50%, câteva apeluri, ceva sincronizări în fundal, mesaje, puțin browsing etc. trece lejer pragul a 24 de ore. În testul nostru (luminozitate 100%, redare continuă a playlist-ului unboxing de pe canalul nostru de youtube şi conexiune Wi-Fi la internet) a ajuns de la 100% la 5% în 4 ore şi 16 minute.

autonomie

Preț

Oukitel U8 poate fi comandat de pe coolicool.com la un preţ de 138.99 dolari, adică aproximativ 550 lei. La această sumă sunt şanse să mai adăugaţi şi TVA 24% (depinde de curierul prin care vă este livrat smartphone-ul).

Concluzii

Oukitel U8 (48)

Oukitel U8 este un telefon cu un design plăcut (inspirat de la Samsung Galaxy S6), realizat din materiale de cea mai bună calitate, cu colţuri fine, display bun şi un hardware care mulţumeşte în task-urile zilnice. Nu este smartphone-ul perfect (greutate ridicată, sunet foarte slab, lipsa garanţiei în România), însă personal mi-a plăcut şi îl recomand pentru cei care vor eleganţă la un preţ mai mic.

PRO

– materialele utilizate de foarte bună calitate;

– design elegant şi construcţie solidă;

– Android 5.1 Lollipop fără lag / întârzieri în meniu;

– display HD cu luminozitate ridicată şi culori plăcute;

– cameră foto cu rezultate bune (cel puţin pe lumină);

– raport calitate-preţ excelent.

CONTRA

– lipsa garanției pe meleagurile autohtone;

– sunet dezamăgitor;

– aproximativ 200 grame greutate;

– senzorul foto ieşit în relief poate fi uşor zgâriat;

– rezultate modeste în jocurile cu grafică complexă.