Panasonic Convention 2018 s-a desfășurat în Palma De Mallorca, Spania, și a marcat cu această ediție nu mai puțin de 100 de ani de la înființarea companiei nipone. Este impresionant când un producător de renume mondial se poate lăuda cu o istorie atât de îndelungată, cu un secol de inovare continuă. Vom vorbi separat despre asta, despre ce își propune pentru viitor Panasonic, deocamdată să vedem ce noutăți a pregătit gigantul nipon pentru anul 2018.
Vreau să încep cu categoria camerelor foto, unde Panasonic încearcă să cucerească tot mai mulți adepți. Personal cred că o să reușească să-și crească cota de piață pe acest segment, căci am văzut deja la lucru doi reprezentanți – Panasonic Lumix G9 și Lumix DMC-LX15, iar ambele modele m-au impresionat. În afară de Lumix G9, pentru 2018 noutățile pe partea foto mai includ Panasonic Lumix DMC-TZ200, pentru care avem un articol separat, Panasonic GH5S și Panasonic Lumix GX9.
Cel din urmă reprezintă soluția de aparat mirrorless pe sistem micro four-thirds cu design clasic, dar cu multiple tehnologii de ultimă oră, toate într-un corp compact. Panasonic Lumix GX9 se bazează pe un senzor Live MOS de 20.3 Megapixeli, fără filtru low-pass, care alături de tehnologia Colour Control determină culoarea, saturația și luminozitatea, pentru un interval dinamic cât mai extins. Procesorul de imagine Venus Engine folosește o procedură de reducere a zgomotului în mod repetat, pentru a identifica și diminua zgomotul, dar păstrând detaliile.
Sistemul de autofocus prin detecție de contrast este ajutat de tehnologia Depth From Defocus (DFD) și astfel autofocalizarea se poate realiza în doar 0.07 secunde (conform CIPA). În rafală, aparatul poate capta până la 9 cps în mod AF Single și până la 6 cps în mod AF Continuous.
Am avut la dispoziție în cadrul Panasonic Convention 2018 un circuit de curse în miniatură pe care rulau mașinuțe cu viteză mare. Sistemul de autofocus prezent pe Lumix GX9 a reușit aproape de fiecare dată să pună în clar subiectul aflat în mișcare rapidă, rezultatele fiind impresionante.
Pentru stabilizarea imaginii, Panasonic Lumix GX9 folosește atât stabilizare optică pe senzor pe 5 axe, cât și din obiectivele compatibile. Astfel, sistemul Dual I.S. permite câștigarea de până la 4 trepte de expunere.
Ca toate aparatele foto Panasonic lansate în ultima perioadă, și Lumix GX9 poate capta clipuri video la rezoluție 4K (3840 x 2160 pixeli) cu 30 sau 24 fps. Totodată, pot fi luate fotografii 4K Photo la o frecvență a cadrelor de 30 fps și salvate ca imagini cu echivalent 8 MPx.
Cu siguranță vom primi la test Panasonic Lumix GX9 imediat ce va fi disponibil pentru țara noastră și vom vedea atunci exact tot ce poate această micuță cameră foto mirrorless.
Trecem la gama de televizoare Panasonic. Noutățile pentru 2018 includ modele LED 4K, cu mențiunea că toate cele pregătite pentru anul în curs beneficiază de suport HDR10+.
Gama de televizoare Panasonic LED 4K este alcătuită din patru serii, având în avangardă modelul FX780 de 75 inch. Celelalte modele, de maxim 65 inch, sunt: FX740 la nivel de vârf de gamă, FX700 la nivel intermediar şi FX600 la nivel standard.
Am avut parte în cadrul Panasonic Convention 2018 de demonstrații comparative cu seriile din anii trecuți și modelele pregătite pentru 2018, iar concluzia pe repede înainte este că, în general, calitatea HDR 4K a crescut în mod evident, mulţumită progreselor în rafinarea procesării video. Acestea includ, pentru anumite modele, tehnologie de reglare a luminozităţii (local dimming) intensificată digital pentru iluminarea de fundal LED, care combină acum controlul iluminării de fundal cu controlul procesării semnalului, astfel încât luminozitatea ecranului TV poate fi ajustată în mii de zone pe întreg panoul.
Toate ecranele televizoarelor Panasonic LCD 4K HDR de anul acesta sunt compatibile cu tehnologia de metadate dinamice HDR10+, noua platformă deschisă High Dynamic Range (HDR) dezvoltată de Panasonic alături de 20th Century Fox şi Samsung.
Pasionații de sunet au de unde alege în 2018 din gama Panasonic. În prim-plan au stat o boxă wireless cu asistent vocal Google, model GA10, și microsistemul Hi-Fi SC-HC2020. Să nu uit de aparatul de radio RF-D100BT. Da, știu, aparat de radio în 2018? Așa am gândit și eu până am analizat designul, dar mai ales materialele și finisările: cu adevărat un produs premium ce-i va atrage pe nostalgicii erei radio, un aparat ce înglobează totuși și sistem de recepție DAB, precum și conectivitate Bluetooth.
Panasonic GA10 reprezintă o boxă inteligentă ce încorporează Google Assistant, cu un design simplu, desenat pe verticală, ce propune o calitate a sunetului mult peste ceea ce te-ai aștepta de la o boxă portabilă, wireless. Am avut parte de o demonstrație în acest sens, deci nu vorbesc doar din prezentarea de presă. Boxa folosește două difuzoare mici pentru frecvențele înalte și medii și unul de diametru mai mare pentru joase. Există chiar și o cameră de rezonanță, așa că bass-ul este prezent într-un mod plăcut, cum nu te-ai aștepta analizând dimensiunile compacte ale boxei.
Panasonic SC-HC2020 permite nu doar redarea de pe CD sau de la radio, ci oferă în plus acces la o varietate de surse de muzică prin intermediul aplicaţiilor, inclusiv Spotify, Google Play Music, TuneIn Radio şi Deezer. Disponibilă, de asemenea, este redarea de pe un smartphone sau alt terminal mobil, prin conectivitate Bluetooth și Wi-Fi. Microsistemul folosește un amplificator LincsD din a treia generație, două difuzoare full range de 8 cm și două porturi Twisted Acoustics. Puterea sistemului este de 40W RMS.
În seria microsistemelor Hi-Fi de sunet și-au făcut apariția și modele Panasonic SC-Hc302 și SC-HC200.
Tot pe partea de sunet, Panasonic a mai prezentat în cadrul Convention 2018 multe alte noutăți. Avem patru noi sisteme puternice de sunet: SC-MAX3500 (26.400 W PMPO / 2.400 W RMS), SC-AKX710 (22.000 W PMPO / 2.000 W RMS), SC-UA90 (22.000 W PMPO / 2.000 W RMS), SC-UA30 (3.300 W PMPO / 300 W RMS). La acestea se adaugă două noi modele de soundbar :SC-HTB250, cu amplificator pe 2.1 canale, cu 120W RMS, 2 difuzoare full range de 10 x 4 cm și un subwoofer extern de 14 cm, şi SC-HTB200 cu amplificare pe 2 canale, 80W RMS, două difuzoare de 10 x 4 cm.
Ca și playere Blu-ray UHD, Panasonic a anunțat trei modele compatibile cu tehnologia de metadate dinamice HDR10+, anume DP-UB9000, DP-UB820 şi DP-UB420, şi două modele compatibile cu Dolby Vision – DP-UB330 şi DP-UB320. Toate cele cinci aduc un nou procesor de imagine Hollywood Cinema Experience (HCX), dezvoltat şi calibrat de experţi de la Hollywood.
Modelul de top Panasonic DP-UB9000 introduce tehnologii audio unice, precum sursă de alimentare audio dedicată (utilizarea unui circuit izolat de schimbare a polarităţii, sursele de curent digitale şi analogice pentru convertorul audio D/A sunt izolate), câte un convertor audio D/A de înaltă performanţă este prevăzut pentru fiecare dintre circuitele pentru canalele 2 şi 7.1, circuitele analogice pentru ieşirile canalelor 2 şi 7.1 sunt montate pe plăci de circuit speciale din fibră de sticlă si răşină epoxidică, ieşiri duble HDMI pentru izolarea şi transmisia TV (video 4K) şi amplificator audio.
Afară de toate cele expuse mai sus, Panasonic a mai prezentat în cadrul Convention 2018 și produse de îngrijire personală, cum sunt aparatele de ras cu 5 lamele cu motor liniar – ES-LV9Q și ES-LV6Q, mașini de tuns barba – ER-GB96 și ER-GB86 sau epilatoare – ES-EL8A, ES-EL3A şi ES-EL2A. Gama de electrocasnice a fost completată cu noi modele de cuptoare cu microunde sau mașini de copt pâine.
Vom reveni cu detalii pe măsură ce unele dintre cele mai importante noutăți expuse la Panasonic Convention 2018 vor deveni disponibile în țara noastră. Tot atunci vom prezenta mai detaliat fiecare produs și vom avea în față și prețurile recomandate.