Doar câteva zile am avut ocazia să mă joc cu un aparat foto cu superzoom, unul tip bridge (ce face legătura între DSLR și compact) – Panasonic Lumix DMC-FZ300. Din păcate timpul nu mi-a permis să-l întorc pe toate fețele așa cum mi-ar fi plăcut și de aceea nu simt că pot redacta un material de tip review, unul în care să dau toate detaliile legate de această cameră foto. Așa că în loc de review vă prezint doar câteva prime impresii.

Principala caracteristică a acestui aparat este dată de distanța focală extrem de largă, de la 25 la 600 mm (echivalent 35mm). Asta înseamnă că avem de-a face cu un zoom optic de circa 25X, extrem de versatil pentru mai toate situațiile. Un alt atu al lui Panasonic Lumix DMC-FZ300 este filmarea 4K, un element deosebit de căutat în ultimul timp, când televizoarele cu rezoluție Ultra HD au devenit tot mai întâlnite și sunt propuse la prețuri deja decente.

Așadar, din păcate nu am pentru voi un material extins, unul în care să acopăr toate punctele esențiale ale acestui gadget. Și spun asta cu regret fiindcă de ceva timp am devenit pasionat de fotografie și încerc pe cât posibil să scot maxim din ceea ce-mi poate oferi aparatul propriu, un Canon EOS 600D. Deja toate pozele pe care le fac sunt pe modul Manual, așa că ceva experiență am prins.

O să trec cu rapiditate prin câteva capitole, iar la sfârșit o să expun pe scurt concluziile, însă, repet, după doar câteva ore în compania acestui aparat extrem de versatil.

Specificații pentru Panasonic Lumix DMC-FZ300

  • senzor BSI-CMOS de 1/2.3”, rezoluție maximă 12.1 Megapixeli;
  • distanță focală de la 25 la 600 mm (echivalentă 35 mm), zoom optic 25X;
  • sensibilitate ISO de la 100 la 6400;
  • deschidere maximă diafragmă F2.8;
  • stabilizare optică a imaginii pe 5 axe;
  • fotografiere continuă cu 12 cadre pe secundă;
  • ecran rabatabil, articulat, de 3 inch cu 1040 mii puncte, vizor electronic de 0.2 inch cu 1440 mii puncte;
  • filmare 4K la rezoluție maximă 3840 x 2160 pixeli;
  • Wi-Fi integrat;
  • rezistent la infiltrarea picăturilor de apă și a prafului;
  • dimensiuni: 132 x 92 x 117 mm;
  • greutate: 691 grame.

Design

panasonic-lumix-dmc-fz300-13

Aparatul l-am primit de la Emil Dragotă ca atare, fără cutia de retail în care ajunge la client în mod obișnuit. Am avut la dispoziție și încărcătorul, pe care însă nu m-am văzut nevoit a-l folosi. Acumulatorul era încărcat la maximum, iar cele câteva zeci de minute în care m-am jucat cu aparatul nu au reușit să-l descarce complet.

Panasonic Lumix DMC-FZ300 arată exact ca un DSLR veritabil, însă vine într-un corp mai compact, ideal în a fi purtat mai ușor oriunde. Datorită etanșeității la picăturile de apă și la praf îl văd ca pe un aparat foto ideal pentru vacanțe, pentru escapadele în mijlocul naturii, la munte ori la mare.

Construcția extrem de robustă îl face să pară că poate îndura multe, spre deosebire de un DSLR sau mirrorless care sunt de cele mai multe ori destul de sensibile. Materialele par durabile, se simt plăcute la atingere, chiar dacă vorbim în mare parte de plastic și cauciuc. Gripul în mână este bun, nu simți că l-ai putea scăpa ușor într-un moment de neatenție.

Spuneam că designul este similar cu al unui DSLR și de asta vă puteți convinge singuri din galeria de poze ale produsului de la sfârșitul articolului. Toate sunt la locul lor: declanșatorul, rotița de selectare a modului de fotografiere, butoanele de acces la meniu și setări, ecranul rabatabil, cu prindere articulată, flash-ul poziționat deasupra obiectivului, ce se ivește doar la nevoie.

Extins la maximum, către distanța focală de 600 mm, obiectivul iese destul de mult în afară, însă asta e ceva normal când vorbim despre un aparat foto cu zoom 25X.

Camera foto și video

panasonic-lumix-dmc-fz300-5

Fiindcă am spus că acest material nu va fi deloc lung, trecem direct la analiza pozelor și a clipurilor video. Fac însă o mențiune aici și spun că meniul, cu aranjarea setărilor și multitudinea acestora, nu se prezintă deloc ergonomic. Sunt extrem de multe de descoperit prin meniu și parcă nu seamănă cu nimic din ceea ce am întâlnit până acum. Recunosc că n-am mai avut de-a face cu o cameră foto bridge de la Panasonic, însă, chiar și așa, parcă totul trebuia aranjat într-o manieră mai simplă, mai ușor de înțeles pentru orice utilizator.

Simți mereu că sunt prea multe de făcut, că ai la dispoziție prea multe opțiuni, unora dintre ele chiar nu le găsești rostul. În cele câteva zeci de minute în care m-am jucat cu aparatul nu am avut timp suficient să descopăr prea multe, iar asta cred că vorbește de la sine. Repet, totul pare prea complex, simți că te pierzi prin atâtea setări și meniuri.

Am reușit să surprind mai mult poze și am făcut și câteva clipuri video, însă toate pe care vi le pun la dispoziție sunt realizate pe modul Auto. Aveam și câteva exemple în care am lucrat pe Manual, însă se pare că le-am rătăcit, fiind probabil bulversat de complexitatea meniului de pe Panasonic Lumix DMC-FZ300 :).

Aveți mai jos câteva exemple cu fotografii și clipuri video făcute cu Panasonic Lumix DMC-FZ300 în modul Auto. La o scurtă analiză aș spune că cele din interior, cu puțină lumină la dispoziție, nu sunt prea reușite. Zgomot mult de imagine, nivelul ISO este mai mereu setat sus, către 3200, și astfel multe detalii se pierd, iar zgomotul apare pregnant. Nici deschiderea maximă F2.8 nu are cum să ajute prea mult, așadar pentru rezultate mai bune este nevoie de un trepied sau să așezăm aparatul stabil și să lucrăm mult din timpul de expunere.

Fotografii realizate cu Panasonic Lumix DMC-FZ300 în interior, în lumină de intensitate scăzută:

Fotografiile realizate în lumină naturală sunt mult mai bune, dar, sincer, aici se descurcă destul de bine și multe smartphone-uri, unele chiar din zona mid-range. Totuși, culorile par supra saturate, iar detaliile parcă puteau fi mai bine conturate. Repet, pe modul Auto aparatul reacționează cum crede de cuviință, așa că cel mai bine este să treceți pe Manual și descoperiți tot ce poate un aparat foto, oricare ar fi el.

Fotografii realizate cu Panasonic Lumix DMC-FZ300 în exterior, cu suficientă lumină naturală:

Fotografii realizate cu Panasonic Lumix DMC-FZ300 în exterior, la distanța focală maximă de 600 mm:

În cazul în care nu vă puteți edifica complet prin imaginile de mai sus, pe care le-am redimensionat la o rezoluție care să-mi permită urcarea pe site, le găsiți aici la dimensiunea originală.

Aveți și două clipuri video făcute cu Panasonic Lumix DMC-FZ300, unul în lumină scăzută, în casă, iar celălalt realizat afară, cu suficientă lumină naturală:

Clip video făcut în casă cu Panasonic Lumix DMC-FZ300

Clip video făcut la exterior cu Panasonic Lumix DMC-FZ300

Preț

Panasonic Lumix DMC-FZ300 – 2599 lei pe F64.ro

Concluzii

panasonic-lumix-dmc-fz300-9

Trebuie să recunosc că îmi este foarte greu să trag câteva concluzii obiective legate de Panasonic Lumix DMC-FZ300. Asta fiindcă de fiecare dată când analizez un produs îmi place să o fac cât se poate de temeinic sau măcar atât cât simt eu că pot de mult, în limita a cât mă pricep.

Această cameră foto, una care sunt sigur că poate mult mai mult decât mi-a lăsat mie o primă impresie, merita foarte mult timp din partea mea. Numai atunci aș fi putut spune cu certitudine că își merită sau nu banii. Acum nu pot decât să zic că la prețul actual ar trebui avută în vedere, cu atât mai mult dacă ești în căutarea unei camere ce poate filma la rezoluție 4K. Probabil că meniul stufos și nu tocmai ușor de înțeles va cere ceva timp de acomodare, însă apoi vei începe să explorezi tot ce poate oferi un Panasonic Lumix DMC-FZ300.

Și cred totuși că are cu ce să atragă, este în definitiv un aparat ce a câștigat premiul TIPA 2016 la categoria Superzoom.