Foto si Video
Panasonic Corporation North America (NYSE:PC) lansează la ediția din acest an Consumer Electronics Show (CES) noua linie pentru 2012 de televizoare cu plasmă VIERA HDTV. În gamă sunt incluse 17 noi modele, cu diagonale de la 42 inci la 65 inci. O noutate pentru noua gamă de plasme este numărul virtual nelimitat de aplicații datorat tehnologiilor cloud.

Tot ca o noutate pentru gama 2012 de televizoare cu plasmă VIERA este includerea unui browser Internet și adăugarea “3D Real Sound” cu 8 boxe Train Slim care contribuie la îmbunătățirea semnificativă a calității sunetului generat. În continuare, Panasonic este la fel de preocupată de protecția mediului înconjurător și, respectând acest principiu, a proiectat noi paneluri cu eficiență energetică sporită, dar și ecrane în care nu mai sunt folosite metale precum mercur sau plumb.

Pentru a îmbunătăți și mai mult experiența de vizionare 3D, Panasonic prezintă și noua generație de ochelari 3D cu greutate redusă. Cântărind numai 27 grame, ochelarii utilizează tehnologia Bluetooth și sunt prevăzuți cu baterie.

Noua gamă VIERA HDTV 3D oferă un nivel de negru foarte profund, recunoscut drept printre cele mai bune din industrie, un timp de răspuns foarte scurt, control intuitiv și ușurință în operare, un număr theoretic infinit de aplicații Internet, un design nou și stilat care încorporează conceptul “Glass and Metal” conferind plasmelor un aspect elegant și luxos.

Modelele din gama pentru 2012 sunt proiectate în jurul tehnologiei Neo Plasma Black 2500 FFD (Focused Field Drive) oferind imagini foarte clare chiar și când acestea sunt într-o derulare foarte rapidă. Panoul care echipează modelele de plasma Panasonic din gama 2012 reduce reflexiile și redă imagini cu contururi foarte precise, contrast mai mare chiar și în medii foarte luminoase. În plus, noua structură a panourilor și noua tehnologie de control a pre-descărcării contribuie la creșterea nivelului nativ al contrastului. Toate modelele 3D dispun de conexiune DLNA pentru legarea mai facilă la alte echipamente compatibile DLNA.

Noile panouri Plasma Display au o durată de viață de 100.000 de ore, iar la producția acestora nu s-a folosit mercur sau plumb. Eficiența energetică îmbunătățită a fost obținută printr-o serie de noi tehnologii, prin utilizarea unor combinații noi pe bază de fosfor și a unor componente electronice noi.

“Apreciată de numeroși critici pentru calitatea superioară a imaginii oferite de plasmele produse de companie, Panasonic continuă să se dedice atingerii celor mai înalte standarde tehnologice posibile. Noua serie de plasme pentru 2012, VIERA Plasma HDTV, rafinează calitatea imaginilor 3D și se apropie astfel de cea a filmelor tridimensionale din cinematografe. În plus, prin extinderea funcționalității VIERA Connect dăm utilizatorilor posibilitatea de a accesa un număr infinit de aplicații”, spune Henry Hauser, Vice President, Panasonic Marketing, Merchandising Group.

Cele 6 serii de plasme VIERA, VT50, GT50, ST50, UT50, XT50, U50, vin echipate cu panouri cu iluminare proprie și ultima tehnologie de obținere a unui nivel de negru foarte profund, Neo Plasma (VT/GT/ST) oferind Infinite Black Filter și o mai mare eficiență a panoului care generează cea mai bună balanță de alb și negru în medii luminoase. Noul filtru de negru și noul panou de înaltă performanță conduc la obținerea unei clarități mai mari și la la îmbunătățirea indicatorilor de transmisie a luminii. Modelele din gama 2012 sunt echipate cu Neo Plasma Black 2500 FFD(VT/GT/ST/UT),  reglarea intensității luminoase cu ajutorul a 6.220.800 de pixeli, tehnologia de gradare a culorilor în 24.576 de pași (VT/GT) (anterior disponibilă numai la monitoarele profesionale), un nou driver LSI și un panel pe bază de fosfor pentru schimbarea rapidă a imaginilor, la toate modelele  1080p 3D.

Panasonic continuă totodată parteneriatul cu THX aducând pe piață 6 noi modele de Full HD 3D Plasma HDTV, certificate atât în modul 2D cât și 3D de către prestigioasa companie fondată de George Lucas. Certificarea THX indică utilizatorului faptul că imaginea îndeplinește riguroasele standard de la Hollywood.

Seria VT50

Seria VT50 vine cu modele Full HD 3D de top disponibile în două dimensiuni – TC-P65VT50, din clasa 65-inch (64,7 inch în diagonală) și TC-P55VT50, din clasa 55-inch (55,1 inch în diagonală). Aceste două noi modele de vârf de gamă oferă un nivel revoluționar al calității imaginii: Full HD 3D, rezoluție 1080p Full HD, Infinite Black Ultra Panel Deep Black, VIERA Connect cu browser web, WiFi încorporat, 2500 FFD (Focused Field Drive), tehnologie pe baza de fosfor cu schimbare rapidă, conversie 2D → 3D, tehnologie de gradare în 24.576 de pași, certificare THX atât în 2D cât și în modul, ISFccc Calibration Mode cu Advanced Calibration. Calibratorii ajustează configurarea în detaliu a imaginilor cu ajutorul unui software de calibrare (CALMAN™) produs de compania SpectraCal Inc.

Funcția Social Networking TV permite utilizatorilor să acceseze rețele sociale în timp ce urmăresc o emisiune sau un film la televizor. Printre celelalte caracteristici incluse se numără funcția Multi-Task pentru navigarea printre aplicații, 3D Real Sound cu 8 boxe dispuse în formă de tren, un nou filtru de tip jaluzea, un pad de control VIERA Touch, Bluetooth, DLNA, VIERA Link, o tehnologie care utilizează HDMI-CEC (Consumer Electronics Control) și permite utilizatorului să opereze toate echipamentele compatibile VIERA Link folosind o singură telecomandă TV, Media Player care permite vizualizarea de fotografii digitale și clipuri HD înregistrate pe un card de memorie SD și stickuri USB,  patru conectori HDMI și trei porturi USB. Seria VT50 continuă să afișeze tendințele de design manifestate la seria de anul trecut VT30, acum prezentând un aspect de foaie de sticlă ce exprimă un stil minimalist și luxos.

Seria GT50

Seria GT50 include patru televizoare –TC-P50GT50 din clasa 50-inch, TC-P55GT50 din clasa 55-inch, TC-P60GT50 din clasa 60-inch și TC-P65GT50 din clasa 65-inch. Toate modelele din serie sunt Full HD 3D, Infinite Black Pro Panel, VIERA Connect cu browser web și WiFi încorporat, rezoluție 1080p Full HD, 2500 FFD (Focused Field Drive), tehnologie pe bază de fosfor cu schimbare rapidă, conversie 2D → 3D, certificare THX atât în modul 2D cât și 3D, tehnologie de graduare a imaginii în 24.576 de pași, funcția Social Networking TV, Multi-Task, 3D Real Sound cu 8 boxe dispuse în formă de tren, filtru tip jaluzea, Media Player, Bluetooth, DLNA, VIERA Link, patru conectori HDMI și trei porturi USB. În plus, modelele GT50 afișează conceptul de design glass & metal – prin rama de metal foarte stilată și piedestalul de asemenea din metal.

Seria ST50

Modelele TC-P50ST50 din clasa 50-inch, TC-P55ST50 clasa 55-inch, TC-P60ST30 clasa 60-inch și TC-P65ST50, 65 inch compun seria ST50 de televizoare Full HD 3D VIERA HDTV. Modelele din seria ST30 includ Infinite Black Pro Panel, VIERA Connect cu browser web și WiFi încorporat, rezoluție 1080p Full HD, 2500 FFD (Focused Field Drive), tehnologie pe bază de fosfor cu schimbare rapidă, conversie 2D → 3D, funcție Social Networking TV, 3D Real Sound cu 8 boxe dispuse în formă de tren, filtru tip jaluzea, Media Player, Bluetooth, DLNA, VIERA Link, trei conectori HDMI și două porturi USB.

Seria UT50

Seria UT50 este formată din 4 modlee de televizoare cu diagonal diferită – TC-P42UT50, clasa 42 inch, TC-P50UT50, clasa 50 inch, TC-P55UT50, clasa 55 inch și TC-P60UT50, clasa 60 inch. Toate oferă imagini Full HD 3D, rezoluție 1080p Full HD, VIERA Connect (WiFi ready), 2500 FFD (Focused Field Drive), tehnologie pe bază de fosfor cu schimbare rapidă, conversie 2D → 3D, funcția Social Networking TV, Media Player, Bluetooth, DLNA, VIERA Link, două sloturi HDMI și două porturi USB.

Seria XT50

Seria  XT50 vine ca o soluție 3D cu Online Movies, un serviciu ce funcționează pe platforma Panasonic IPTV și oferă acces la cinci dintre cele mai bune site-uri de filme. Modelul TC-P42XT50 din clasa 42 inch și modelul TC-P50XT50 din clasa 50 inch vin cu rezoluție 720p și prezintă caracteristici precum conversie 2D → 3D, 600 Hz subfield drive, Bluetooth, Media Player, DLNA, VIERA Link, două sloturi HDMI și două porturi USB.

Seria U50

Modelul TC-P50U50, clasa 50 inch este singurul televizor non-3D din gama de plasma Panasonic din acest an. Modelul are o rezoluție 1080p Full HD, Fast Switching Phosphors, Media Player, 600Hz sub field drive, modul Joc, doi conectori HDMI și un port USB.

Panasonic a prezentat pentru prima data conceptul televizorului HD conectat acum patru ani, iar în 2012, cu VIERA Connect, platforma sa Internet proprietară, continuă să îmbunătățească această funcție prin utilizarea unei tehnologii bazate pe cloud și prin oferirea posibilității de a accesa astfel un număr nelimitat de aplicații web. VIERA Connect oferă acces la aplicații din categoria audio-video, jocuri, rețele sociale, știri și lifestyle, sport, sănătate și mișcare, educația copiilor.

Site-uri populare precum Netflix™, Amazon Instant Video™, You Tube™, Pandora®, Twitter, Facebook, Bloomberg News, AP, Wall Street Journal, Accuweather® , Skype™, Wealth TV, CinemaNow, huluPLUS™, Fox Sports, MLB, NBA, NHL and MLS ,Body Media și Withings sunt disponibile cu VIERA Connect. Pe 1 noiembrie 2011, Panasonic a lansat o aplicație, Social Networking TV, ce permite accesarea rețelelor sociale precum Twitter și Facebook, simultan cu umărirea la televizor a programului preferat. În același timp, Panasonic a anunțat și introducerea unei noi aplicații de jocuri produsă de PlayJam și a canalului dedicat filmelor de la Bollywood, numit BigFlix. BigFlix va permite utilizatorilor să vizioneze filme Bollywood în sistem Video on Demand, în timp ce PlayJam este un canal cu mai multe tipuri de jocuri video.

Ușurința în utilizare este unul dintre principiile de bază după care se ghidează inginerii de la Panasonic. Respectând acest principiu, interfața platformei VIERA Connect oferă un mod foarte intuitive și facil de introducere a literelor (exact ca la un telefon mobil) astfel încât utilizatorul poate accesa conținutul mult mai rapid. O camera opțională pentru comunicarea prin Skype (TY-CC20W) permite consumatorilor să comunice cu prietenii sau familia folosind ecranul mai mare al televizorului.

De asemenea, este disponibilă și o aplicație ce permite utilizatorului să folosească telefonul iPhone sau tableta iPad ca telecomandă.

Televizoarele Panasonic vin și cu VIERA Link™ – o tehnologie ce utilizează HDMI-CEC (Consumer Electronics Control) și permite consumatorilor să opereze toate echipamentele cu VIERA Link printr-o singură telecomandă și dintr-un singur meniu. În afara operării unui televizor VIERA HDTV, a unei surse video Blu-ray sau DVD și a unei unități home theater, o camera de rețea compatibilă VIERA Link poate fi conectată la televizor și controlată prin telecomandă via VIERA Link. Utilizatorii pot să-și supravegheze astfel copiii, animalele de companie sau orice unghi din casă instalând camera și conectând-o la VIERA HDTV prin cablu Ethernet.

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 7 Pro + Samsung Galaxy S23 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site și notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.