După ce în urmă cu câteva luni m-am jucat puțin cu Panasonic Lumix DMC-FZ300, acum a venit momentul să vă prezint o altă cameră foto de la același producător. De data asta nu mai este vorba despre un model bridge cu super zoom, ci de o cameră compactă cu extrem de multe plusuri de partea sa.

Seria Lumix LX de la Panasonic se bucură de ceva vreme de aprecierea multor utilizatori, iar acum avem ocazia de a vedea cum se descurcă versiunea Lumix DMC-LX15.

Fără a mai insista prea mult pe introducere, trecem prin câteva detalii tehnice, apoi la analiza amănunțită.

Specificații Panasonic Lumix DMC-LX15

  • senzor MOS de 1 inch cu rezoluție efectivă de 20.1 Megapixeli;
  • rezoluții maxime: Imagine – 5472 x 3648 pixeli în formatul 3:2; Video – 3840 x 2160 pixeli cu maxim 30 fps;
  • obiectiv LEICA DC VARIO-SUMMILUX cu 11 elemente în 9 grupuri, diafragma maximă F1.4 – F2.8;
  • distanță focală 8.8 – 26.4 mm (26 – 78 mm echivalent 35 mm pe format 4:3, 25 – 75 mm echivalent 35 mm pe format 16:9);
  • ecran: touchscreen de 3 inch cu 1.04 milioane puncte, rabatabil la 180 grade;
  • conectivitate: Wi-Fi, microHDMI, microUSB 2.0;
  • Carduri memorie acceptate: SD, SDHC, SDXC;
  • dimensiuni: 105.5 x 60 x 42 mm;
  • greutate: 310 grame.

Design

Panasonic Lumix DMC-LX15 a venit în cutia de retail în care am mai găsit un încărcător pe USB, un cablu microUSB – USB 2.0, un manual de utilizare, un mic ghid cu informații esențiale și certificatul de garanție.

Fiindcă vorbim despre un aparat foto compact, mă așteptam de la bun început la un dispozitiv de mici dimensiuni. Și chiar așa este în realitate, Panasonic Lumix DMC-LX15 intră lejer în buzunarul unei jachete sau în geanta unei fete. Singura mică problemă poate fi dată de greutate, însă vom vedea mai departe că aceasta are acoperire.

Camera este fabricată în mare parte din metal și plastic de foarte bună calitate. Este extrem de solid construit, practic îți dă impresia unui mic tanc căruia nu i se pot întâmpla multe. Finisările sunt și ele realizate atent, așa că uităm rapid de greutatea ce pare doar un pic prea mare.

În plus, la câte tehnologii înglobează acest aparat compact consider că era aproape imposibil să fie pus la o dietă mai strictă.

Obiectivul stă ascuns în corpul aparatului atunci când acesta nu este folosit și iese la iveală când este gata de lucru. Atunci când este extins rămâne nemișcat indiferent de distanța focală aleasă, totul se petrece în interiorul obiectivului.

Avem comenzi pentru diafragmă direct pe obiectiv, cu un inel ce poate trece de la valorile F1.4 până la F11. Un al doilea inel este prezent în fața celui pentru diafragmă, iar acesta este programabil. Poate fi utilizat fie pentru a controla distanța focală, fie pentru focus, atunci când trecem pe focus manual.

Pe partea superioară a aparatului există butonul On/Off pe rotița din care selectăm modurile de captură, lângă aceasta este rotița ce controlează timpii de expunere. Butonul de zoom îl înconjoară pe cel ce declanșează obturatorul, iar lângă acesta este butonul dedicat înregistrării video. În orice mod te-ai afla, odată apăsat acesta va începe automat captarea unui clip video.

În partea stângă a laturii superioare avem blitz-ul, ce nu se activează niciodată automat. Este nevoie să-l deblocăm din butonul dedicat atunci când avem nevoie de el.

Pe latura opusă obiectivului este amplasat ecranul tactil de 3 inch. Acesta este rabatabil la 180 de grade, ceea ce înseamnă că Panasonic Lumix DMC-LX15 se poate transforma foarte simplu într-o cameră perfectă pentru fotografii tip selfie.

Touchscreen-ul răspunde foarte fin la comenzi și face ca navigarea prin setări să fie facilă.

În dreapta ecranului sunt butoanele ce permit navigarea prin meniu sau care te duc direct către anumite funcții. Unele dintre ele sunt configurabile de către utilizator spre a duce către anumite shortcut-uri.  

Latura din stânga obiectivului adăpostește portul microHDMI și pe cel microUSB, sub un capac de protecție din plastic.

Pe partea inferioară, există locașul unde putem introduce bateria și cardul SD și filetul ce permite montarea aparatului pe un trepied.

Închei acest capitol cu scurte concluzii: Panasonic Lumix DMC-LX15 este foarte solid construit, în mare parte din metal. Arată bine și dispune de nenumărate comenzi, însă este ceva cam alunecos. Este nevoie de ceva grijă în manevrare, neavând un grip bun. Lipsesc părți cauciucate sau cu un plastic mai rugos, care să contribuie la o mai bună aderență.

Utilizare

Am expus deja care sunt și unde se găsesc amplasate comenzile și butoanele de pe Panasonic Lumix DMC-LX15. Să vorbim atunci puțin despre cum se prezintă în utilizare acest aparat.

Odată ce ai introdus bateria și cardul SD, fiecare în locașul său dedicat, ești gata de treabă. Poți alege în ce mod să fotografiezi, pentru începători fiind recomandat desigur modul Auto. În cazul Panasonic Lumix DMC-LX15 avem și iAuto care promite să fie și mai inteligent în a detecta exact setările necesare fiecărui cadru în parte.

Așa cum ne așteptăm de la o cameră foto compactă cu pretenții, există și modurile Program, Shutter Speed Priority, Aperture Priority sau Manual. Lângă acestea mai găsim și Movie Manual, Custom, Panorama, Scene sau Art.

Spuneam că avem pe obiectiv reglarea manuală a diafragmei, precum și un inel programabil. Ambele sunt utile atunci când alegi să fotografiezi în modul Manual. Ai practic controale fizice pentru cele mai importante funcții: apertură, distanță focală și viteza obturatorului (prin rotița din partea superioară). Setezi unul dintre butoanele fizice (Function 1, 2 sau 3) pentru acces direct către sensibilitatea ISO și vei găsi imediat setările ideale pentru fiecare scenă.

Meniul de setări din Panasonic Lumix DMC-LX15 este ușor accesibil grație ecranului tactil cu răspuns exact. Sunt foarte multe pagini de setări, iar asta fiindcă aparatul dispune de foarte multe funcții.

Galerie de screenshots din meniul Panasonic Lumix DMC-LX15:

Un aspect foarte important pe care vreau să-l menționez aici este legat de baterie. Nu atât despre autonomia acesteia, care este bună și se apropie de datele furnizate de producător – circa 250 de cadre cu o singură încărcare, ci despre modul de încărcare.

Acumulatorul se încarcă prin portul microUSB de pe cameră. Încărcătorul este identic cu unul de smartphone ce oferă la ieșire un curent pe 5V la 1 Ah (1000 mAh). Așadar, în călătorii, nu mai este nevoie să purtați două încărcătoare, unul pentru aparatul foto și unul pentru telefon.

Și mai important este că Panasonic Lumix DMC-LX15 se încarcă și prin intermediul unei baterii externe, la fel ca un smartphone. Așadar, când acumulatorul intern s-a descărcat puteți merge mai departe cu unul extern pe care îl legați la portul microUSB al camerei.

Calitatea imaginii

După ce am vorbit cam mult despre aspecte mai puțin importante, trecem la cele esențiale. De la bun început o s-o spun: calitatea fotografiilor și a clipurilor este una extrem de ridicată. Asta mai ales pentru o cameră foto compactă. Da, una din liga superioară, atât ca specificații, cât și ca preț.

Totuși, Panasonic Lumix DMC-LX15 oferă atât cât trebuie pentru costul pe care îl afișează. Cel puțin asta este opinia mea.

Obiectivul cu deschidere foarte mare te ajută chiar și în situații de luminozitate scăzută. Mai mult, stabilizarea optică pe 5 axe permite timpi de expunere lungi, chiar și cu aparatul ținut în mână, iar asta se traducere din nou în imagini de calitate chiar și atunci când lumina lipsește.

Pe modul Auto, grație stabilizării optice, camera duce timpii de expune chiar și mai jos de 1/20 secunde, fără impact negativ asupra detaliilor. Sigur că și utilizatorul trebuie să se străduiască puțin în a avea mâini sigure.

Fiindcă nu vorbim despre DSLR, este destul de probabil ca majoritatea clienților de Panasonic Lumix DMC-LX15 să folosească în mare parte a timpului modul Auto sau anumite scene predefinite. Din fericire sunt multe dintre acestea, peste 20 dintre care poți alege. De la portret, la peisaj, fiecare cu mai multe opțiuni, precum low light sau lumină din față, la macro ș.a. Nu le-am reținut exact pe toate, asta și din cauză că eu am lucrat cel mai des pe Manual.

Pot să vorbesc mult, însă mă voi opri asupra câtorva lucruri esențiale.

Poți obține rezultate bune chiar și la ISO 800, mai sus de această valoare zgomotul de imagine devine vizibil, iar la 1600 deja poate deranja.

La deschiderea maximă a diafragmei, F1.4, imaginile sunt destul de sharp în zona de focalizare. Efectul bookeh nu este atât de pronuțat cum te-ai aștepta de la un obiectiv cu F1.4, însă vorbim despre un aparat compact. Pentru un impact serios, fundalul trebuie să fie la o depărtare considerabilă față de subiect. Totuși, repet, în zona de focus detaliile sunt foarte bune chiar și la F1.4, iar separarea fundalului este nesperat de bună pentru o cameră compactă.

În majoritatea situațiilor, pe modul Auto, aparatul alege să folosească o deschidere F2.8. Am înțeles exact de ce face asta: această apertură este suficientă spre a folosi un ISO cât mai scăzut și un timp de expunere asemenea, pentru ca imaginile să nu iasă neclare din cauza mișcărilor mâinii. Detaliile sunt foarte bune la F2.8, imaginile sunt sharp, așa că nu ai de ce te plânge.

De la F5.6 în sus totul este foarte sharp, cu detalii extrem de fin conturate. În lumină naturală puternică te poți duce chiar și la F8 sau F11 dacă apreciezi în primul rând o imagine clară din colț în colț.

Balansul de alb l-am lăsat mereu pe Auto fiindcă am considerat că face o treabă foarte bună pe această setare. Există totuși și un shortcut care îți permite printr-un slider pe ecranul tactil să mai ajustezi WB câteva trepte către zona caldă sau rece, în cazul în care setarea automată ți se pare deficitară.

Autofocusul se face extrem de rapid și exact, iar funcția de touch focus direct pe ecran merită din plin aprecierea mea. Doar în situații de lumină extrem de slabă autofocusul durează un pic mai mult, în rest se descurcă exemplar.

Distanța focală de la 8.8 la 26.4 mm este suficientă în multe scenarii. Zoom-ul este unul echivalent 3x, așa că Panasonic Lumix DMC-LX15 este ideal pentru vacanțe.

Aveți o galerie extrem de cuprinzătoare cu fotografii realizate cu Panasonic Lumix DMC-LX15. Sunt exemple la mai toate aperturile, cu sensibilitate ISO, timpi de expunere și distanțe focale variate. Am pus de asemena un link unde puteți vizualiza și mai multe imagini la calitate originală sau le puteți descărca spre a analiza datele EXIF, pentru a înțelege mai bine cum s-a descurcat Panasonic Lumix DMC-LX15 în situații diverse.

Am făcut poze comparative la fiecare apertură, la fiecare valoare ISO sau cu distanța focală la minim, respectiv maxim.

Link către fotografiile originale – https://drive.google.com/drive/folders/0ByOIj_tqx–oTmpSbkFEdUE3STg?usp=sharing

Galerie cu fotografii realizate cu Panasonic Lumix DMC-LX15 (prima este favorita mea :)):

Eu zic că aparatul se descurcă bine în majoritatea situațiilor. În unele cazuri se pot observa anumite ușoare aberații cromatice, însă numai către extremitățile imaginii, unde apar nuanțe de mov în jurul unor detalii.

O caracteristică importantă pentru amatorii video este dată de capacitatea aparatului de a înregistra la rezoluție 4K. Clipurile video UHD 3840 x 2160 pixeli sunt de bună calitate. Poți alege să filmezi cu 30, 25 sau 24 fps, iar la calitate Full HD chiar și la 60 fps.

Un clip video 4K de circa 1 minut lungime va avea aproximativ 700 MB. Aveți mai jos un astfel de exemplu:

Clip video 4K filmat cu Panasonic Lumix DMC-LX15

Preț

Panasonic Lumix DMC-LX15 – 2974 lei pe F64.ro.

Concluzii

Chiar dacă prețul poate părea ridicat pentru o cameră foto compactă, în cazul lui Panasonic Lumix DMC-LX15 aș zice că acesta este acoperit în mare măsură. Mai ales dacă ne uităm la competitori și la costurile afișate în dreptul lor: Canon G7 X Mark II sau Sony Cyber-Shot DSC-RX100 IV. Așa că în liga unde se bate Panasonic Lumix DMC-LX15, acesta vine cu un preț similar sau chiar mai scăzut ca al competiției.

Desigur că mi-aș fi dorit să pot cumpăra un astfel de aparat mult mai ieftin, însă nu cred că o să se poată prea curând. Ideea este că de data aceasta am simțit că prețul reflectă calitățile dispozitivului testat.

De fapt, puncte contra prea multe și cu adevărat enervante, nu am găsit. Sunt elemente ce ar fi putut fi ușor îmbunătățite, dar asta ar însemna doar să mă leg de detalii.

Faptul că gripul nu este cel mai bun se poate rezolva cu o curea de gât sau un hand strap. De asemenea, lipsa vizorului optic precum cel prezent pe Sony Cyber-Shot DSC-RX100 IV nu mi se pare un adevărat minus, căci vorbim până la urmă de o cameră compactă, nu de un DSLR.

Unul dintre punctele contra care mi s-a părut cel mai important este următorul: ai inel de control manual al diafragmei, însă de pe la distanța focală de circa 30 mm deschiderea maximă este de F2.8. Așadar, setezi ”mecanic” diafragma la 1.4, însă ai nevoie de ceva zoom. Te duci la 42 mm, să zicem. Asta înseamnă că vei fotografia la maxim F2.8, însă inelul de pe obiectiv îți va arăta că ești la F1.4. Se creează ceva confuzie…

Una peste alta, Panasonic Lumix DMC-LX15 este o cameră foto compactă foarte performantă, cu următoarele puncte pro și contra:

PRO:

  • calitate a imaginii extrem de bună;
  • construcție foarte solidă, cu mult metal și plastic de bună calitate;
  • diafragma cu deschidere maximă F1.4 permite imagini bune și în lumină scăzută, precum și un bokeh suficient de spectaculos pentru o cameră compactă;
  • aparatul poate fi alimentat și printr-o baterie externă, similar cu un smartphone;
  • ecranul tactil ajută mult navigarea prin meniu, precum și la auto focus prin touch focus;
  • sistemul de stabilizarea optică a imaginii duce la obținerea de rezultate perfecte la viteze ale obturatorului de 1/20 secunde sau chiar ceva mai lungi.

CONTRA:

  • inelul de control manual al diafragmei poate arăta F1.4, însă dacă vei alege o distanță focală de peste 30mm, vei capta în fapt la F2.8;
  • grip slab, aparatul este ceva cam alunecos.