Panasonic LUMIX DMC-TZ20 – review

04/12/2011

L-am primit pentru aproximativ două săptămâni, dar a fost o aglomerație maximă în ce privește produsele primite pentru review. Primele impresii le găsiți aici.

Datele tehnice de la care pornim analiza:

– senzor optic Live MOS de 14.1 Megapixeli și lentile f/3.3 – 5.9;

– ISO 80, 100, 200, 400, 800, 1600 sau 3200;

– distanță de focalizare de la 24 mm la 384 mm;

– display LCD cu touch de 3 inch;

– filmează la 1080p sau Full HD cu 30 fps, stocare pe carduri SD, GPS și 3D Mode;

– zoom optic 16x și inteligent ajunge la 21x;

– dimensiuni 57.6×104.9×33.4 mm, 219 grame.

1. Design

La prima vedere nu iese în evidență față de celelalte aparate foto. Culoarea aleasă este argintie, dar materialele sunt de calitate și singura zonă mai ciudată este în zona slotului ce oferă acces la baterie. Este fabricat în Japonia și vă faceți idee doar din asta de standardele pe care le îndeplinește. Nu uimește la greutate sau grosime, nu pare slim și presupun că Panasonic și-a dorit să fac un device foto simplu care să fie ușor de utilizat și nu s-au concentrat în a inova la exterior.

2. Utilizare

Butoanele de control dispuse superior sunt ușor de accesat și să captezi o fotografie este foarte simplu. Include și touch și poți focusa apăsând cu degetul pe zona care o dorești scoasă în evidență sau să captezi un instantaneu. Butonul pentru declanșare video este poziționat superior și nu lângă ecranul LCD ca la unele aparate foto concurente, dar este ușor de accesat.

Modul 3D este o noutate și vă pune să mișcați aparatul de la stânga la dreapta și captează 20 de fotografii într-un mod rapid, selectează automat două dintre ele și le comprimă într-o imagine 3D.

Detectează până la 15 chipuri și a fost interesant atunci când filmam cum se muta foarte rapid de la o față la alta.

Include un mod GPS care atunci când este activat funcționeză și când aparatul este oprit și există un led de notificare care informează că GPS-ul încă lucrează. Memorează latitudinea și longitudinea pentru fiecare imagine și le afișează atunci când uploadați imaginea în Google Earth sau Google Maps. Poți face un jurnal clar al fotografiilor din ultimul concediu. Așa îl și văd ca un aparat foto ușor de utilizat cu un senzor Live MOS de calitate  și o serie de funcții adiționale ce-l fac mai ofertant decât concurența.

Oferă mai multe moduri de fotografiere:

M – manual în totalitate;

A – aperture-priority;

S – shutter-priority.

Modul automat face ca totul să fie simplu și fără dureri de cap pentru un începător. Se bazează pe quick-autofocus, digital red-eye, înlătură efectul de bliț. Interesantă este și opțiunea de Face Recognition. Își amintește până la șase fețe și le scoate în evidență atunci când intră în cadru. Poate afișa și numele acestora pe display-ul LCD de 3 inch. Filmările beneficiază de sunet stereo.

Știe să filmeze la:

1080i – 1920×1080 pixeli;

1280×720 la 30/25 fps;

1280×720 fără format AVCHD;

640×480 pixeli;

320×240 pixeli la 30 fps.

Funcția touch a ecranului de 3 inch poate fi considerată un bonus binevenit. Poți seta focus pe un subiect cu o simplă atingere. Meniul rămâne inaccesibil via touch și trebuie să accesezi butoanele de lângă display.

3. Calitate foto

Imaginile în format JPEG au în jur de 4 – 5 MB la 14 Megapixeli. Imaginile obținute mi-au plăcut și îl punctez maxim. Observați și galeria foto obținută cu modul automat și fără să intru prin meniul său ce oferă multe opțiuni customizabile.

Focusul se face rapid, dar durează puțin când le memorează pe cardul SD și este oarecum stresant să vezi după fiecare secundă că salvează, în timp te obișnuiești. Poate că și cardul meu era cu o tehnologie mai veche și nu oferea o viteză mare de transfer. Culorile sunt ok și scapi de aberațiile cromatice.

Funcția Macro este bine pusă la punct și am făcut câteva fotografii de produs cu Panasonic DMC-TZ20. Subiectul trebuie să fie la o distanță de minim 3 cm de lentilele aparatului. Flashul integrat este puternic și se descurcă decent și pe timp de noapte.

[nggallery id=219]

4. Conectivitate

Are 18 MB memorie internă și slot pentru cardurile SD. Aduce și conectivitate via HDMI, se poate conecta și la pc via usb 2.0, deși de cele mai multe ori prefer să scot cardul SD și să fac download al fotografiilor via cititorul de carduri de pe laptop.

5. Autonomie

Se încarcă repede și autonomia oferită este suficientă pentru câteva sute de fotografii. Acumulatorul este reîncărcabil ca și la telefoanele mobile și scăpați de grija achiziției bateriilor de tip AA sau AAA.

Concluzii

Recomandat celor care vor un aparat foto cu o sumă de funcții incluse, le descoperi treptat și mai ales celor care pleacă în vacanțe și excursii și sunt interesați să cartografieze, aproape la propriu, zonele pe care le vizitează.

Preț – 1.299 lei.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.