După ce la începutul toamnei 2020, în plină perioadă pandemică, Panasonic introducea prima camera a sa de tip full-frame în format compact, acum este timpul pentru următoarea generație. Aceasta este compusă din doi exponenți de data aceasta: Panasonic Lumix S5II și S5IIX.
Probabil cea mai mare noutate și una ce cu siguranță era așteptată de mult timp de fanii niponilor este dată de noul sistem de autofocus. Panasonic Lumix S5II și S5IIX renunță la deja celebra tehnologie AF DFD – Depth From Defocus, bazată de detecția de contrast, și adoptă acum un sistem de focalizare automată denumit Phase Hybrid AF. Avem în față un sistem care combină PDAF – Phase Detection Auto Focus, cu Contrast Detect AF.
Sistemul AF Phase Hybrid oferă o măsurare pe 779 de zone și promite să detecteze subiecții vizați în condiții dificile, cum ar fi lumina slabă și iluminarea din spate. Totodată, se pare că odată fixat subiectul, sistemul va continua să îl urmărească chiar și în prezența altor obiecte în mișcare în cadru, prin utilizarea funcțiilor AI Deep Learning.
Panasonic Lumix S5II și S5IIX sunt primele camere ce integrează un cu totul nou senzor CMOS full-frame de 24.2 Megapixeli.
Acesta vine cu stabilizare in-body pe 5 axe, iar cu obiectivele compatibile IS se poate obține o corecție de până la 6.5 stopuri.
Ambele camere vin cu sistem activ de răcire, cu un ventilator, precum și cu un șasiu din aliaj de magneziu turnat complet sub presiune.
Alături de etanșarea tuturor articulațiilor, cadranelor și butoanelor, noile camere sunt rezistente nu doar la șocuri, ci și la praf și stropire.
Există și un nou procesor de imagine, dezvoltat în cadrul parteneriatului L Technology, format de LEICA și LUMIX.
Așa cum este de așteptat, noile camere pun accentul pe partea de captură video. Capacitățile de înregistrare includ înregistrarea internă 4:2:0 pe 10 biți 6K (3:2) și 5.9K (16:9) pe 10 biți la 30 fps și 4:2:2 C4K și 4K la până la 60 fps, printre altele.
Dacă până aici nu ați sesizat nicio deosebire între cele două camere, iată care ar fi avantajele modelului Panasonic Lumix S5IIX: este capabil să înregistreze 5.8K Apple ProRes pe SSD prin HDMI sau USB și să înregistreze în format ALL-Intra. În plus, S5IIX poate permite ieșirea semnalului video Apple Pro Res RAW către Atomos. De asemenea, permite streaming IP prin cablu, wireless și USB tethering.
Revenind la asemănări, pe ambele modele sunt disponibile o gamă de profiluri de imagine, inclusiv V-Log/V-Gamut cu 14+ stopuri, precum și o nouă funcție REAL TIME LUT care permite încărcarea LUT-urilor de color grading pe un card SD și aplicarea directă în cameră și nu doar în post-producție.
Partea de conectivitate este acoperită prin port full HDMI (HDMI tip A), USB-C, intrare telecomandă prin jack de 2.5mm, intrare microfon extern prin jack de 3.5mm, ieșire căști prin jack de 3.5mm, două sloturi de carduri SD/SDHC/SDXC, precum și Wi-Fi ac pe 2.4 și 5 GHz și Bluetooth 5.0 LE.
Ambele camere sunt compatibile cu întreaga gamă existentă de 14 obiective LUMIX S, plus alte obiective de sistem full-frame L-Mount produse de partenerii Panasonic L-Mount.
Apropo de obiective, Panasonic introduce azi și un nou obiectiv zoom ultra-angular, ce permite și captarea fotografiilor tip macro, grație unei distanțe minime de focalizare de 0.15 m, pe întreaga gamă de zoom.
Panasonic Lumix S 14-28mm F4-5.6 MACRO este alcătuit din 14 elemente de lentile distribuite în 10 grupuri, inclusiv o lentilă asferică ED (Extra-Low Dispersion), o lentilă asferică, trei lentile ED (Extra-Low Dispersion) și o lentilă UHR (Ultra High Refractive Index).
Panasonic Lumix S 14-28mm F4-5.6 MACRO va fi disponibil din februarie 2023 la prețul recomandat de 4.999 lei.
Panasonic Lumix S5IIX va fi lansat comercial în primăvara acestui an la prețul recomandat de 12.499 lei, în timp ce Panasonic Lumix S5II va fi disponibil din iarna anului 2023 la prețul recomandat de 10.999 lei.