Personal am scăpat de perioada scutecelor cu primul copil, însă la al doilea cred că mi-ar fi de folos un scutec inteligent în stilul celuia despre care vom povesti în continuare.
Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au făcut o descoperire ce ar putea revoluţiona piaţa scutecelor. Aceştia au dezvoltat un senzor de umiditate (tag RFID) ce se amplasează sub stratul de polimer absorbant (acel hidrogel ce absoarbe umezeala). În momentul în care hidrogelul devine umed (adică bebeluşul a făcut câte ceva pe acolo), senzorul de umiditate este activat şi transmite informaţia către un receptor (RFID reader). Acesta la rândul său transmite informaţia mai departe către un smartphone sau un computer.
Ideea scutecelor inteligente nu este nouă, însă aceasta dezvoltată de cercetătorii MIT ar putea fi pusă în practică şi la nivel comercial pentru că acel senzor de umiditate (tag RFID) are un cost de producţie de doar 2 cenţi. Practic costul de producţie al unui scutec inteligent ar rămâne la fel de redus, senzorul putând fi de unică folosinţă şi uşor de produs în serie.
Senzorul de umiditate va putea fi utilizat în orice tip de scutec, astfel că va fi util inclusiv vârstnicilor sau celor cu diverse afecţiuni locomotorii.