Recomandari

Acum două săptămâni vă prezentam un review la Pyro SE, un SSD cu performanțe foarte bune, la un preț extrem de competitiv.

Am primit, din partea 3e.ro, și pe „fratele mai mic” a lui Pyro SE, și anume „Pyro”, produs bine înțeles tot de către Patriot.

Specificații

– capacitate: 60gb (există și variante mai mici/mari)
– chipset: SandForce SF-2281
– format: 2.5 inchi
– dimensiuni: 69 x 101 x 9.3 mm
– interfață: SATA III
– tehnologii: DuraClass TRIM, DuraWrite
– timp de citire/scriere specificat de către producător: 500MB/s

Preț

Puteți achiziționa Pyro de la 3e.ro, la prețul de 369ron.

În pachet / Instalare

La fel ca și la Pyro SE, cei de la Patriot nu au inclus în pachet un kit pentru vechiul HDD. La banii pe care îi vei plăti, cu siguranță nu trebuie să te aștepți la mai mult. Pachetul conține SSD-ul și un mic manual.

Instalarea este extrem de simplă. Poate fi montat în locul unui HDD „tradițional”. Ai nevoie doar de o șurubelniță și două șuruburi.

Benchmark

PC-ul pe care s-au facut aceste teste are urmatoarele specificatii: Intel Core 2 Quad @ 2.66 Ghz, 4 GB DDR 3, SATA II, Windows 7 @ 64bit.

Testele de mai jos au fost facute pe SATA II. În consecință vitezele rezultate în acest benchmark se dublează (aproximativ) în momentul folosirii SATA III.

Ca și softuri de testare s-au folosit HD Tune Pro 5.0 și CrystalDiskInfo 4.3. După mai multe teste repetate, am ajuns la concluzia că HD Tune Pro are rezultate constante, în consecință vom publica screenshot-urile din acest soft.

SSD-ul a fost testat pe parcursul a mai multe zile, in diferite situații. S-au făcut în special teste de scriere/citire cu o cantitate de date de 60gb.

Temperatura de rulare a SSD-ului este între 23 grade (în idle) și 34 grade (în benchmarks).

Citire

Viteza maximă de citire a lui Pyro a fost, în testele noastre, de aproximativ 235MB/s. Ca și minime de citire, Pyro SE nu a coborât sub 138MB/s.

Media de citire obținută este bună: 216MB/s.

Timpul de acces este de 0.075ms. Utilizarea CPU – în cazul benchmark-urilor de 60gb – a fost de 5.6%.

Comparat cu „fratele mai mare”, Pyro a avut timpi de pornire mai slabi însă, după primii 9GB, SSD-ul a sărit – și a rămas – la un o vireză aproape de două ori mai mare. Viteza nu a fost atât de susținută ca în cazul Pyro SE, însă diferențele de transfer au fost minore.

Scriere

Viteza maximă de scriere a lui Pyro SE a fost, în testele noastre, de aproximativ 228MB/s. Ca și minime de sciere, Pyro SE nu a coborât sub 109MB/s.

Media de scriere obținută este destul de bună: 200MB/s.

Timpul de acces este de 0.191ms. Utilizarea CPU – în cazul benchmark-urilor de 60gb – a fost de 6.8%.

Din nou, comparat cu modelul din clasa superioara, viteza de de scriere nu a fost cu mult mai mică. Diferența majoră este însă la capitolul stabilitate. În timp ce Pyro SE a avut o viteză de scriere constantă, modelul „non-SE” a avut spike-uri mari și constante pentru primii 9GB, urmând ca mai apoi viteza să rămână cât de cât constantă.

Ștergere / space-filling

Am făcut și câteva teste de ștergere / space-filling. Umplerea/ștergerea celor 60GB a durat aproximativ 6 minute, la o viteză de aproximativ 209 MB/s.

Diferența dintre cele două modele, la capitolul space-filling, este 20 de secunde, la o cantitate de 60GB de date.

Utilizare / producție

Pe lângă benchark-uri am dorit să testăm Pyro și în mediul de producție.

Nu s-au observat diferențe între cele două modele. Timpii de instalare a unui Windows 7 @ 64bit (9 minute), repornire (5 secunde) și bootare (9 secunde) au fost aceiași. De asemenea timpul de deschidere a diverselor aplicații, ca de exemplu Adobe Photoshop CS 5.1 @ 64bit (4 secunde) și Adobe Dreamweaver CS 5.5 (sub 4 secunde), a rămas neschimbat/insesizabil.

Concluzii

Dacă nu am fi primit pentru review și varianta Pyro SE, am fi putut spune că Pyro este – la doar 369ron – o investiție bună, rentabilă, pentru cei care doresc un „speed-bump” serios. Diferența de preț dintre cele două produse – 189ron – era mult prea mare pentru „utilizatorul de rând” care, în utilizarea de zi cu zi, nu va simți diferența de 2MB/s la citire si 20MB/s la scriere.

Însă, deoarece 3e a redus prețul lui Pyro SE de la 558ron la 405ron, vă recomandăm cu cea mai mare încredere să mai „investiți” 36ron și să achiziționați varianta SE, nu de alta dar nu în fiecare zi poți achiziționa un SDD cu performanțe excelente la prețul unui SSD cu performanțe bune!