Philips V526 – review

22/12/2015

Avem un concurs în derulare pe site, iar Philips Mobile România în prag de sărbători vă oferă șansa de a câștiga un smartphone Philips V526. Presupun că știți, divizia de telefoane a Philips a intrat în posesia China Mobile de câțiva ani de zile, iar China Mobile este un gigant telecom interesat să puncteze cât mai bine și în domeniul smartphone-urilor.

Philips V526 a debutat inițial în oferta Digi Mobil, dar acum îl găsiți și în magazinele online și de retail, mai multe detalii legate de costurile de achiziție în secțiunea dedicată din recenzie. Vorbim de un smartphone ce dorește a puncta prin tehnologia 4G în TDD și FDD, camera de 13 Megapixeli, dar și prin bateria de 5000 mAh ce ar trebui să ofere 2 – 3 zile de autonomie, în condiții normale de utilizare.

Philips-V526 (4)

O să descoperiți pe parcursul review-ului, dacă Philips V526 se potrivește nevoilor voastre de utilizare, încep cu specificațiile hardware detaliate, așa cum v-am obișnuit de-a lungul timpului în recenziile de pe site. 

Specificații Philips V526;

specificatii-Philips-V526

Design

Philips-V526 (1)

În pachet dați de smartphone, încărcător de 2A pe USB, cablu microUSB – USB, manule cu instrucțiuni de utilizare, certificat de garanție, căști clasice negre pe jack de 3.5 mm, recomand achiziția unora de tip in-ear, la costuri mici de până în 50 lei vă alegeți cu o audiție mult mai bună. V526 nu epatează prin accesoriile aduse, nu ai parte de vreo folie de protecție, husă, căști mai de bună calitate. Presupun că s-au concentrat mult mai puternic pe ce știe să facă telefonul și mai ales pe bateria de 5000 mAh.

Legat de acumulator, deși capacul spate se deschide, cei 5000 mAh sunt andocați astfel încât să nu-i poți îndepărata din locașul dedicat, decât pe propria răspundere sau într-un service specializat. La 10 mm grosime și 189 gr. în contextul unui telefon cu display de 5 inch, îl putem considera un terminal robust, unora s-ar putea să nu le convină, alții nu pun așa mare preț pe astfel de indicatori și mai degrabă vor să vadă cum se descurcă în aplicații, jocuri, telefonie, ce autonomie oferă etc.

În partea frontală regăsiți logo-ul Philips deasupra ecranului și tastele capacitive la bază (Back, ieșire pe ecranul de start și mai multe detalii / opțiuni când ești într-o aplicație sau joc / customizare a ferestrelor de pe ecranul de start. Capacul spate acoperă și marginile laterale, cred că Philips ar fi făcut bine dacă în contextul ăsta venea și cu capace interschimbabile.

Capacul spate este mat, se deschide foarte ușor și oferă acces la sloturile dedicate celor două cartele SIM, dar și cardului de tip microSD de până la 64 GB, grip bun, nu simți că-ți alunecă din mână. Nu cumperi Philips V526 pentru modul în care arată, ci mai degrabă pentru alte funcții ale sale.

Ecran și sunet

Philips-V526 (16)

IPS de 5 inch cu rezoluție 1280×720 pixeli, nu am găsit informații legate de o eventuală sticlă de protecție pusă peste ecran spre a preîntâmpina zgârieturile, nici o folie de protecție nu găsiți în pachet, s-ar putea să găsiți pe la magazinele online de specialitate sau ajustați o altă folie de protecție pe la service-urile existente la colț de bloc.

Unghiul de vizualizare îl consider bun, nu epatează la capitolul luminozitate, dar apreciez că sub acțiunea razelor de soare nu aduce efectul de oglindă. Tastele capacitive nu sunt luminate, asta le face mai greu de accesat pe timp de noapte, după câteva săptămâni de utilizare vă obișnuiți cu dispunerea lor și nu mai aveți nevoie de un indicator suplimentar.

Sunetul provine de la un speaker aflat pe spate și se descurcă modest, fără pic de bass, amplitudine mică, zici că difuzorul este obturat. Îl auzi când primești apeluri, dar nu-l recomand să fie folosit spre a asculta muzică de pe YouTube. Pentru o audiție de mai bună calitate recomand căști in-ear pe jack-ul de 3.5 mm al telefonului poziționat în partea superioară. Reglarea volumului se face din lateral stânga. În funcție de căști primiți un sound plăcut, fără efectul wow așa cum ar trebui din partea unui smartphone ce poartă brandul Philips.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Philips-V526 (17)

MediaTek MT6735 de tip quad-core la 1.3 GHz pe ARM Cortex-A53  + 1 GB RAM + 8 GB spațiu de stocare din care se oferă 4.8 GB în mod real, Mali-T720 în poziția de accelerator grafic, slot pentru cardurile microSD de până la 64 GB pentru extensia spațiului de stocare.

Rulează Android 5.1 Lollipop cu o interfață ce aduce aplicațiile și widgeturile direct pe ecranul de start. Ar mai fi și mici modificări la nivel de icoane ale aplicațiilor, în rest pe zona de setări, ecranul de notificare + setările rapide sunt identice cu ce oferă Android 5.1 Lollipop în stadiu nativ.

Experiența de utilizare are puncte PRO și CONTRA. Philips V526 aduce lag / întârzieri în meniu, mai ales când dorești a efectua mai multe operații în paralel. De vină cred că este și launcher-ul stoc, neoptimizat, cu Nova Launcher mi s-a părut a fi mult mai ok. Am dat și de un bug enervant, în magazinul de aplicații Android ( când cautai după un termen, te scotea din aplicație, a trebuit să instalez aplicații navigând prin categoriile dedicate, între timp situația s-a rezolvat de la sine, dar a și revenit din când în când, o mică bătaie de cap).

Cred că Philips trebuie să scrie un firmware optimizat, pentru o experiență de utilizare la un nivel superior, pe V526 îl dezavantajează și faptul că are doar 1 GB RAM, în contextul în care Android a devenit din ce în ce mai gurmand. Inițial am crezut că modul de economisire al bateriei este de vină pentru micile întârzieri din interfață, dar și cu aceste feature dezactivat se mișca în reluare, în anumite momente.

Aplicații preinstalate pe Philips V526:

Aplicații Google: Cărți Play, Chrome, Drive, Google Fotografii, Gmail, Căutare prin Google, Căutare vocală prin Google, Google Maps, Jocuri Play, Muzică Play, Setări Google, YouTube.

Aplicații Digi: Digi Storage Recordbox, Digi Storage – stocare în cloud, Digi Storage Folder Copy, Digi Online, DigiOriunde, MyDigi;

Aplicații Philips: BLE Manager, Radio FM, Regim de economisire a bateriei, SIM Toolkit + aplicația Star Taxi.

  • aplicațiile uzuale pe un smartphone Android: Agendă, Cameră, Descărcări, Telefon, Mesaje etc.

Cu mențiunea că aplicațiile Digi merg a fi dezinstalate și presupun că pe un smartphone luat de la eMAG sau alte shopuri online nu dați de ele, doar pentru cei ce cumpără telefonul de la operatorul telecom.

Screenshots cu interfața grafică de pe Philips V526;

Performanță

Screenshot-Philips-V526 (28)

L-am trecut prin testele de benchmark uzuale:

teste-benchmark-Philips-V526
Galerie de screenshots cu testele de benchmark desfășurate pe Philips V526;

Conectivitate

Philips-V526 (10)

În ce privește spectrul acoperit:

2G – 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz;

3G – 900 / 2100 MHz;

4G – 800 / 1800 / 1900 / 2100 / 2300 / 2600 MHz.

Știe 4G în frecvența existentă la Digi Mobil, unul dintre primele telefoane pe care operatorul telecom a mizat spre a promova rețeaua sa 4G.

În partea superioară se află jack-ul de 3.5 mm, la bază dați de portul microUSB, reglarea volumului se face din lateral stânga, iar power îl regăsiți în dreapta. Capacul spate se îndepărtează și oferă acces la cele două cartele microSIM cât și la cardul de până la 64 GB de tip microSD, fără posibilitatea de a îndepărta bateria de 5000 mAh din locașul său.

În apelurile de voce livrează un sunet puternic și clar, interlocutorul te aude și el la un nivel bun. Nu știe decât Wi-Fi în standardele b/g/n pe 2.4 GHz, iar în SpeedTest pe abonamentul de 1000 Mbps a scos 52.19 Mbps la download și 50.61 Mbps la upload. În rețeaua 3G a Digi Mobil s-a oprit la 9.05 Mbps la download și 2.17 Mbps la upload. Din păcate, nu am apucat să-l testez în 4G-ul Digi Mobil, unul dintre punctele de atracție oferite de acest smartphone.

Cameră foto și video

Philips-V526 (5)

13 Megapixeli cu autofocus și LED flash, filmează la 1080p, cameră frontală de 2 Megapixeli pentru cei interesați de fotografiile de tip autoportret. Aplicația camerei foto și video este cumva clasică pentru telefoanele b-brand. Sunt mai multe moduri presetate (Automat, Noapte, Apus de soare, Petrecere, Portret, Vedere, Portret Nocturn, Teatru, Plajă, Zăpadă, Fotografie stabilă, Artificii, Acțiune, Lumină lumânare). Camera principală este capabil să detecteze fața celor ce urmează a fi fotografiați, poate declanșa captura de imagine la un zâmbet, prin gesturi, fotografia continuă face până la 40 de cadre la o singură declanșare.

LED-ul flash îl consider anemic. Cea mai mare problemă la camera lui Philips V526 este zgomotul de imagine plus faptul că în condiții de lumină moderată sau slabă devine livreaz[ rezultate mediocre. Cu lumină corectă îți aduce imagini ce l-aș încadra ca punctaj între 6 și 8 – suficient spre bine.

Fotografii făcute cu Philips V526:

Autonomie

La primul update software al aplicațiilor preinstalate mi-a rezervat o mică supriză – de la 44% la 1% s-a descărcat în mai puțin de 5 secunde și deja îmi făceam griji legate de testarea telefonului. După ce am făcut toate setările (logare în contul Google, update de aplicații etc) s-a descurcat exact cum te-ai aștepta de la un smartphone Philips Xenium. 

În testul de redare al playlist-ului Unboxing prin conexiune Wi-Fi, de la 100% la 25% a ajuns în 6 ore și 24 de minute. Am pornit playlist-ul la 16.07 și la 00.31 indica 25%. După calculele mele ar fi parcurs de la 100% – 5% în 8 ore și 10 minute, o valoare respectabilă.

Acumulatorul de 5000 mAh are nevoie de peste 4 ore ca să treacă de la 1% la 100%, cu încărctorul de 2A din pachet. Teoretic, trebuie să-l lași noaptea la încărcat.

Preț

Philips V526 – 999 lei la eMAG;

Philips V526 – 899 lei la Digi Mobil sau 390 lei + 12 rate a 42 lei sau 6 rate a 84 lei sau 3 rate a 168 lei.

Concluzii

Philips-V526 (20)

Mă așteptam la mai mult din partea lui V526, dar poate că mi-am setat greșit un anumit nivel în ce privește experiența de utilizare.  Cel mai mult m-a descurajat lag-ul / întârzierile primite la preluarea comenzilor nici cu Nova Launcher nu am scăpat în totalitate, deși un spor de viteză față de launcherul stoc am remarcat.

PRO

  • 4G în spectrul Digi Mobil + conectivitate dual-sim;
  • interfața grafică în proporție mare similară cu cea de 5.1 Lollipop stoc;
  • rezultate decente ale camerei de 13 Megapixeli, dacă lumina este corectă;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • raport preț / specificații nefavorabil;
  • lag în interfață, în aplicațiile de bază, în anumite situații devine inutilizabil;
  • aplicațiile și jocurile mai complexe din Google Play nu sunt redate, pachet hardware ușor depășit;
  • sunet mediocru. 

Material de tip unboxing cu Philips V526;

httpvh://youtu.be/PrhxOa0CMl0

Galerie de imagini cu Philips V526:

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.