Review-ul pentru Philips Xenium X818 a stat ceva mai mult în stadiul de ciornă decât mi-aș fi dorit, dar iată că în sfârșit pot aduce materialul complet pe site.

Gama Xenium de la Philips dorește să atragă clienții prin autonomia oferită, chiar dacă asta nu înseamnă neapărat o baterie gigant. Se vorbește despre niște celule cu o densitate mai mare și despre optimizare, cu anumite moduri eficiente de economisire a energiei ce pot fi activate imediat prin intermediul unui buton fizic dedicat.

Să vedem cum stă treaba în cazul Philips Xenium X818.

Specificații pentru Philips Xenium X818:

Specificatii Philips Xenium X818

Design

În pachetul de retail orice client va primi smartphone-ul, o carcasă de protecție din plastic semitransparent, rigid, încărcător pe USB, cablu USB Type-C – USB, căști de tip in-ear, agrafă pentru accesarea slotului sim, câteva hârtii cu diferite informații, ghid de utilizare și certificat de garanție.

De la primul contact Philips Xenium X818 mi-a plăcut. Este foarte subțire, măsurând mai puțin de 7 mm în grosime, are o formă aproape dreptunghiulară, cu colțurile doar ușor rotunjite. Sticla acoperă atât partea frontală, cât și pe cea posterioară, iar maginile sunt fabricate din metal.

Tot ansamblul dă senzația de rezistentă, nu pare deloc fragil. Spatele este perfect plat, senzorul camerei principale nu iese deloc din profil, lentila este la același nivel cu sticla posterioară.

Modelul primit de noi a venti în culoarea neagră, denumirea producătorului și particula Xenium nu sunt afișate decât pe spate. Privit din față, nu ne atrage atenția decât butonul fizic ce are rol de ieșire pe ecranul de start, dar care încorporează și un senzor de amprentă.

Fiind perfect plat pe spate și acoperit cu sticlă, Philips Xenium X818 nu oferă cea mai bună aderență în palmă. Problema asta poate fi combătută prin folosirea husei de protecție oferite în cutia de retail. Aceasta este rigidă, semitransparentă, se fixează temeinic pe carcasa telefonului și oferă un grip mai bun.

Construcția lui Philips Xenium X818 pare de calitate, materialele sunt și ele bune, finisările atent executate și nu aș putea găsi motive reale de nemulțumire în ceea ce privește designul acestui smartphone.

Ecran și sunet

Ecranul este cu siguranță unul dintre punctele forte ale lui Philips Xenium X818. Măsoară 5.5 inch în diagonală, aduce rezoluție Full HD 1920 x 1080 pixeli și deci o densitate de circa 401 ppi. Este de tip IPS și afișează culori intense, vivide, fără a fi însă deranjante. Mi-a plăcut și adâncimea nuanței de negru, redat aproape perfect. Contrastul este foarte ridicat, la fel și luminozitatea maximă, care îți permite să-l folosești fără probleme pe Philips Xenium X818 chiar și în bătaia directă a razelor solare.

Sunetul extern este redat din spatele unei grile ce se află pe laterala de jos a smartphone-ului. Acesta nu impresionează pe nicio diurecție. Volumul maxim nu e cel mai înalt, calitatea să zicem că ar fi acceptabilă, dar nu prea găsim pic de bass.

Prin jack-ul de 3.5 mm sunetul este bun, de o calitate ce-i poate satisface pe mulți, pe care însă nu o pot considera la un nivel ridicat. Există un mod DTS sound care aduce ceva mai mult volum maxim și o mai bună calitate, fără a impresiona însă nici de data asta. Căștile din pachet sunt bune, cam în aceeași notă cu sunetul intern, nicidecum excelente.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Chipset-ul pe care se bazează Philips Xenium X818 vine de la MediaTek. Vorbim despre deja celebrul MT6755 Helio P10, cu procesor octa-core ce rulează la o frecvență maximă de 2.0 GHz, contruit pe arhitectură Cortex-A53 după un proces de fabricație pe 28 nm.

Memoria RAM este de 3 GB, iar spațiul intern de stocare este de 32 GB, cu 25.43 GB disponibili utilizatorului. Acesta poate fi extins cu un card microSd de până la 128 GB, dar pentru asta trebuie să renunți la o cartelă sim, slotul fiind unul combo.

Acceleratorul grafic Mali-T860 face față în orice joc, chiar dacă nu oferă un frame rate tocmai ridicat sau detalii clare în titlurile complexe.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Philips Xenium X818:

Tot ansamblul hardware este unul suficient de performant, cu toate că nu-ți oferă acea senzație de fluență, de răspuns rapid în fiecare situație.

De vină poate fi și interfața propusă de Philips pe modelul Xenium X818. Aceasta modifică substanțial aspectul unui Android nativ, cu mai toate ecranele diferite. De la cel de deblocare, zona de setări ori de setări rapide, până la lipsa sertarului cu toate aplicațiile și icon-urile, multe sunt schimbările.

Sistemul de operare a rămas ceva cam în urmă și în ceea ce privește vesriunea oferită. Pe Philips Xenium X818 încă rulează Android 6.0 Marshmallow și nici nu am găsit vreo informație că s-ar face trecerea către o variantă mai recentă. Poate ne face Philips o surpriză.

În majoritatea situațiilor interfața rulează fluent, cu toate că mai există și momente în care dă semne că o optimizare mai bună poate fi făcută. Mici întârzieri și ceva agățări pe ici și colo o să mai întâlnești, precum și anumite bug-uri care fac ca unele aplicații să nu mai răspundă ori se vor închide neașteptat.

Applicațiile preinstalate pe Philips Xenium X818 nu sunt exagerat de multe la număr, dar cu sigurnață nici puține nu sunt. Avem desigur suita Google, reprezentată în acest caz prin Chrome, Gmail, Maps, YouTube, Drive, Play Music, Play Movies, Duo, Photos, Hangouts, Google+, Voice Search, Play Games, Play Newsstand, Play Books, Docs, Slides, Sheets, Keep și News and Weather (cam toate, nu?), precum și altele ca File Manager, Backup and Restore, Sound Recorder, Calendar, NoteBook, Power Center, Weather, Video, WPS Office, etc.

Galerie cu capturi de ecran din meniul lui Philips Xenium X818:

Performanță

Philips Xenium X818 a trecut prin câteva teste de benchmark. Scorurile obținute, trecute toate în tabelul de mai jos, relevă o performață demnă de clasa mid-range, aș spune că uneori către zona de jos a acesteia.

Conectivitate

Pe partea de conectivitate Philips Xenium X818 oferă strictul necesar fără a propune elemente deosebite. Avem conectivitate dual-sim, cu 4G LTE pe oricare dintre cele două sim-uri (alternativ), sunt cunoscute ambele spectre, atât FDD, cât și TDD, cu toate frecvențele folosite de toți operatorii din țara noastră. Vitezele maxime în 4G pot ajunge până la 300 Mbps la descărcare, respectiv 50 Mbps în upload. De asemenea, Philips Xenium X818 oferă și compatibilitate VoLTE.

Mai găsim Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, GPS cu A-GPS, GLONASS, radio FM, USB Typ-C (pe marginea de jos) și jack de 3.5 mm (sus).

Butonul power, cele pentru reglarea volumului și cel dedicat trecerii în modul de consum redus sunt toate amplasate pe laterala din dreapta. Pe stânga este sertarul ce oferă acces la sloturile sim/microSD.

Sub ecran avem senzorul de amprentă, ce oferă la apăsare și comanda de ieșire pe ecranul de start. Având și cele trei butoane specifice sistemului Android deja integrate pe ecran, putem spune că Philips Xenium X818 aduce dublă comandă pentru butonul Home.

Senzorul de amprentă are o recunoaștere de aprope 100%, rare fiind situațiile când degetul trebuie așezat a doua oară spre a debloca ecranul, de exemplu. Avem și recunoștere la 360 de grade, iar timpul de răspuns este unul mediu. Nu-i cel mai rapid senzor, nici cel mai lent pe care l-am văzut la lucru.

Cameră foto și video

Camera principală de pe Philips Xenium X818 se laudă cu un senzor de 16 Megapixeli ce poate filma la rezoluție maximă Full HD cu 30 fps. Deschiderea diafragmei este de f/2.0.

Capturi de ecran din aplicația camerei foto de pe Philips Xenium X818:

Rezultatele oferite de Philips Xenium X818 pe partea foto nu sunt cele mai grozave. Culorile sunt bine reprezentate, detaliile par să fie acolo, cu toate că mai mereu zgomotul de imagine nu este bine ținut în frâu. Mai mult, el apare și în situațiile cu lumină suficientă, așa că un algoritm de procesare mai biune pus la punct este de dorit.

În lumină slabă, aplicația foto decide să folosească timpi de expunere ceva cam lungi și atunci este posibil ca pozele să apară tremurate.

Nici autofocusul nu este cel mai exact, uneori zona pe care o doreai clară ajunge să fie tratată ca cea secundară.

Cam aceleași probleme le avem și în clipurile video. Detaliile nu sunt cele mai fine, autofocusul se realizează uneori cu întârziere, iar gama dinamică este la un nivel jos. În plus, formatul de salvare a fișierului, de tip .3GP, este unul învechit ce nu face bine nici dimensiunii fișierului, nici calității video.

Galerie de poze realizate cu Philips Xenium X818 (primele trei sunt făcute cu camera frontală):

Autonomie

Aici ar trebui să mai avem un capitol la care Philips Xenium X818 să impresioneze. Nu pot să spun că o face cu adevărat, dar cu siguranță nici nu dezamăgește.

Bateria de 3900 mAh se dovedește suficientă în a oferi o autonomie de o zi de dimineața până seara în condiții de utilizare medii spre intense. În funcție de scenariu și aplicațiile preponderent folosite te poți alege și cu mai mult de atât.

Pe procesorul Helio P10 nu l-am găsit niciodată ca fiind unul eficient energetic și nici de data asta nu pot spune că s-a descurcat exemplar.

Philips Xenium X818 aduce un buton de tip slider deasupra celor pentru reglarea volumui. Acesta face trecerea de la modul Normal de lucru, la unul ce pune eficiența energetică pe prim plan. Acest al doilea mod poate fi personalizat de către fiecare utilizator în parte, în funcție de preferințe și priorități.

În testul nostru ce pune la încercare autonomia, Philips Xenium X818 a obținut, de la 100% baterie până la  10% a durat 7 ore și 20 de minute. Testul presupune rularea Playlist-ului Unboxing de pe canalul nostru de YouTube, prin conexiune Wi-Fi la internet, cu luminozitatea ecranului la maximum. Rezultatul obținut de Philips Xenium X818 este unul bun, peste medie.

Preț

Philips Xenium X818 – 1.414 lei pe eMAG.ro

Concluzii

Particula Xenium din denumirea smartphone-ului testat azi ne duce cu gândul la autonomie. Fără a fi dintre cele mai bune pe care le-am întâlnit, nici nu pot spune că decepționează la acest capitol. Până la urmă, pentru un terminal de 6.95 mm grosime, integrarea unei baterii de 3900 mAh este în sine o reușită.

Mult mai bine s-ar fi descurcat Philips Xenium X818 la autonomie dacă ar fi optat pentru alt procesor. MediaTek Helio P10 nu este cel mai eficient energetic, ba chiar de multe ori mi-a demonstrat contrariul. Avem un buton dedicat ce poate activa un mod personalizabil de economisire a bateriei, dar până la urmă la orice smartphone poți crește durata dintre reîncărcări dacă mai renunți la anumite funcții.

Designul lui Philips Xenium X818 este plăcut, construcția pare solidă, ecranul este cu adevărat unul de calitate, iar autonomia bună. Pe de altă parte, la acest preț, mi-ar fi plăcut o cameră foto principală mai capabilă și un sistem de operare mai recent cu o interfață mai bine pusă la punct.

Principalele puncte pro și contra pentru Philips Xenium X818:

PRO

  • ecran de foarte bună calitate;
  • autonomie suficientă;
  • design plăcut, construcție solidă, finisări atente și materiale de calitate.

CONTRA

  • Android 6.0 Marshmallow cu o interfață ce nu rulează tot timpul perfect, cu mici bug-uri;
  • camera principală nu oferă rezultate potrivite categoriei de preț în care concurează telefonul.

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.