Hardware

Conform celui mai nou raport Counterpoint Research, piaţa globală a procesoarelor mobile a crescut în trimestrul al treilea din 2021 cu 6% vs aceeaşi perioadă a anului trecut. Chiar dacă au fost livrate mai multe procesoare comparativ cu 2020, toată lumea se plânge în continuare de o criză (probabil în raport cu cererea).

Trecând la cotele de piaţă observăm că MediaTek îşi consolidează poziţia de lider şi rămâne la peste 40%, asta după ce trimestrul trecut era pe la 43%. Locul 2 este ocupat de Qualcomm cu 27% (în creştere de la 24% trimestrul trecut, dar în scădere de la 28% vs aceeaşi perioadă din 2020), iar ultima treaptă a podiumului (clişeic, ştiu) este ocupată de Apple cu 15% (în creştere de la 12% vs 2020).

Surprinzătoare este creşterea Unisoc, producător care a ajuns la o cotă de piaţă de 10% (în trimestrul trecut era la 9%). Mai mulţi producători importanţi (Samsung, Motorola, Honor, Realme, ZTE etc.) au început să folosească procesoare entry-level Unisoc, de aici şi plusul cumva neaşteptat.

Ultimele două locuri sunt ocupate de Samsung (Exynos) şi Huawei (HiSilicon) cu cote de piaţă de doar 5%, respectiv 2%.

În ceea ce priveşte piaţa de procesoare mobile 5G situaţia este alta: Qualcomm are o cotă de piaţă de 62%, în timp ce MediaTek se opreşte la 28%. Ceilalţi producători nu prea contează încă, aceştia având împreună restul de 10% din piaţă (dintre care 6% doar la Samsung).