PayU, liderul pieţei de plăţi online din România, a anunţat că piaţa locală de e-commerce a ajuns în 2020 la o valoare de aproximativ 7 miliarde de euro. Dacă ne raportăm la 2019 vorbim de o creştere substanţială de 36%.
„Comerțul electronic este unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere, iar România nu face excepție, înregistrând o evoluție accelerată, pe fondul pandemiei de COVID-19, care în mod normal s-ar fi înregistrat în ani de zile. Această evoluție a avut un impact direct în creșterea e-commerce-ului și în accelerarea adopției plății online cu cardul. Principalii actori care au susținut această creștere rapidă au fost comercianții și cumpărătorii.”, a declarat Elena Gheorghe, Country Manager PayU România.
Actuala pandemie a convins mulţi comercianţi că online-ul este viitorul, chiar dacă până la începutul lui 2020 nu aveau planuri de dezvoltare în această direcţie. De asemenea, comercianții care lucrau deja la proiecte de online s-au regăsit în postura de a le accelera pentru a putea susține volumul și oportunitățile de business.
Categoriile de produse unde au fost înregistrate evoluții semnificative în 2020 au fost: IT&C (~120%), marketplace (~ 150%), fashion, (~60%), asigurări (~50%), home&deco (~150%), food (~200%), utilități (~50%).
Cât despre comportamentul consumatorilor, foarte mulţi români au cumpărat anul trecut pentru prima dată din online, cel puţin 300.000 de români făcând acest lucru în premieră. O altă creştere semnificativă a fost cea a plăţilor cu cardul, în 2020 acest tip de plată crescând cu 50% vs 2019.
„Românii au optat din ce în ce mai mult plata cu cardul atunci când au plătit online. Rata de penetrare a plății online cu cardul a crescut cu 50%, atingând 36% în 2020, cu un maxim raportat de unii comercianți de peste 50%. Pentru 2021 estimăm o creștere de 25% a numărului tranzacțiilor plătite online și ne așteptăm ca rata de penetrare a plății online cu cardul să atingă pragul de 39%. Volumul total procesat de PayU aproape s-a dublat, iar numărul tranzacțiilor procesate a crescut cu 61%, ajungând la 72 de tranzacții pe minut. Valoarea medie a unei tranzacții a crescut cu 22%, ajungând la 46 de euro anul trecut”, a completat Elena Gheorghe.
Pentru 2021 se aşteaptă ca piaţa locală de e-commerce să crească cu minim 15%.