Este un articol AndroidAuthority cu care sunt de acord. Era o vreme când Google avea linia Nexus și venea în față cu telefoane mobile interesante ca raport preț / specificații, colabora cu diverse companii pe partea de producție etc.

Din 2016 au venit cu linia Pixel, iar dezvoltarea smartphone-urilor s-a realizat din ce în ce mai mult la nivel intern (mai ales de când au cumpărat o mare parte din echipa HTC). Prețurile au urcat, iar unele țări nu au parte de disponibilitate pe canal oficial. România se află printre ele (de aceea nu recomand achiziția, garanția este făcută de către magazinul ce-l vinde local și vorbim de produse scumpe, nu de telefoane mobile de 1000 – 1500 lei).

iPhone 11 Pro și 11 Pro Max – rivalul direct pentru Pixel 4 și Pixel 4 XL, cel puțin în opinia Google;

Google și-a propus să devină un fel de Apple al universului Android, iar Pixel 4 și Pixel 4XL sunt cea mai bună dovadă în acest sens.

Câteva dintre elementele copiate de Google de la Apple și ale sale iPhone-uri:

1. 64 GB stocare pentru ediția de bază;

Apple și Google sunt printre puținele companii din segmentul premium ce au ediții cu 64 GB stocare. Am ajuns să avem telefoane mobile de 999 lei cu 128 GB stocare și altele de 6 – 700 lei ce urcă la 64 GB. Stocarea nu este așa scumpă, iar Google nu oferă slot pentru microSD. Un smartphone de top trebuie să urce în ce privește stocarea, mai ales că vorbim de camere foto performante ce înregistrează la 2160p cu 60 fps, de produse ce vor fi folosite la intensitate maximă cu multe aplicații și jocuri.

2. Baterii mici;

Pixel 4 – 2800 mAh la un ecran P-OLED de 5.7 inch cu rezoluție 2280×1080 pixeli;

Pixel 4 XL – 3700 mAh la un ecran P-OLED de 6.3 inch cu rezoluție 3040×1440 pixeli;

iPhone 11 – 3110 mAh la un ecran IPS LCD de 6.1 inch cu rezoluție 1792×828 pixeli;

iPhone 11 Pro – 3046 mAh la un ecran OLED de 5.8 inch cu rezoluție 2436×1125 pixeli;

iPhone 11 Pro Max – 3969 mAh la un ecran OLED de 6.5 inch cu rezoluție 2688×1242 pixeli.

Aici cred că iPhone-urile se descurcă mai bine cu autonomia față de Pixel. Alte companii din universul Android au mai atenuat din problema autonomiei prin includerea unor baterii de peste 4000 mAh (Huawei, Samsung etc).

3. Poziționare a camerei principale;

iPhone 11 Pro și 11 Pro Max au trei senzori, Pixel 4 și Pixel 4 XL doar doi, lipsește cel de tip ultrawide;

Aici aș spune că este o mică concurență între Google și Apple în ce privește smartphone-ul cu cea mai ciudată înfățișare a camerei principale. Aș spune că iPhone-urile păstrează locul 1, dar în proximitate se află și Pixel 4 & 4 XL.

4. Încărcare la 18W;

Alte companii au urcat la 50W sau 65W și sunt telefoane mobile ce se încarcă de la 0 – 100% în 30 de minute. Cu ce au în pachet, iPhone-urile și Pixel-urile au rămas în urmă. Aș compara cu Realme X2 Pro ce pornește de la 399 euro în Europa și se încarcă full în 35 de minute. Aș spune că ar fi cazul pentru inginerii companiilor americane să ia notițe de aici.

5. Deblocare facială;

Înțeleg că acum după ce Samsung are ceva probleme cu cititorul de amprentă, recunoașterea facială este scoasă și mai puternic în față de către cei ce folosesc un iPhone din ultimele generații. Totuși, cititorul de amprentă rămâne una dintre cele mai folosite metode de autentificare. Google merge pe linia Apple și pariază totul pe recunoașterea facială.

Aș nota și lipsa jack-ului de 3.5 mm, dar este un trend pe care încetul cu încetul până și Samsung îl adoptă de la seria Note10.

Pixel 4 și Pixel 4 XL le consider în continuare drept smartphone-uri recomandate pentru cei ce dezvoltă aplicații, pentru pasionați ce-și doresc cel mai nou software Android din prima zi. Nu cred că vor să concureze Samsung & co. Tânjesc puțin după succesul Apple în SUA, sunt sigur că și-ar dori să prindă ceva tracțiune pe acolo.

Categorii: telefoane-mobile

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.