PocketBook Touch Lux 3 – review

24/07/2017

Produsul aflat azi pe masa de test este un eBook Reader de la PocketBook, companie cu origini elvețiene. PocketBook Touch Lux 3 reprezintă primul astfel de gadget pe care am ocazia să-l prezint pe site și sper să mă descurc cât mai bine în a-i dezvălui principalele caracteristici.

Specificații pentru PocketBook Touch Lux 3

  • Ecran E Ink Carta HD, multi-senzor capacitiv, alb-negru ce afișează 16 nuanțe de gri, rezoluție 1024 x 758 pixeli;
  • Procesor single-core tactat la 1 GHz, memorie RAM de 256 MB, memorie internă 8 GB, slot pentru carduri microSD de până la 32 GB;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 b/g/n, microUSB;
  • Formate e-Book suportate: EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI);
  • Formate imagini suportate: JPEG, BMP, PNG, TIFF;
  • Baterie de 1500 mAh ce promite o autonomie de până la 8000 de pagini fără iluminare frontală;
  • Dimensiuni: 174.4 x 114.6 x 8.3 mm;
  • Greutate: 174 grame (măsurată).

Design

eBook Reader-ul PocketBook Touch Lux 3 vine într-o cutie alături de un cablu microUSB – USB 2.0, un ghid rapid de utilizare, certificat de garanție și… un fluturaș ce-ți recomandă din plin achiziționarea unei huse de protecție pentru noul tău gadget:

Dacă tot este atât de importantă o husă de protecție mă întreb de ce nu a fost aceasta inclusă direct în pachetul de retail?

În fine, trecem mai departe și analizăm aspectul și felul în care simțim acest produs în mână. Designul nu este nici pe departe unul care să iasă din standardele a ceea ce ne așteptăm de la un eBook Reader. Nu cred că există șanse în a-l confunda cu o tabletă, vei realiza imediat ce este PocketBook Touch Lux 3, de la prima privire.

Partea din spate este ușor curbată către toate cele patru margini, iar undeva către bază, la circa 4 cm de aceasta, găsim o mică protuberanță ce contribuie la un grip și mai bun. Aderența în palmă este asigurată în primul rând de textura plasticului de pe spate. Acesta este ușor cauciucat, mătăsos, cu adevărat plăcut la atingere, chiar dacă adună amprentele, urmele și praful.

Spatele se continuă cu marginea realizată dintr-o singură bucată, ce se unește printr-o îmbinare perfectă, abia sesizabilă, cu partea frontală din jurul ecranului.

Sub display-ul E Ink vedem numele producătorului, iar mai jos de acesta găsim patru butoane fizice: Home, Înapoi, Înainte și Opțiuni.

Greutatea declarată pe site-ul producătorului este de 180 grame, însă am cântărit dispozitivul și am constatat o diferență de câteva grame. Pe cântarul meu, PocketBook Touch Lux 3 afișează o greutate de 174 de grame, ceea ce este cu atât mai bine pentru portabilitate.

Greutate PocketBook Touch Lux 3

PocketBook Touch Lux 3 este realizat în totalitate din plastic (carcasa) și sticlă (ce acoperă ecranul). Se simte bine construit și finisat excelent, îți lasă impresia de produs de calitate. Singura mică problemă ar fi că la o ușoare forțare îl simți cam sensibil, în sensul că flexează ceva cam mult și prea repede atunci când l-am testat la încovoiere.

Ecran

Ca orice eBook Reader care se respectă, și PocketBook Touch Lux 3 aduce un ecran de tip E Ink. În cazul de față avem unul cu tehnologie Carta HD, ce promite mai mult decât un E Ink convențional.

Display-ul se prezintă bine din orice punct de vedere, cu un contrast ridicat și o lizibilitate excelentă indiferent de condiții. În bătaia directă a soarelui nu reflectă aproape deloc mediul ambiant așa că este o plăcere să citești în lumină naturală.

Chiar și atunci când nu ai parte de lumină ambientală, PocketBook Touch Lux 3 te răsfață cu o iluminare frontală reglabilă de la 1 până la 100%. Această iluminare se face prin intermediul unor leduri poziționate la baza ecranului. Distribuie perfect lumina la intensitatea de 100%, dar ceva mai slab odată ce scazi procentele.  Acesta ar fi singurul minus de menționat legat de ecran.

Lumina frontală este una caldă, nu obosește absolut deloc ochii și îți permite ore bune de citit fără nici cel mai mic disconfort.

Rezoluția HD 1024 x 758 pixeli la o diagonală de 6 inch se traduce într-o densitate a pixelilor de 212 ppi. Deși nu pare una grozavă, garantez că avem parte de o conturare excelentă a oricărui font, indiferent de dimensiune. Nu cred că există cărți clasice care să asigure prin imprimare o conturare mai bună a textului decât reușește PocketBook Touch Lux 3.

Ecranul este unul de tip touchscreen așa că recunoaște și atingerile. Este destul de exact în preluarea comenzilor, cu toate că nu-l putem compara cu panelul tactil al unui smartphone actual, oricât de ieftin ar fi acesta din urmă.

Hardware și interfață

Din punct de vedere al specificațiilor, nu cunoaștem prea multe legate de chipset-ul folosit. Știm că în spate lucrează un procesor single-core tactat la 1 GHz, ajutat de o memorie RAM de 256 MB. Spațiul de stocare este de 8 GB, dintre care 7029 MB sunt disponibili utilizatorului.

Interfața este ușor de parcurs, sistemul de operare este simplu și intuitiv. Butonul Home ne duce pe ecranul de start ori de câte ori este apăsat. Aici găsim acces către toate funcțiile. În partea de sus a ecranului avem setările rapide, destul de asemănătoare cu cele Android. La baza ecranului avem un buton ce ne duce către toate aplicațiile.

Acestea nu sunt prea multe, nici nu este nevoie de o sumedenie în cazul unui eBook Reader. În sertarul cu toate aplicațiile preinstalate găsim: Book Store, Browser, Calculator, Chess, Dictionary, Dropbox PocketBook, Gallery, Klondike, Library, Notes, PocketBook Sync, RSS News, Scribble, Send-to-PocketBook, Settings și Sudoku.

Galerie cu capturi de ecran din interfața PocketBook Touch Lux 3:

Navigarea prin meniu, deschiderea aplicațiilor, a cărților sau chiar trezirea la viață a ecranului din modul stand-by durează ceva. De multe ori chiar prea mult, lagul fiind unul prezent în mod continuu. Doar derularea paginilor cărților se face aproape instant, ceea ce este până la urmă un lucru destul de important la un eBook Reader.

Avem multe funcții prezente la bord, precum trimiterea cărților electronice direct pe dispozitiv prin e-mail ori prin Dropbox, avem sincronizare, crearea de note direct în fișierul PDF, precum și multe alte chestii interesante.

În modul citire găsim un meniu prin care putem seta tipul și mărimea fontului, precum și spațiul dintre rânduri ori cât de mari să fie marginile albe.

Și, poate cel mai important aspect la un eBook Reader, PocketBook Touch Lux 3 recunoaște majoritatea formatelor de cărți electronice. Acestea sunt formatele recunoscute nativ, fără a mai fi nevoie de o conversie suplimentară: EPUB DRM, EPUB, PDF DRM, PDF, FB2, FB2.ZIP, TXT, DJVU, HTML, DOC, DOCX, RTF, CHM, TCR, PRC (MOBI).

Chiar și în cazul imaginilor ce pot fi afișate PocketBook Touch Lux 3 nu dezamăgește. Pot fi deschise fișiere de tip JPEG, PNG, BMP și TIFF.

Conectivitate

PocketBook Touch Lux 3 dispune de Wi-Fi integrat ceea ce duce funcționalitatea un pas mai în față. Într-adevăr, nu mai este de mult ceva neobișnuit în cazul unui eBook Reader. Avem parte și de un browser integrat, însă timpii de așteptare în afișarea unui pagini de internet și redarea acesteia te fac să te îndrepți mereu către alt dispozitiv pentru a accesa internetul.

În contact direct putem conecta PocketBook Touch Lux 3 la un PC prin intermediul portului microUSB. Tot aici vei pune gadgetul la încărcat, folosind un încărcător ce oferă la ieșire un curent de 5V la 1A (neinclus în pachet).

Portul microUSB se află pe laterala de jos a dispozitivului, lângă care găsim și slotul pentru card microSD de până la 32 GB precum și butonul Power. Pe lateralale stânga și dreapta nu se află nimic, iar sus avem două mici fante în care, cel mai probabil, se fixează anumite accesorii, precum o husă de protecție.

Autonomie

PocketBook Touch Lux 3 încorporează o baterie mare, de 1500 mAh. Aceasta promite până la 8000 de pagini afișate fără iluminare frontală. Pentru cei ce nu știu, un ecran de tip E Ink (fără iluminare frontală) nu consumă electricitate decât când schimbă imaginea afișată. Așadar, lăsat deschis, fără a schimba pagina și fără iluminare suplimentară, un ecran E Ink nu consumă deloc curent.

Este foarte greu să măsori autonomia unui produs ce se poate duce până la mai multe săptămâni. Personal, am citit trei cărți, am testat mai toate funcțiile, de multe ori iluminarea frontală a fost activată între 15 și 50% și, după aproape 2 săptămâni, nivelul bateriei a scăzut de la 83% (atât avea când am scos eBook Reader-ul din cutie) până la 52%.

Este clar că nu va fi nevoie să-l încarci prea des pe PocketBook Touch Lux 3, iar într-un concediu de până la 14 zile (de exemplu) în mod clar nu va fi nevoie să ajungă la priză așa că poți uita de necesitatea unui încărcător pentru eBook Reader.

Preț

PocketBook Touch Lux 3 – 649 lei pe eMAG.ro.

Concluzii

Din cauza faptului că nu am testat prea multe astfel de produse, PocketBook Touch Lux 3 fiind în fapt primul pentru care redactez un review, nu am cum să fac acum comparații.

Cert este că PocketBook Touch Lux 3 reprezintă o alegere bună, cu toate că rulează mai tot timpul cu lag, care durează de multe ori și peste câteva secunde. Dacă poți trece peste asta, vei găsi un ecran foarte bun, ce nu-ți va obosi ochii deloc, vei putea încărca aproape orice tip de eBook pe care-l va și recunoaște și te vei bucura de o autonomie extinsă.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru PocketBook Touch Lux 3:

PRO

  • ecran de bună calitate, ce nu-ți obosește ochii deloc și care afișează fonturi clare, bine conturate;
  • recunoaște majoritatea formatelor de eBook;
  • autonomie extinsă, în condiții normale de utilizare nu cred că poate scădea sub 2 – 3 săptămâni.

CONTRA

  • lag prezent mai tot timpul, întârzieri și de câteva secunde în accesarea anumitor funcții.
Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.