Smartphone

În urmă cu câteva zile vă anunţam lansarea celui mai ieftin smartphone din lume: Freedom 251. Acest terminal a fost prezentat în India de producătorul Ringing Bells şi costă doar 3.65 dolari. Toţi am fost surprinşi de specificaţiile acestui telefon dacă ne gândim că valoarea sa este cât a unui pachet de ţigări:

  • display IPS de 4.0 inch cu rezoluţie qHD (960 x 540 pixeli);
  • procesor quad-core la 1.3 GHz, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare și slot pentru card microSD de până la 32 GB;
  • Android 5.1 Lollipop;
  • 3G, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, A-GPS, GPS;
  • cameră foto de 3.2 megapixeli cu autofocus, LED flash şi cameră frontală de 0.3 megapixeli;
  • baterie de 1450 mAh.

Compania producătoare a anunţat că a primit deja peste 50 de milioane de precomenzi, însă primele livrări vor fi făcute din 10 aprilie pentru doar 2.5 milioane de unităţi. Până aici toate bune şi frumoase, însă deoarece această lansare a creat mare agitaţie în India, mai mulţi oameni au început să îşi pună întrebări despre acestă afacere şi despre existenţa sa. De aici şi până la a face descoperiri intrigante nu e cale lungă.

Freedom 251 este în realitate un rebrand al smartphone-ului chinezesc Adcom Ikon 4. Ciudat este faptul că versiunea chineză costă aproximativ 54 dolari, adică cu aproape 50 de dolari mai mult decât versiunea indiană. Un alt amănunt de discutat este acela că producătorul chinez al device-ului original a anunţat că nu are habar de utilizarea telefonului său pe piaţa indiană sub alt brand. Ce să însemne oare acest lucru?

Freedom 251 2

Iniţial se credea că guvernul indian subvenţionează preţul acestui terminal, însă până la această oră nu există o declaraţie oficială care să confirme acest lucru. Mai suspect este faptul că Indian Cellular Association a solicitat guvernului indian să investigheze compania Ringing Bells deoarece este imposibil să vinzi un smartphone atât de ieftin. Guvernul însă tace.

O altă controversă este legată de interfaţa telefonului. Freedom 251 utilizează Android 5.1 Lollipop însă foarte multe iconiţe sunt preluate din iOS. De exemplu browserul standard are logo-ul utilizat de Apple pentru Safari. Dacă acest device prinde viaţă, sunt şanse de 99% ca Apple să îi trimită în judecată cu şanse la fel de mari de câştig.

Freedom 251

În toată această agitaţie creată, Ringing Bells îndeamnă utilizatorii la calm şi afirmă către media că ce a fost prezentat până acum a fost o versiune tip preview. Varianta finală va fi mult mai reuşită.

Dacă iniţial am crezut în acest proiect deoarece se spunea că guvernul indian este implicat, acum imaginea de ansamblu s-a schimbat radical. Sunt şanse foarte mari ca această companie indiană să fie o escrocherie susţinută de ceva oameni politici indieni.

Freedom-251-3

Sursa: androidauthority.com

Categorii: telefoane-mobile
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.