Diverse

O premieră interesantă va avea loc în România în scurt timp, Şantierul Naval Damen din Galați urmând a construi un portavion pentru drone.

Vorbim de o navă cu o lungime de 107 metri ce va fi realizată după cerinţe foarte specifice ale marinei portugheze.

Conform site-ului Viaţa Liberă, viitorul portavion de drone va fi dotat cu laboratoare și spații de cazare, punte de zbor de 94×11 metri și hangare, punte de marfă de 650 metri pătrați și un spațiu pentru 12 containere.

Nava va fi realizată sub forma unei platforme multifuncţionale, aceasta urmând să îndeplinească mai multe roluri printre care: cercetare oceanică, căutare și salvare, ajutor în caz de urgență, operațiuni de siguranță maritimă și de sprijin naval.

Viitoarea navă va fi dotată cu un sistem capabil să lanseze drone şi elicoptere fără pilot. Aceasta va avea o rampă pentru UUV (vehicule subacvatice fără pilot) și USV (vehicule de suprafață fără pilot), precum și o punte de zbor și hangare pentru UAV (vehicule aeriene fără pilot).

„Suntem mândri că am fost selectați să construim această navă impresionantă pentru marina portugheză și suntem convinși că această navă va reprezenta o etapă majoră în sectorul naval. Este prima navă de acest tip, cu cel mai înalt randament de lansare și de gestionare pentru toate tipurile de drone. Rolul multifuncțional al acestei nave va permite marinei portugheze să dezvolte cele mai solicitante misiuni și în același timp, capacitatea de a desfășura activități de cercetare în cele mai adânci zone ale oceanului. De asemenea, marchează relația fermă dintre Damen și marina portugheză și prezintă un alt exemplu de cooperare europeană în domeniul industriei de apărare” a declarat Arnout Damen, CEO al Damen Shipyards Group, după ceremonia de semnare a contractului.