Prestigio MultiPhone PAP5000 DUO – review

21/02/2013

Timp de câteva zile am avut ocazia să întorc pe toate fețele și un Presigio MultiPhone PAP5000 DUO. Prestigio este un brand rusesc recunosc pentru tabletele sale ce vin cu un raport preț / perfrmanță bun. De curând au ales să intre și pe segmentul smartphone-urilor cu câteva modele dual-sim.

Primul smartphone sosit la review din partea Prestigio este MultiPhone PAP5000 DUO. Vorbim de un phablet, primul phablet dual-core și dual-sim importat oficial în România. Telefoanele Prestigio le găsiți în oferta Altex și Domo, magazine de retail clasice. Apropo, Prestigio MultiPhone PAP5000 DUO costă 849 lei. Să nu vă așteptați a fi un Galaxy Note II și să coste sub 200 de euro. Spun de pe acum că smartphone-ul Prestigio oferă multe pentru prețul la care-i vândut, dar sunt și compromisuri inerente în această categorie a smartphone-urilor low-cost.

Ce oferă pentru 849 lei?

Smartphone Prestigio MultiPhone PAP5000 DUO
Ecran TFT de 5 inch cu rezoluție 480×800 pixeli
Procesor Dual-core la 1.2 GHz, Mediatek MT6577
Memorie 512 MB RAM, 4 GB spațiu de stocare și slot pentru microSD de până la 32 GB
GPU PowerVR SGX531
Sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean
Conectivitate Dual-sim, 3G cu viteze de download de până la 7.2 Mbps, Wi-Fi b/g/n, bluetooth, microUSB, jack de 3.5 mm, GPS
Cameră foto și video senzor foto de 5 Megapixeli și filmează HD, cameră frontală de 0.3 Megapixeli
Baterie 2200 mAh
Greutate 199 gr.
Grosime 10.5 mm

Design

SONY DSC

Cutia este neagră, de dimensiuni compacte dacă ținem cont că acolo este ascuns un smartphone de 5 inch și 199 gr. Dați de smartphone, bateria de 2200 mAh, husă de protecție din piele și asta vă scutește de achiziționarea unui accesoriu, manual de instrucțiuni, cablu microUSB – USB 2.0 și încărcător.

Este un phablet și prin cei 5 inch ai ecranului mi-a adus aminte de Dell Streak lansat în 2010. Atunci se consideră că un telefon cu display de 5 inch este o ciudățenie, iar în 2012 această diagonală va fi regăsită la majoritatea telefoanelor de top (Sony Xperia Z, Sony Xperia ZL, alte telefoane de la Huawei, ZTE, etc).

Capacul bateriei a fost fabricat dintr-un plastic lucios care adună amprentele. Se desface ușor de la un lăcaș special, oferă acces către sloturile pentru cele două cartele SIM cât și către microSD-ul de până la 32 GB ce suplinește cei 4 GB incluși în standard. Au pus o margine metalică ce contribuie la impresia de rezistență.

Arată bine pentru un smartphone de 200 euro, un design care nu lasă impresia de telefon ieftin. Totuși, cântărește 199 gr. și are 10.5 mm. De aici rezultă că nu-i tocmai un device slim, nici nu ai ce pretenții emite în categoria low-cost.

Ecran și sunet

SONY DSC

TFT de 5 inch cu rezoluție 480×800 pixeli și trei taste capacitive la bază. Poți să-ți faci treaba, se vede ok. Display-ul mare devine util pe partea de browsing, când vizionezi clipuri via YouTube sau filme. Singurul factor care-l trage în jos ar fi rezoluția. Touch-ul mi-a dat impresia că funcționează precis. Spre a vedea ceva pe display sub acțiunea razelor soarelui trebui să ai luminozitatea la maxim.

Are o boxă pe spate și dacă din greșeală pui degetul pe ea nu prea se mai aude nimic. Impresionează prin volum, transmite ușoare vibrații în carcasă. Se aude decent cu căștile din pachet.

Hardware, sistem de operare și aplicații

SONY DSC

Procesor Mediatek dual-core la 1.2 GHz + 512 MB RAM + 4 GB spațiu de stocare + slot pentru microSD de până la 32 GB. Uitându-mă peste specificațiile hardware eram tentat să spun că 512 MB RAM nu sună bine deloc. Cred că din cauza prejudecății ăsteia mi-a plăcut cum rulează Android 4.1 Jelly Bean. Se mișcă repede prin meniu, este un Android ușor customizat de către Prestigio. Interfața grafică este user-friendly. Lag-ul nu l-am remarcat, deși credeam că-l voi simți de la prima pornire.

Poți instala o multitudine de aplicații din Google Play pe care le rulează fără probleme și cei 5 inch ajută pe partea de gaming. Vă dați seama că sunt și unele limitări. Nu rulează Need For Speed: Most Wanted precum și alte jocuri cu cerințe grafice complexe. S-a descurcat bine în Angry Birds: Star Wars, Angry Birds, Temple Run 2, Subway Surf, etc.

Dintre aplicațiile preinstalate:

– Browser, Calculator, Calendar, Call Log, Camera, Chrome, Clock, Contacts;
– Currency Converter, Downloads, Email, eReader Prestigio, File Manager, Flash Player Settings, Flashlight;
– FM Radio, FreeNote, Gallery, GameLoft Live, Gmail, Google Search, Google+, Messaging, Messenger+, Music, Navigation, OfficeSuite Pro;
– Phone, Play Store, Search, SIM Toolkit, Sound Recorder, Talk, ToDo, Translate, VideoPlayer, VoiceSearch, YouTube.

Mi-a plăcut și în browsing, încarcă paginile web în mod sprinten. Pentru partea de dual-sim, suportă 3G pe o singură cartelă și 2G pe cealaltă. Sloturile SIM sunt inscripționate în acest sens.

Performanță

Screenshot_2013-02-16-13-51-48

L-am supus la o serie de teste de benchmark după cum remarcați și în galeria foto cu capturile de ecran aferente.

Smartphone
Teste de benchmark
Prestigio MultiPhone PAP5000 DUO
Quadrant Standard 3365 puncte
AnTuTu Benchmark 7749 puncte
NenaMark1 56.56 fps
NenaMark2 27.9 fps
CF-Bench 6153 puncte
Vellamo 1252 puncte în HTML5
372 puncte în METAL
HTML5test 390 puncte cu Chrome pentru Android

Conectivitate

SONY DSC

Specific unui smartphone Android: 3G, Wi-Fi, bluetooth, GPS. În partea superioară dați de jack-ul de 3.5 mm, microUSB. În lateral dreapta se află butonul de power și în stânga dați de tasta pentru reglarea volumului. La bază nu se află niciun conector.

Se descurcă decent în convorbirile clasice, tastatura generoasă prin prisma ecranului de 5 inch ajută la o redactare rapid a mesajelor în social media (Facebook, Twitter, etc) sau de tip SMS.

Cameră foto și video

SONY DSC

5 Megapixeli și filmează HD, cameră frontală de 0.3 Megapixeli. Suferă în condiții de luminozitate slabă. Se descurcă destul de bine la acest capitol și vă las cu o galerie foto ca să trageți singuri concluziile.

httpvh://youtu.be/IwQtAtXQPIw

Autonomie

2200 mAh – o baterie mare care nu se transpune neapărat și într-o autonomie pe măsură. Cu două cartele SIM și cu display-ul pe luminozitate maximă abia dacă ajunge la o zi, în condiții de utilizare moderată.

Preț 

Domo.ro – 849 lei.

Concluzii

SONY DSC

Prestigio MultiPhone PAP5000 DUO trebuie achiziționat în cunoștință de cauză. Nu-i un telefon rău, dar nici să nu visezi că va oferi o experiență similară cu telefoanele de top. Se mișcă bine prin meniu, în browsing, display-ul generos are și puncte pozitive, o rezoluție ceva mai mare l-ar fi pus în valoare, dar și prețul ar fi crescut de la 849 lei în sus.

PRO
– raport preț / performanță excelent;
– Android 4.1 Jelly Bean;
– dual-sim;
– display generos de 5 inch;
– design plăcut.

CONTRA
– puțin cam greu și gros cu 199 gr. și 10.5 mm grosime;
– autonomie redusă, deși avem un acumulator de 2200 mAh;
– display-ul de 5 inch era pus în valoare de o rezoluție ceva mai bună.

httpvh://youtu.be/aIblL6mhDcc

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.