gAuto

Guvernul a decis miercuri să plafoneze preţurile poliţelor RCA, decizia fiind publicată joi seară în Monitorul Oficial. Astfel, începând cu data de 11 aprilie, preţurile poliţelor RCA vor fi plafonate pentru o perioadă de 6 luni.

Conform Hotărârii de Guvern, preţul poliţelor RCA au fost plafonate la valoarea practicată la 28 februarie 2023. ASF susţine că majoritatea şoferilor vor plăti preţuri mai mici decât tarifele de referinţă (în medie cu aproximativ 12%), dar vor exista şi cazuri în care acestea vor fi mai mari. Valoarea unei poliţe va depinde foarte mult de categoria de bonus-malus în care se află şoferul, de capacitatea cilindrică a maşinii şi de vârsta titularului.

Iată deci pentru orientare tarifele de referinţă pentru persoane fizice, clasa B0, la nivel de februarie 2023:

Asiguratorii din România ţin cont în calcularea valorii unei poliţe RCA şi de aşa numitul criteriu al localităţii, aspect ce nu este luat în calcul în stabilirea tarifului de referinţă. În acest context, unii şoferi plătesc poliţe mai mari, chiar dacă nu au accidente, dacă locuiesc într-o localitate cu frecvenţe mari ale daunelor (în general aceştia vor putea plăti sume mai mari decât tarifele de referinţă).

Sursa: hotnews.ro