gAuto

Compania suedeză Northvolt, cea care a construit de la zero prima fabrică 100% europeană de baterii litiu-ion pentru industria auto, a anunţat prin intermediul unui comunicat oficial faptul că a produs primele sale celule.

Fabrica construită lângă oraşul Skellefteå din Suedia va demara producţia de masă la începutul anului viitor, anunţul de săptămâna aceasta fiind valabil pentru câteva celule de test. Chiar şi aşa Northvolt susţine că avem parte de o nouă pagină de istorie a Europei, bateria fabricată în această uzină fiind proiectată, dezvoltată şi asamblată complet pe “bătrânul continent”.

La capacitate maximă fabrica va putea produce anual baterii pentru 300.000 de maşini. Interesant la această uzină este că energia consumată provine din 100% surse regenerabile, fabrica fiind amplasată la aproximativ 200 de kilometri de Cercul Arctic. Northvolt susţine că va produce cele mai ecologice celule din lume.

Compania suedeză are deja semnate contracte de peste 30 de miliarde de dolari cu mai mulţi producători auto precum BMW, Scania, Volkswagen, Volvo Cars sau Polestar.