Software

Dacă sunteţi pasionaţi de şofat şi aveţi un smartphone, îmi este foarte greu să cred că nu aţi auzit de aplicaţia Waze. Aceasta este aplicaţia de navigaţie şi trafic cu cea mai mare comunitate din lume, iar în acest moment este disponibilă pe 3 platforme: Android, iOS şi Windows Phone.

În cadrul Waze poţi atenţiona ceilalţi participanţi la trafic care utilizează aplicaţia de diferite pericole: accidente, poliţie (big smile), lucrări etc. De curând a fost introdusă şi posibilitatea de a semnala pe hartă şi gropile care pun în pericol buna circulaţie pe şoselele din România. Zona cea mai activă din acest punct de vedere este Bucureştiul unde de la implementarea acestei opţiuni au fost semnalate sute de gropi.

waze

Deoarece Primăria Bucureşti nu are o evidenţă clară a gropilor din oraş, aceasta a încheiat un parteneriat cu Waze România pentru a urmări în timp real ce trebuie reparat. În teorie sună bine: Administraţia Străzilor Bucureşti este informată de noile gropi apărute, iar acestea sunt acoperite. În practică este mai greu deoarece în acest moment nu există un contract cu o firmă privată pentru asfaltări, astfel că pentru plombări pe toată raza oraşului se ocupă doar 9 oameni ai administraţiei locale.

Paul Dorneanu, directorul Waze România, a declarat că „Datele de trafic şi rapoartele trimise de utilizatori să vină în ajutorul autorităţilor, acestea putând reacţiona mai rapid la problemele din trafic, fie că vorbim de astuparea unor gropi sau devierea traficului în caz de accident”. Interesant este faptul că gropile marcate pe harta Waze nu vor fi şterse până când nu vor fi astupate şi în realitate.

Sursa: digi24.ro

Categorii: diversesoftware

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro din anul 2012, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 7 Pro și Acer Aspire V3-571G.