Facebook

După prezentarea noii opțiuni Facebook Video Calling și tutorialul de activare a venit și mult așteptatul hands-on.

Instalarea pluginului a funcționat fără absolut nici o problemă atât pe Firefox și Chrome cât și pe Safari și Internet Explorer 9.

După instalare vei avea posibilitatea să folosești opțiunea Video Call direct din bine cunoscuta casuță de chat Facebook.

În momentul în care vei apela pe cineva se va deschide o nouă căsuță în care se comunică faptul că persoana este apelată.

Dacă persoana apelată nu răspunde căsuța de așteptare se va închide automat. Din păcate nu am putut determina exact timpul de așteptare până la refuzul automat al unui apel însă în general perioada de apelare a fost de minim 15 secunde și maxim 45 secunde.

Pe partea apelatului lucrurile stau la fel de simplu. În momentul primirii unui apel vei primi un mesaj în care ți se comunică faptul că cineva dorește să te apeleze. Alături de mesajul vizual există și o notificare audio cu un sunet – zic eu – destul de enervant dupa vreo 3-4 apeluri.

Vei putea să ignori apelul selectând opțiunea “Ignore” sau vei putea prelua apelul selectând opțiunea “Answer Call”.

După preluarea apelului ambilor apelanți li se va deschide o nouă căsuță cu imaginea video a ambilor apelanți. Imaginea celui cu care vorbesti va fi mai mare, existand opțiunea full-screen, în timp ce imaginea ta va fi poziționată în partea stânga-sus, în cadrul unei căsuțe mai mici.

Ai posibilitatea să selectezi atât sursa video cât și audio.

Închiderea căsuței video va duce la terminarea apelului.

Calitatea sunetului este surprinzător de bună, uitând de multe ori de faptul că totul se întâmplă nu prin intermediul unui soft dedicat ci printr-un browser. În testele efectuate până acum calitatea audi-video a fost mai bună chiar decât a Yahoo! Messenger. Din păcate nu am putut compara Facebook Video Call cu Google+ deoarece numărul de prieteni pe Google+ este încă destul de redus, în momentul editării acestui articol ne având nici o persoană disponibilă online

Ca și concluzie cred că atât Facebook cât și Skype au făcut o treabă excelentă, oferind un produs intuitiv și foarte practic. Va fi interesant cum vor adopta companiile această nouă opțiune, mai ales că Skype oferă de câteva luni bune opțiunea de Group Call.