Iată că anul acesta Google a decis să ne ia prin surprindere. După cum știm din anii precedenți, Google obișnuieste să anunțe următoarea versiune a sistemului de operare mobil Android în cadrul conferinței anuale Google I/O, însă anul acesta face o excepție de la regulă. Pe data de 10 Martie, 2016, pe Android Developer Blog, a fost publicat un articol ce oferă primele informații despre primul preview Android N.
Această mișcare neașteptată va oferi celor de la Google o perioadă mai lungă în care, cu ajutorul dezvoltatorilor și testerilor, să descopere și să repare eventualele probleme și buguri ce pot să apară. Mai mult, producătorii de terminale mobile pot profita de acest preview pentru a putea începe munca de a aduce următoarea versiune Android cât mai repede pe terminalele din portofoliu.
Deși lista completă a funcțiilor și opțiunilor de care ne vom putea bucura în Android N nu este încă disponibilă, Google a publicat o listă cu câteva din cele mai importante, listă pe care o voi împărtăși cu voi în rândurile de mai jos.
Ferestre multiple (Multi-window)
Acestă opțiune a fost introdusă în Android 6.0 Marshmallow însă ca una experimentală, ce necesita activare manuală pentru a putea fi folosită, iar majoritatea aplicațiilor erau afișate într-un mod incorect deoarece nu conțin suport pentru aceasta. În Android N această funcție devine una importantă și permite dezvoltatorilor să implementeze în aplicații suport pentru afișarea lor în mod split screen. Aceștia pot configura dimensiuni minime pentru aceste aplicații astfel încât să nu ajungă la o dimensiune în care interfața grafică devine greu de utilizat și pot alege, la trecerea dintre modul portret către cel peisaj (landscape) și invers, dacă aplicațiile lor să fie redimensionate sau dacă acestea să fie repornite în noul mod de afișare. Tot aici au introdus și posibilitatea unei aplicații de a intra în modul picture-in-picture, funcție utilă televizoarelor smart Android sau aplicațiilor ce afișează conținut video.
Răspunde direct notificărilor (Direct reply notifications)
Această funcție, împrumutată de la Android Wear, permite utilizatorului să răspundă rapid mesajelor sau să actulizeze lista de taskuri direct din centrul de notificări.
Notificări grupate
Sau Bundled notifications, permite sistemului de operare Android să grupeze notificările de la aceeași aplicație astfel încat centrul de notificări să fie mai organizat și să poată afișa mai mult conținut, o funcție foarte utilă pentru terminalele cu ecrane de dimensiuni modeste unde spațiul este limitat.
Eficiența consumului de energie
Deși în Android 6.0 Marshmallow am văzut introdusă funcția Doze, ce ajută terminalul să consume mai puțină energie în perioadele lungi de inactivitate, aceasta a fost dusă și mai departe în Android N, terminalul putând profita de aceasta și în perioadele scurte de inactivitate atunci când display-ul este stins, cu condiția ca aplicațiile să suporte această opțiune.
Suport pentru Java 8
Android N primește suport pentru versiunea 8 a motorului Java, oferind dezvoltatorilor de aplicații opțiuni noi. Iar cu ajutorul compilatorului Jack (Java Android Compiler Kit) aceste aplicații vor putea fi compatibile cu orice versiune Android începând cu 2.3 Gingerbread.
După cum putem vedea Google a ales să îmbrățișeze comunitatea modderilor Android (ex. XDA Developers) și învață de la aceștia care sunt nevoile utilizatorilor Android pentru a le putea implementa direct în sistemul de operare, eliminând nevoia de instala diferite tweakuri și aplicații. Mai mult, posibilitatea de a crea aplicații ce profită de ultimele versiuni ale limbajelor de programare și care pot fi folosite inclusiv pe edițiile vechi Android arată determinarea Google de a oferi un suport cât mai lung celor ce le folosesc sistemul de operare mobil.
Ca o adăugare personală, astfel de informații fac parte din categoria celor pentru care am ales Android drept sistemul de operare mobil preferat. Comunitatea modderilor este una foarte mare, indiferent de sistemul de operare despre care vorbim, și de multe ori marile companii pot învăța de la acestea mai mult despre nevoile noastre decât de la departementele dedicate studiului de piață.