Audio

După ce v-am prezentat noua gamă de televizoare Sony pentru 2017 pe care am avut ocazia să o văd la lucru în cadrul unui eveniment organizat în Budapesta, rămăsesem dator cu prezentarea celorlalte noutăți aduse acolo.

După ce am trecut prin camerele cu televizoare și produse foto, unde am avut parte de o demonstrație cu aparatul foto Sony Cyber-Shot DSC-RX100 V, am ajuns într-o încăpere destinată încercării tehnologiei Sony de atenuare activă a zgomotelor de fond, prezentă pe modele de căști precum Sony MDR-1000X sau MDR-XB950N1.

În această cameră erau expuse și multe modele de boxe wireless, portabile, unele rezistente la apă, altele dotate cu lumini pentru petrecere:

Însă aici am avut plăcerea de a asculta muzică și de a testa capacitățile de atenuare activă a zgomotelor de fond ale căștilor Sony MDR-1000X. Tehnologia din spatele lor este deja multi premiată și apreciată de mulți specialiști din domeniu, așa că eram curios să simt și eu de ce sunt căștile în stare.

În camera de test a început a fi redat zgomotul specific dintr-un avion, exact la intensitatea care se simte în timpul zborului. Apoi am fost invitați să ne punem căștile pe cap și să activăm funcția de anulare a zgomotului de fond (Noise Canceling). În acel moment aproape nimic nu-ți mai deranja urechea, trebuia să fii foarte atent în a mai auzi sunetele din afara cupelor.

Din păcate nu am avut la dispoziție mai mult de câteva minute spre a testa căștile Sony MDR-1000X, dar mi-au fost promise spre review, așa că sper să vă pot povesti pe larg despre cum se descurcă după o utilizare mai îndelungată.

Apoi am ajuns în camera dedicată unei experiențe home cinema. Aici ne așteptau un blu-ray player 4K Ultra HD Sony UBP-X800, soundbar-ul cu Dolby Atmos Sony HT-ST5000 și receptorul Sony AV STR-DN1080 cu DTS:X.

Dat fiind faptul că aceste produse vor fi disponibile abia din primăvara sau chiar vara acestui an, noi am avut ocazia de a vedea la lucru exemplare de preproducție, prototipuri. Am fost informați că mai urmează câteva ultime reglări de detaliu și că produsele finale vor suna și mai bine. Cât de mult, nu știm, însă vă asigur că experiența oferită de ansamblul format din player-ul blu-ray 4K UBP-X800, bara de sunet HT-ST5000 și receiverul AV STR-DN1080 este impresionantă.

Fiecare dintre componentele acestui sistem a fost dezvoltată în parteneriat cu specialiștii de la Sony Pictures Entertainment, totul pentru a asigura cea mai bună redare posibilă a discurilor Blu-ray 4K Ultra HD, așa cum au intenționat creatorii lor.

Iată câteva dintre tehnologiile ce promit un sunet apropiat de perfecțiune:

  • Blu-ray player-ul 4K Ultra HD Sony UBP-X800 folosește tehnologia DSEE HX, ce extinde frecvența semnalului original și profunzimea biților. Astfel, pot fi redate fișiere High-Resolution codificate până la 192kHz/24-biți și DSD până la 11.2MHz. Majoritatea playerelor blu-ray trimit semnal audio și video către televizor prin intermediul aceleiași ieșiri HDMI, însă X800 menține calitatea sunetului divizând semnalele audio și video și direcționându-le către ieșiri separate HDMI pentru a reduce interferențele electrice. Pentru a minimiza vibrațiile mecanice, carcasa playerului este extrem de rigidă, cu un design tip Frame and Beam;
  • Soundbarul Sony HT-ST5000 oferă un sistem audio multi-canal și este prevăzut cu două noi difuzoare Dolby Atmos orientate în sus, la fiecare capăt al barei, făcând posibilă audiția pe 7.1.2 canale, în compania difuzoarelor coaxiale de înaltă rezoluție audio, cu woofere separate și drivere tweeter. Difuzoarele integrate în noul soundbar Sony folosesc o tehnologie ce elimină cilindrul pe care se mișcă membrana, pe care îl înlocuiește cu un lichid magnetic. Astfel, s-a dorit reducerea la maximum a distorsiunilor, fiind mai puține elemnte ce ar putea crea vibrații suplimentare:

  • Receiverul Sony AV STR-DN1080 este compatibil cu Dolby Atmos și DTS:X, 4K HDR, High-Resolution Audio, inclusiv redare nativă DSD. Funcția Phantom Surround Back adaugă în partea din spate două boxe virtuale suplimentare pentru o experiență completă cu 7.1.2 canale, cu configurație de 5.2.1. Pe partea de conectivitate avem 6 intrări HDMI și 2 ieșiri, care asigură conformitate cu HDCP 2.2 și compatibilitate cu cea mai recentă tehnologie 4K 60P (4:4:4), USB, bluetooth, Chromecast, Spotify Connect și Wireless Multi-Room.

Player-ul 4K Ultra HD Sony UBP-X800 va fi disponibil din primăvara anului 2017, la prețul recomandat de 400 de euro. Bara de sunet Sony HT-ST5000 va ajunge în magazine în iunie la un cost de circa 1.500 de euro, iar receptorul AV STR-DN1080 va putea fi cumpărat din mai pentru aproximativ 800 de euro.

Categorii: audiosony
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Realme GT 2 Pro, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM.