Programul AOSP Recovery pentru alte 5 terminale Sony Software

Sony a devenit în ultimii ani unul din producătorii mei preferați de terminale mobile. Când mulți producători decid să își închidă deviceurile pe cât mai mult posibil, cei de la Sony au ales să îmbrățișeze lumea moddingului Android, transformându-i într-unul din producătorii cei mai apreciați de utilizatorii Android înrăiți.

În afară de posibilitatea deblocării bootloaderului cu ajutorul unei metode oficiale, Sony menține și un program AOSP, prin care oferă codul sursă necesar compilării unei versiuni Android stock, la fel ca și cele regăsite pe terminalele Nexus. Mai mult, aceștia au unificat kernelul folosit pe propriile deviceuri astfel încât același cod sursă să poată fi folosit pe mai multe modele fără alte modificări.

Însă o decizie controversată a fost lipsa partiției de recovery, folosită de majoritatea producătorilor pe terminalele sale. Lipsa acestei partiții a împiedicat instalarea unui custom recovery folosind metodele standard și au determinat dezvoltatorii să apeleze la metode mai puțin convenționale pentru obtțnerea acestui rezultat, cum ar fi încărcarea în ramdisk.

Dar, de ceva timp, Sony a introdus partiția de recovery pe unele terminale, cum ar fi cele pe platforma Rhine (Xperia Z1, Xperia Z1 Compact și Xperia Z Ultra), iar în urmă cu câteva zile aceasta listă s-a extins cu cele ce folosesc platforma Shinano, enumerate mai jos.

  • Xperia Z2
  • Xperia Z2 Tablet
  • Xperia Z3
  • Xperia Z3 Compact
  • Xperia Z3 Tablet Compact

Programul AOSP Recovery mai este disponibil și pentru modelele Xperia E3, Xperia M2, Xperia T2 Ultra și Xperia T3 ce utiliează platforma Yukon însă acestea necesită un bootloader modificat.

Această decizie deschide o poartă ce va permite utilizatorilor acestor modele să instaleze cu usurință kerneluri sau ROM-uri modificate, să facă factory reset, să extragă logurile după un crash, să facă restore după un backup sau să aplice actualizări ale sistemului de operare.

Deocamdată din această listă lipsesc terminalele ce folosesc platforma Kitakami, cum ar fi Xperia Z3+, Xperia Z4, Xperia Z4 Tablet, Xperia Z5, Xperia Z5 Compact și Xperia Z5 Premium, însă și acestea vor fi adăugate în lunile următoare.

Pentru a putea activa această partiție este necesară reinstalarea (flashuirea) sistemului de operare utilizând Flash Tool, metodă ce o voi prezenta într-un tutorial viitor.

Sursă: xda-developers.com

Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Gadget.ro

Gadget.ro este un site de știri și recenzii tech cu o vechime de peste 10 ani. În această secțiune apar articole de tip advertorial, unele dintre ele nu sunt redactate de către noi și se menționează clar în corpul materialului dacă este cazul.