Hardware

Aşa cum primăriile sunt surprinse iarna de zăpadă, aşa a fost surprinsă astăzi Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) de valul uriaş de aplicanţi şi de încercările de atac la adresa site-ului. Cum pagina pregătită pentru acest program (https://electrocasnice.afm.ro) a fost făcută cel mai probabil pe genunchi, rezultatul a fost previzibil: programul Rabla pentru electrocasnice a fost amânat.

Anunţul oficial al AFM a sunat astfel:

Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Ne cerem scuze pentru disfuncționalitățile apărute și vă asigurăm că AFM va depune diligențele necesare pentru defășurarea în bune condiții a programului.”

Interesant este că, cel puţin la nivel teoretic, AFM a garantat că totul este pregătit pentru cei 100.000 de români interesaţi de acest program. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că “O să aflăm foarte repede ce n-a funcționat. Urmează să trimit Corpul de control al ministrului la AFM. Am cerut revocarea președintelui AFM. Consider inadmisibil ce s-a întâmplat, 100.000 de români așteptau acest program. Am primit asigurări zilnice că suntem pregătiți ca românii să beneficieze de acest program. Am fost informat cu minute înainte de lansarea oficială a programului că este nefuncțional.”

Din păcate nu avem o dată estimată de revenire a programului, însă îmi este tare greu să cred că vor rezolva aşa zisele probleme în câteva zile. Cel mai probabil vor reveni “live” în ianuarie 2021.

Sursa: digi24.ro