Nu am idee despre câți români aleg să cumpere un proiector spre a-și transforma una dintre camere într-un home cinema. Cel mai probabil, nu sunt mulți, iar unul dintre motivele ce-i determină pe unii să renunțe la această idee poate fi dat de lipsa de spațiu, de imposibilitatea de a amplasa proiectorul la distanța necesară obținerii unei diagonale mari.
Aici poate interveni un proiector cu tehnologie Short Throw, adică unul ce proiectează imaginea pe o diagonală mare de la distanțe scurte.
LG Minibeam UST PF1000U se adresează fix acelor utilizatori ce-și doresc distanță minimă între proiector și ecranul de proiecție, dar cu diagonală mare a imaginii. UST din denumirea produsului testat azi vine de la Ultra Short Throw, în esență una dintre cele mai mici distanțe între proiector și suprafața de proiecție, ce redă însă diagonale de până la 100 inch.
Proiectorul LG analizat azi mai are și alte avantaje, pe care le vom descoperi împreună mai departe.
Specificații proiector LG Minibeam UST PF1000U
- Lampă LED RGB cu tehnologie DLP;
- Rezoluție nativă Full HD 1080p, 1920 x 1080 pixeli, format 16:9/Just Scan/Original/4:3/Zoom/Cinema Zoom;
- Luminozitate: până la 1000 ANSI Lumens;
- Contrast: 150.000:1;
- Durată de viață lampă: până la 30.000 de ore;
- Diagonală: 60 inch (152 cm) – 100 inch (254 cm);
- Conectivitate: 2 x HDMI (unul suportă MHL), Component In, AV In, VGA, Audio Out (jack de 3.5 mm), Digital Audio Out (ieșire optică), 1 x USB Type A, Antena In cu tuner DTV, Wi-Fi, Wi-Fi Direct, bluetooth;
- Sunet: 2 x 3W;
- Dimensiuni: 309 x 131 x 128 mm;
- Greutate: 1.9 kg.
Design
Proiectorul LG Minibeam UST PF1000U vine într-o cutie în care mai găsim cablul de alimentare, telecomanda cu baterii corespunzătoare (2 x AAA), cablu composite in pe jack de 3.5 mm, manuale de utilizare și certificatul de garanție.
Produsul în sine este de dimensiui mici, măsurând puțin peste 30 de centimetri pe cea mai lungă latură. Nici greutatea nu-l face greu de transportat și manevrat, așa că LG Minibeam UST PF1000U poate fi folosit și doar la nevoie, ușor de instalat ori de câte ori îți dorești.
Fiind un proiector cu tehnologie Short Throw, LG Minibeam UST PF1000U folosește o oglindă ce reflectă lumina din lampă. Așadar, va fi nevoie să fim atenți să nu atingem nici lentila lămpii de proiecție și nici oglinda, iar dacă o facem din greșeală, o curățare atentă va fi absolut necesară.
Ca și butoane de control, pe proiector nu regăsim decât inelul de focus, amplasat în imediata apropiere a lămpii, și un joystick pentru navigarea prin meniu.
Mult mai simplu sunt de accesat toate funcțiile și setările proiectorului prin intermediul telecomenzii din pachet, una ce este similară cu ceea ce primim la un televizor.
Elementele de conectivitate sunt dispuse pe laterala din dreapta și pe cea din spate.
Partea posterioară este prevăzută cu patru piciorușe din cauciuc, ce pot fi reglate individual prin înșurubare/deșurubare. Tot aici vedem trei locașuri cu filet în care poate fi fixat un suport compatibil. Proiectorul poate fi montat și cu susul în jos, existând în meniu posibilitatea afișării imaginii rotite la 180 de grade.
Imagine și sunet
Mai întâi și mai întâi să vedem la ce distanțe de suprafața de proiecție poate fi amplasat LG Minibeam UST PF1000U și ce diagonale primim în funcție de acestea. Cu spatele dus la maximum, practic lipit de perete (presupunem că proiectăm direct pe perete), diagonala măsoară circa 48 de inch, adică aproximativ 122 de cm. La 11 cm distanță avem digonala minimă recomandată, de 60 de inch, și deja la doar 38 de cm primim diagonala maximă recomandată, de 100 de inch (254 cm).
Trecem la calitatea imaginii și vorbim în primul rând despre ceea ce place mai puțin. Luminozitatea maximă oferită de LG Minibeam UST PF1000U este suficientă doar când proiectezi în spații întunecate, fără prea multă lumină ambientală. Când aceasta este din plin, mai ales când vorbim despre lumină naturală, atunci totul pare șters, fără detalii și lipsit de contrast. În camere întunecate această problemă dispare.
A doua problemă este destul de rar întâlnită și este dată de așa-numitul efect de curcubeu, un artefact destul de comun în rândul proiectoarelor. Vizibil în anumite scenarii și doar dacă-l cauți cu adevărat, această chestiune nu poate fi considerată cu adevărat deranjantă, făcându-și apariția subtil și doar în câteva cazuri. Dacă ești exigent în ceea ce privește calitatea imaginii, atunci îl vei observa de fiecare dată.
Am mai remarcat că uneori nu putem pune toată imaginea în focus perfect, în sensul că spre extremități imaginea este mai slab conturată, ceva mai în ”ceață”. Problema asta nu apare, ce-i drept, decât atunci când poziționăm proiectorul mai aproape de cei minim 11 cm distanță față de suprafața de proiecție. Așadar, dacă îți dorești o diagonală mai mică de 60 de inch, trebuie să suporți această consecință.
Acum să trecem la părțile bune. Și sunt extrem de bune, care te fac să uiți repede de inconvenientele enumetrate mai sus. Într-o cameră precum sala de cinema, adică întunecată bine de tot, descoperi niște culori extrem de vii, perfect redate, un contrast dintre cele mai înalte pe care le-am văzut la un proiector, dar și o conturare bună a imaginii.
Practic, într-o cameră cu lumină ambientală aproape inexistentă, LG Minibeam UST PF1000U redă o imagine excelentă. Iar faptul că poate fi amplasat extrem de aproape de suprafața de proiecție îl face utilizabil și în cele mai mici dintre camere și reduce spre zero riscul ca cineva să treacă prin fața imaginii.
Exemple de imagini oferite de proiectorul LG Minibeam UST PF1000U:
LG Minibeam UST PF1000U încorporează și două difuzoare, fiecare cu o putere maximă de 3W. Acestea reușesc să ofere suficient volum pentru vizionarea unui film într-o cameră de până la 15 mp, iar calitatea este la un nivel satisfăcător, comparabilă cu ceea ce primim de la multe televizoare. Singurul mic neajuns este dat de lipsa bass-ului, însă aici multe televizoare, chiar și cu pretenții, au probleme.
Utilizare
LG Minibeam UST PF1000U este un pic mai mult decât un simplu proiector, în sensul că dispune, pe lângă multe altele, de două funcții cu adevărat interesante.
Prima este dată de prezența unui tuner TV ce recepționează atât semnal digital, cât și analog. Astfel, poți urmări programele favorite de la televizor direct din proiector, fără a fi nevoie de alte echipamente, cabluri și conexiuni suplimentare.
A doua funcție este reprezentată de portul USB în care putem introduce stick-uri de memorie și viziona conținutul direct de pe ele. LG Minibeam UST PF1000U recunoaște fișiere foto, video (cu codec DivX ce recunoaște majoritatea formatelor), documente tip PDF, Word, Excel sau PowerPoint.
Pe lângă cele două funcții, LG Minibeam UST PF1000U mai are câțiva ași în mânecă. Integrează conectivitate Wi-Fi prin intermediul căreia poți face screen mirroring de pe orice dispozitiv compatibil. De asemena, orice dispozitiv DLNA din rețeaua wireless poate afișa imaginea prin intermediul proiectorului.
Una dintre intrările HDMI suportă și MHL (Mobile High-Definition Link), așa că poți trimite conținutul de pe dispozitive mobile și prin această interfață. Este nevoie desigur de un cablu corespunzător.
Nu în ultimul rând, se pare că LG Minibeam UST PF1000U poate reda conținut 3D. Fiindcă în pachetul de retail nu găsim ochelari 3D și nici nu am printre propriile gadgeturi astfel de accesorii compatibile cu acest proiector, nu am fost în măsură să testez această funcție.
O să vorbesc aici și despre zgomotul generat de sistemul de răcire a lămpii. Ventilatorul nu este prea gălăgios, cum de altfel nu este nici cel mai silențios pe care l-am întâlnit. Nu este deranjant cu adevărat, însă cred că se putea și un pic mai bine de atât.
Meniul cu setări prezent pe LG Minibeam UST PF1000U este ușor de parcurs, mai ales prin intermediul telecomenzii din pachet.
În ecranul Home sunt afișate 10 meniuri principale: Picture, Audio, Setup (pentru antena), Time, Wireless, Lock, Option 1, Option 2, Input și My Media.
Capturi de ecran din meniul proiectorului LG Minibeam UST PF1000U:
Conectivitate
LG Minibeam UST PF1000U oferă conectivitate, aș spune, completă. Pentru un proiector găsim tot ce este nevoie. De la modulele wireless (Wi-Fi și bluetooth – putem conecta boxe exterene) și până la 2 porturi HDMI (unul cu compatibilitate MHL), bătrânul VGA, Component In, AV In, ieșire audio analog prin jack de 3.5 mm, ieșire audio digitală (optică), USB Type A și Antena (RF) In.
Alegerea sursei de redare se face simplu, din meniul Input ori cel My Media, atunci când avem un stick USB cu conținut în intrarea corespunzătoare.
Conectarea wireless a dispozitivelor compatibile nu este dificilă, orice utilizator ce folosește un smartphone nu ar trebui să întâmpine probleme.
Preț
LG Minibeam UST PF1000U – 4800 de lei pe Altex.ro.
Concluzii
LG Minibeam UST PF1000U poate deveni o soluție viabilă pentru mulți utilizatori ce-și doresc o diagonală cât mai mare a imaginii. Televizoarele de peste 70 – 80 inch sunt cu mult mai scumpe față de acest model de proiector, iar faptul că distanța de proiecție este extrem de mică, îl recomandă din nou.
Ideea este că îl poți amplasa foarte aproape de suprafața de proiecție și astfel nu riști nicio secundă ca cineva să treacă prin fața lămpii și să pierzi un moment important. Cam acesta este unul dintre marile avantaje ale unui proiector Ultra Short Throw.
Faptul că LG Minibeam UST PF1000U reușește să ofere o imagine foarte bună în spațiile întunecate, îl face favorit în transformarea unei mici camere din locuință într-un adevărat home cinema. Conectivitaea extinsă și multiplele funcții incluse vin ca o completare a unui proiector reușit.
Micile probeleme, dintre care cea mai importantă fiind de menționat luminozitatea maximă ce nu face față în camere cu lumină ambientală prezentă la un nivel mediu, nu cred că sunt în măsură să-i dea înapoi pe mulți dintre potențialii clienți ai unui proiector cu tehnologie Ultra Short Throw.
Cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul LG Minibeam UST PF1000U:
PRO
- distanță de proiectare cu adevărat redusă;
- calitatea imaginii este înaltă, culori, contrast și conturare excelent redate în camerele întunecate;
- conectivitate extinsă;
- încorporează TV tuner ce-l transformă practic în televizor;
- citește fișiere foto, video și documente direct de pe stick USB, nu mai este necesară conectarea la un PC.
CONTRA
- luminozitatea maximă oferită de lampă nu face față în camere cu lumină ambientală moderată, în astfel de condiții se pierde mult din calitatea generală a imaginii;
- efectul de curcubeu apare destul de rar, doar în anumite scenarii, însă este prezent și trebuie menționat.