Descrierea din titlu a acestui proiector este mult scurtată. Dacă ar fi fost să precizez acolo tot ce oferă acest micuț gadget ar fi ieșit un astfel de titlu: ”proiector portabil cu Android, boxă integrată și conectivitate multiplă BenQ GV1”. Iar pentru a vedea cam tot ce mai poate face un astfel de dispozitiv trebuie să citești mai departe.

Specificații proiector portabil BenQ GV1

  • Sistem de proiecție DLP 3430;
  • Sursă de lumină OSRAM Q9 LED;
  • Rezoluție: nativă 854 x 480 pixeli, poate suporta rezoluții de la sursă de la VGA 480p până la Full HD 1080p;
  • Culori afișate: 16.7 milioane;
  • Luminozitate: până la 200 ANSI Lumens;
  • Contrast: 100.000:1;
  • Durată de viață lampă: până la 30.000 de ore în modul Eco, până la 20.000 ore mod Normal;
  • Diagonală: de la 30 inch (76 cm) la 100 inch (254 cm);
  • Sistem de operare bazat pe Android 7.1.2 Nougat;
  • Procesor Qualcomm MSM8909 Snapdragon 210, 1 GB memorie RAM LPDDR3, 8 GB spațiu intern de stocare;
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, 2.4 și 5 GHz, Bluetooth, USB Type-C pentru intrare video, suport memorie externă și încărcare dispozitive compatibile;
  • Sunet: 1 x 5W;
  • Consum: 24W maxim, 16.7W normal, 13.1W pe baterie;
  • Baterie: 3000 mAh / 7.4V Lithium-Ion
  • Dimensiuni: 155‎ x 80 x 80 mm;
  • Greutate: 708 grame.

Design

Proiector portabil BenQ GV1

Proiectorul portabil BenQ GV1 vine în cutie alături de o husă, o telecomandă cu baterii, un cablu USB Type-C, încărcător cu 3 capete de priză, ghid de pornire rapidă și alte pliante cu diferite informații:

Husa este din material textil, la exterior dintr-o plasă, iar pe interior dintr-un burete subțire, menit să protejeze proiectorul în timpul transportului.

Cele 3 capete pentru încărcător reprezintă ștecăre pentru Europa, Asia și SUA.

Cablul USB Type-C vine cu astfel de interfață la ambele capete și este util nu doar pentru conectvitate de date între proiector și alt dispozitiv compatibil, ci și pentru semnal video, când preia teoretic rolul unui cablu DisplayPort.

Telecomanda este de mici dimensiuni și foarte ușoară, mai că nici nu o simți în mână. Are doar 12 comenzi, dar butoanele se dovedesc suficiente spre a parcurge suficient de ușor interfața.

Proiectorul BenQ GV1 este micuț, mult mai micuț decât ar putea părea din pozele de prezentare ale produsului. Am încercat să evidențiez aici cam cât este de compact:

Nici greutatea proiectorului nu este deloc ridicată, ba din contră. Cu doar puțin peste 700 de grame, BenQ GV1 nu va atârna deloc greu în niciun rucsac ori geantă.

Partea superioară a proiectorului este fabricată din plastic mat, doar ușor rugos, plăcut la atingere. În zona frontală este poziționat sistemul de lentile, pe laterale sunt fante de aerisire, pe unde intră aerul către lampa de proiecție, în timp ce pe spate este fanta prin care este evacuat aerul cald de către ventilator. Pe laterala din stânga este și rotița de ajustare a focusului. Sus este butonul Power, ce integrează și un LED de status, dar și taste capacitive – două pentru reglarea volumului și una pentru modul Bluetooth.

Toată această parte superioară a proiectorului este ajustabilă sub un unghi de circa 15 grade. Astfel poți regla unghiul de proiecție extrem de simplu. Zona dintre partea reglabilă și cea fixă este de o culoare galbenă, ce contrastează plăcut cu restul nuanței argintii a proiectorului.

Partea inferioară a proiectorului este fabricată la exterior din metal, dintr-o grilă cu sute de orificii ovale, poziționate cumva pe diagonală. La bază, pe față vedem logo-ul BenQ, iar pe spate este portul USB Type-C și mufa de încărcare.

Baza proiectorului este din cauciuc pe margini, ce oferă o aderență foarte bună pe aproape orice suprafață. În centru este un filet de 1/4 inch ce permite fixarea dispozitivului pe un trepied.

BenQ GV1 este un proiector cu adevărat portabil, atât din prisma dimensiunilor, cât și a greutății. Este fabricat cu atenție, finisările de detaliu sunt de bună calitate, la fel și toate materialele. Construcția pare solidă, nimic nu lasă impresia de produs ieftin. Designul este reușit, cu pata de culoare galbenă ce reușește să dea o tușă aparte acestui mini proiector.  

Imagine și sunet

Înainte de a trece la prezentarea efectivă a calității imaginii trebuie să înțelegeți că aici vorbim despre un proiector portabil, ce nu poate emite pretenții prea mari. Având în vedere acest aspect, va trebui să analizăm cele de mai jos cu ceva mai puțină exigență.

BenQ GV1 poate produce imagini (perfect clare, în focus) cu diagonale începând de la 30 inch, când proiectorul trebuie așezat la circa 85 – 90 de centimetri față de suprafața de proiecție, până la maxim 100 de inch – cu proiectorul la circa 280 – 290 de centimetri distanță.

Rezoluția maximă (și singura disponibilă) este una de tip WVGA, adică de 854 x 480 pixeli. O rezoluție modestă ce nu poate contura detaliile fine ale imaginilor proiectate. În funcție de distanța de la care urmărești conținutul proiectat de BenQ GV1 s-ar putea să găsești totul ceva cam pixelat.

Ajustarea focusului se face dintr-o rotiță cam sensibilă, ce face găsirea punctului de clar un pic dificilă.

Ajustarea de tip Keystone se face automat la BenQ GV1 și se face exact. Nu se realizează la unghiuri extreme de proiecție, dar plaja în care lucrează este mai mult decât suficientă. 

Luminozitatea maximă de 200 ANSI lumeni este prea scăzută pentru ca într-un mediu cu multă lumină ambientală să poți distinge mare lucru. În plină zi nu ai mari șanse să vezi ceva din proiecție, dar dacă ai jaluzelele sau draperiile trase la geamuri poți urmări câte ceva pe ecranul de proiecție. Abia în întuneric total sau măcar cu foarte puțină lumină ambientală pot spune că experiența de vizionare este decentă. Cu un ecran de proiecție de calitate aș spune că te poți bucura de o imagine suficient de bună.

Aprecierile la nivel de luminozitate le-am făcut ținând cont de utilizarea cu proiectorul alimentat la priză. Odată ce te bazezi strict pe baterie, luminozitatea scade evident și va fi nevoie de cât de puțină lumină ambientală pentru o experiență decentă.   

Contrastul este chiar ridicat, neașteptat aș aprecia. Aici nu pot găsi mari probleme, cum nici culorile nu mi s-au părut deloc rele. Nu sunt la nivel de proiector cu laser, în mod cert, dar aici nu am găsit motive de nemulțumire. Sunt suficient de vii, chiar dacă nu de-a dreptul vibrante.

Una peste alta, pentru un astfel de proiector, calitatea generală a imaginii este decentă, dar nimic mai mult. Dacă nu ai așteptări prea mari, nu o să fii dezamăgit. Dar dacă inițial crezi că te poți bucura de o imagine asemănătoare cu cea oferită de un proiector covenținal te așteaptă o surpriză neplăcută. Nu văd de ce ți-ai face mari speranțe dacă înainte parcurgi specificațiile – rezoluție 480p, luminozitate maximă 200 ANSI lumeni.

Sunetul pe care îl oferă BenQ GV1 iese din difuzorul de 5W amplasat pe spatele dispozitivului. Volumul maxim nu este foarte înalt și nici calitatea nu este cea mai bună. Bass-ul nu este prezent pe cât ar trebui, iar când îl găsești este unul sec, departe de cel ideal. La intensitate de peste 80% apar și distorsiunile, ce strică și mai tare impresia generală legată de sunet.

Te poți baza pe o sursă externă de sunet doar dacă ai una cu conectivitate Bluetooth. Nu doar că BenQ GV1 poate deveni sursă pentru un difuzor cu Bluetooth, dar se și poate transforma într-unul. Pentru a activa această funcție trebuie să apeși butonul dedicat, de pe partea superioară. În acel moment proiecția se oprește, iar BenQ GV1 poate fi conectat prin Blueetoth la un smartphone și devine astfel boxă portabilă.

Utilizare

BenQ GV1 este mai mult decât un proiector portabil cu difuzor integrat și funcție de boxă Bluetooth. Acest dispozitiv rulează o versiune intens modificată și simplificată de Android 7.1.2 Nougat. Cu un procesor Qualcomm MSM8909 Snapdragon 210, cu 1 GB de memeorie RAM și 8 GB spațiu de stocare, BenQ GV1 rulează interfața fără pic de probleme.

Capturi de ecran din interfața proiectorului BenQ GV1: 

Vedem că pe pagina Home sunt câteva aplicații gata instalate din magazinul Aptoide. Nu există suport nativ pentru Google Play Store, iar din magazinul Aptoide poți instala (sau măcar atât este recomandat) doar aplicații de streaming. Exemplarul ajuns la noi avea deja YouTube, Netflix, Popcorn Time și altele, dar și utilitarul WPS Office, optim pentru prezentări.

În partea superioară a paginii Home sunt scurtături pentru modurile de proiecție, mai exact pentru sursele ce pot fi legate la proiector.

Jos sunt Setările complete și scurtături către setări rapide pentru Wi-Fi, Bluetooth, Imagine, Sunet, Aplicații recente, Setări pentru ecran, Toate aplicațiile și BenQ Smart Control. Acesta din urmă îți afișează un cod QR pe care dacă îl scanezi cu smartphone-ul vei ajunge către pagina de instalare a aplicației de mobil BenQ Smart Control.

Capturi de ecran din aplicația de Android BenQ Smart Control:

Aplicația BenQ Smart Control îți transformă ecranul telefonului într-o telecomandă asemănătoare cu cea clasică din pachetul proiectorului, dar îți poate oferi și un trackpad din care să miști cursorul ce apare în interfața proiectată.

BenQ GV1 este astfel un dispozitiv de tip stand-alone, ce, odată conectat la internet prin Wi-Fi, nu mai are nevoie de altă sursă spre a reda conținut. Vedem mai jos că sunt și alte metode de a proiecta de pe alte dispozitive.

Conectivitate

Prin Wi-Fi poți conecta poriectorul la internet și poți rula conținut online. Dar pe BenQ GV1 îl poți conecta prin Wi-Fi și la un dispozitiv ce rulează iOS sau macOS, prin AirPlay, la un device cu Android, dar și direct la PC, prin screen mirroring.

Prin contact direct poți lega o sursă de redare prin portul USB Type-C, ce ia în acest caz rolul de Display Port. Tot prin USB Type-C poți conecta și un stick de memorie, fie unul direct pe USB Type-C, fie printr-un adaptor la USB Type-A. De pe mediul de stocare poți rula direct conținut video și audio, BenQ GV1 având suport pentru majoritatea fișierelor uzuale. A treia funcție a portului USB Type-C este de a încărca alte dispozitive. Poate face asta doar atunci când proiectorul este alimentat cu energie electrică, deci BenQ GV1 nu poate prelua și funcția de baterie externă, doar de încărcător ad-hoc.

Chiar dacă portul USB Type-C poate îndeplini mai multe funcții, mi-ar fi plăcut să găsesc și un port HDMI, ce a r fi transformat conectivitatea într-una completă.

Prin Bluetooth, am explicat deja ce se poate face. BenQ GV1 poate fi sursă de redare pentru boxe cu Bluetooth, dar se și poate transforma într-una, însă numai când proiecția este oprită.

Telecomanda primește semnal prin intermediul unui port infraroșu ce este poziționat sub lentila de proiecție. Nu trebuie însă să îndreptăm telecomanda în acea direcție, fiindcă semnalul IR de la telecomadă se reflectă din zona de proiecție și ajunge în senzorul IR de pe proiector. Iar asta se întâmplă și dacă proiectăm pe un perete, nu neapărat pe un ecran dedicat proiecției.

Autonomie

BenQ GV1 integrează un acumulator de 3000 mAh, la o tensiune de 7.4V. Asta înseamnă o capacitate de 22.2 Wh. Din fișa tehnică aflăm că acumulatorul ar putea asigura o proiecție continuă de maximum 3 ore. 

În realitate, eu am prins circa 2 ore și 30 de minute. Nu e deloc rău nici așa și nici extrem de departe de datele oficiale, care oricum anunță un maxim posibil în anumite condiții, în funcție de conținut.  

Preț

Proiector portabil BenQ GV1 – 2.185 de lei pe PCgarage.ro

Concluzii

BenQ GV1 este un dispozitiv cel puțin interesant. Cu siguranță nu mulți au nevoie de un astfel de gadget, un proiector portabil cu Android, conectivitate multiplă și boxă integrată este mai degrabă un produs de nișă.

Oricum l-am numi, BenQ GV1 se descurcă decent în a fi ceea ce și-a propus. Nu aș spune că excelează din prea multe direcții, dar nici complet dezamăgito nu l-am găsit. Iată care sunt cele mai importante puncte pro și contra pentru proiectorul portabil BenQ GV1:

PRO

  • construcție de calitate, solidă, cu materiale plăcute și finisări atente; 
  • multe moduri de redare a conținutului, din mai multe surse – prin portul USB Type-C, de pe un mediu de stocare conectat la portul USB Type-C, direct din memoria dispozitivului, online, prin diferite aplicații de streaming ce sunt instalate pe dispozitiv sau prin screen mirroring de pe dispozitive iOS, macOS, Android sau Windows;
  • sistem de operare bazat pe Android 7.1.2 Nougat ce-i permite dispozitivului să fie unul de tip stand-alone, ce nu are nevoie de altă sursă de redare;
  • interfața se mișcă excelent și totul este simplu de parcurs doar din telecomanda din pachet;
  • cu adevărat portabil, cu dimensiuni și greutate reduse;
  • autonomie bună.

CONTRA

  • chiar dacă este doar un proiector portabil, rezoluția și luminozitatea maximă puteau fi mai ridicate;
  • calitatea sunetului este doar mediocră, iar volumul maxim cam scăzut;
  • portul USB Type-C este singurul prin care poți conecta o sursă externă, ar fi fost de preferat și un HDMI.