Nu cred că mai este niciun secret pentru mulți dintre voi faptul că BenQ este unul dintre liderii de pe piața locală de proiectoare și nici la nivel mondial nu stă mai rău. Asta se datorează nu doar unor produse extrem de competitive, ci și ofertei foarte largi, care acoperă orice nevoi și dorințe.

După ce acum mai bine de doi ani vedeam cum se descurca un proiector portabil foarte versatil, adică modelul GV30, aici vedem cum se prezintă noua versiune, anume BenQ GV31, care aduce mai multe îmbunătățiri, dar care și păstrează tot ce era bun la generația precedentă.

Specificații proiector portabil BenQ GV31

Date tehnice

Proiector portabil
BenQ GV31
Sistem de proiecțieDLP
Sursă luminăLED
Durată de viață de 20.000 de ore în modul Normal, 30.000 ore în modul Eco
Luminozitate maximă300 ANSI Lumens
Culori16.7 milioane, 24-bit, acoperire 98% Rec.709
Rată contrast100.000:1 (FOFO - Full On Full Off)
RezoluțieRezoluție nativă 1920 x 1080 pixeli, aspect 16:9
Suport pentru rezoluție la intrare de la VGA (640 x 480 pixeli) la Full HD (1920 x 1080 pixeli)
Raport proiecție1.2:1
Dimensiuni diagonală proiecțieDe la 30 la 120 inch
Conectivitate2 x HDMI 1.4b / HDCP1.4 (1 extern + 1 intern, pentru dongle BenQ QS02), 1 x MicroUSB (pentru alimentare dongle BenQ QS02), 1 x USB-C cu suport DisplayPort, PowerDelivery In și PowerDelivery Out, 1 x USB-A cu power output, 1 x jack audio de 3.5 mm pentru ieșire sunet
Wi-Fi 6 (ax) dual-band și Bluetooth prin Android TV dongle BenQ QS02, care vine la pachet cu proiectorul
Sunet16W (2 x 4W tweeter + 1 x 8W woofer), sunet treVolo
Baterie5800 mAh, până la 180 de minute de redare video
Încărcare prin port proprietar cu 65W sau prn portul USB-C tot cu maxim 65W
Consum energie65W (Maxim)
Greutate1.7 kg
Dimensiuni203.2 x 191.4 x 131.3 mm (h x L x l)

Pachet, design și construcție

Proiector portabil BenQ GV31

🔺Pata de culoare care rupe un design deloc banal, dar în care albul este, am putea spune, în exces.

Cutia în care vei primi un BenQ GV31 nu este deloc masivă, asta fiindcă nici proiectorul în sine nu este deloc voluminos, adică întocmai cum trebui să fie un dispozitiv portabil. În pachet mai găsim suportul , telecomanda cu baterii compatibile, adaptorul de alimentare și încărcare pe mufă proprietar, cabluri de priză (pentru Europa și UK), mai multe pliante, printre care și ghid de utilizare rapidă și cutia cu stick-ul cu Android TV BenQ QS02, în care este dongle-ul propriu-zis și un ghid de pornire rapidă:

Mi s-a părut ciudat că la noul model nu mai primim o geantă de transport în pachet. Întotdeauna când avem produse portabile care nu sunt chiar minuscule, mi se pare normal să existe măcar o husă de protecție în cutie. La BenQ GV30 exista chiar o gentuță de foarte bună calitate, acum a dispărut…

BenQ QS02 nu vine gata montat sub carcasa proiectorului, dar procesul nu este deloc unul complicat, spre deosebire de ceea ce am spus în cazul BenQ GV30, al cărui capac se deschidea foarte greu. La BenQ GV31 nu mai este cazul. Dacă înțelegi din instrucțiuni cum trebuie să miști capacul lateral din stânga (privind proiectorul din față), operațiunea este foarte simplă, iar atașarea și alimentarea stick-ului BenQ QS02 se face în doar câteva secunde.

Telecomanda ce vine la pachet cu BenQ GV31 nu este cea mai compactă, dar este destul de ușoară și se așează bine în mână. Este o telecomandă de tip smart, care controlează funcțiile proiectorului și în mod clasic, prin IR, dar care se conectează la dongle-ul BenQ QS02 prin Bluetooth și astfel nu mai este nevoie să îndrepți telecomanda spre proiector.

BenQ GV31 este foarte asemănător ca design cu generația trecută, iar asta nu este deloc rău. Forma generală circulară (din profil) este întreruptă doar de zona de proiecție. Aici, pe lângă lentilele de proiecție mai apare și sistemul de autofocus.

Proiectorul nu doar că se așează pe suportul său, dar se fixează suficient de stabil. Sistemul este simplu, cu două bile cu arc care intră pe canalul de culoare gri ce se întinde pe întreaga circumferință a proiectorului. Astfel, suportul nu doar că nu se desface involuntar de pe proiector, dar sistemul permite și un control mai bun al înclinării, fără emoții că proiectorul va „pleca” de la locul lui, de pe suport.

Dacă nu ai de gând să folosești suportul din pachet, BenQ GV31 are prevăzut și un filet pentru fixarea pe majoritatea trepiedelor, adică cele cu șuruburi de 1/4 inch.

Ca element ușor distinctiv, dar care se regăsea și la GV30, observăm în continuare curelușa de pe partea superioară, cea din piele de culoare galbenă, pe care vedem chiar și denumirea modelului proiectorului. Aceasta apare în urma celor patru butoane fizice de pe proiector, dintre care cel Power este și iluminat sugestiv în funcție de status – verde, portocaliu, roșu.

În spatele acestei curelușe este grila care acoperă woofer-ul, în timp ce celelalte două difuzoare pot fi văzute sub capacul lateral, cel pe care îl desfaci pentru a avea acces la zona de conectivitate a dongle-ului BenQ QS02.

Laterala din dreapta vine cu grile de aerisire și cu zona de conectivitate fizică, așezată mai jos. În partea de sus, din spatele grilei se observă un radiator de răcire, prin care aerul este forțat să treacă spre a răci sistemul de proiecție printr-un ventilator. 

BenQ GV31 este foarte bine fabricat, chiar dacă la exterior este realizat numai din plastic. Este însă unul de foarte bună calitate, unul mat care nu prinde urme și care mi se pare că va rezista bine în timp, aspect foarte important la un proiector portabil. Finisajele sunt foarte bine realizate, în final BenQ GV31 se prezintă ca un produs solid, robust.

Imagine

🔺Cea mai bună calitate a imaginii se obține în întuneric complet, luminozitatea maximă a proiectorului nu poate face minuni în miezul zilei…

Îmbunătățirea majoră adusă de sistemul de proiecție al BenQ GV31 față de generația pe care o înlocuiește este dat de rezoluția maximă pe care o poate reda. Avem acum un Full HD 1080p cu 60Hz nativ, față de 720p.

Să începem chiar cu asta. Ei bine, până la o diagonală de circa 80 de inch chiar nu am găsit nici cea mai mică problemă de conturare. În fine, asta atât timp cât realizăm că vorbim despre un proiector portabil și nu despre unul de tip Home Cinema sau profesional. Aș spune că pentru ceea ce a fost gândit BenQ GV31 rezoluția îi va mulțumi pe toți. Dacă tot am amintit de diagonală, ea este utilizabilă de la 30 la maxim 120 de inch, dar aș spune eu că 100 inch ar fi mai degrabă diagonala maximă la care vei primi o calitate mai mult decât decentă.

Dacă vorbim despre luminozitate, deși este anunțată aceeași valoare maximă precum la GV30, noul BenQ GV31 mi se pare mai luminos la modul general. Evident că cele mai bune rezultate le vei obține în continuare într-o cameră cât mai întunecată, dar l-am testat pe BenQ GV31 și în miezul mai multor zile însorite și aș spune că s-a descurcat admirabil. Nu, nu este nimic de calitate superioară, dar este utilizabil.

Chiar și așa, culorile și contrastul se dezvăluie la potențial maxim într-o cameră cufundată complet în întuneric sau măcar foarte slab iluminată. Atunci chiar nu prea mai am ce să-i reproșez acestui proiector. Sper să ne amintim mereu că vorbim despre un proiector compact și portabil și că aceste aprecieri le fac mereu având în minte scopul acestui produs, anume proiecție oriunde, fără dependență de cabluri.

Sunt șase preseturi de imagine, însă fiecare permite ajustări opționale. Din fabrică mi s-a părut că modul Living Room și cel Cinema redau cele mai fidele culori, cu un balans de alb reglat destul de corect. Pe Living Room este ceva mai spre zona rece, în timp ce pe Cinema, din contră, avem culori mai calde. Pe Game descoperim cea mai dinamică setare, care se apropie de cea Sports, pentru ca cea Bright și cea Day Time să pună accent pe luminozitate cât mai ridicată. Pe ultimele două balansul de alb este din nou spre zona rece. Mai merită amintit că cele mai bune culori se obțin pe la luminozitatea de 60%, maxim 70&, mai sus de atât balansul de alb prinde o tentă verzuie.

Exemple de imagini redate de BenQ GV31:

Oricum ar fi, negrul nu este niciodată cel mai adânc, păstrează mereu o nuanță evidentă de gri în compoziție. Dar, repet, pentru un proiector portabil este ceva normal, mai ales că nu este deloc deranjant.

În ceea ce privește sistemul de autofocus, acesta funcționează negreșit de fiecare dată. Doar o apăsare de buton de pe telecomandă și în 3 – 4 secunde ai totul în clar. Mai mult, și reglajul keystone pe înălțime se face tot automat și tot (aproape) perfect de fiecare dată.

În ceea ce privește diagonalele pe care le obții în funcție de distanța de proiecție, la BenQ GV31 este cam egalitate. Adică, de la 1 metru distanță ai parte de o diagonală de 0.9 metri, pentru ca de la 2 metri să măsor 1.9 m diagonală de proiecție. Raportul se păstrează și la 2.6 metri distanță de proiecție, când diagonala are 100 inch (circa 2.5 m). De aici mai sus aș spune că nu merită să te mai depărtezi, calitatea imaginii are din ce în ce mai tare de suferit, așa cum am mai precizat o dată.

Sunet

Proiector portabil BenQ GV31

🔺Divizia treVolo a celor de BenQ, cea care se ocupă exclusiv de dezvoltarea sunetului și a reglajului acestuia, chiar știe ce face și a demonstrat-o și de această dată.

Nu aș spune că am găsit diferențe majore la BenQ GV31 față de ceea ce-mi îmi amintesc de la generația precedentă, dar nici că era nevoie de ceva upgrade. Asta fiindcă cele trei difuzoare (2 x tweeter + 1 woofer) chiar reușesc să producă un sunet neașteptat de bun. Încă o dată, divizia de sunet treVolo de la BenQ mi-a devedit că știe ce face.

Avem un bass nesperat de adânc de la un așa dispozitiv compact. Sigur că nu este de nivelul unui difuzor de 10 inch, dar chiar avem frecvențe joase suficient de adânci și de pătrunzătoare. Mediile sunt foarte bine definite, la fel și înaltele, ambele spectre sunt dispersate pe distanțe mari, vreau să spun că undele sonore sunt „aruncate” departe de proiector, astfel avem o spațialitate mai largă.

Sunt cinci preseturi pentru sunet la BenQ GV31, dar mai avem și unul User, care îți permite reglaj în voie, pe cinci benzi.

Volumul maxim este la nivelul celor 16W anunțați în fișa tehnică. Pot spune că BenQ GV31 poate fi folosit și pe post de boxă portabilă. Face față în orice scenariu de folosire într-o cameră de dimensiuni normale (pe la 20 mp). Pentru filme nu cred că va fi nevoie să treci vreodată de 70 – 75% din potențial. Oricum, de pe la 90% încep să-și facă apariția și ceva distorsiuni, pentru ca la intensitate maximă să poți percepe o degradare mai accentuată a calității generale. Oricum, sunetul este un mare atu al acestui proiector.

Utilizare

🔺Stick-ul ce rulează Android TV 11 și care vine la pachet cu BenQ GV31 îți dă acces oficial în magazinul Google Play, de unde poți instala mii de aplicații.

BenQ GV31 are asigurată partea inteligentă din utilizare prin stick-ul smart BenQ QS02, cu care proiectorul vine la pachet și care are, așa cum am explicat la primul capitol, locul său dedicat sub carcasă.

Dongle-ul rulează un Android TV 11 oficial, adică unul care aduce suport nativ pentru Google Play Store, deci poți instala extrem de multe aplicații.

Interfața sistemului de operare este simplă și intuitivă, simplu de parcurs doar din telecomandă.

Capturi de ecran din interfața Android TV 11 a proiectorului BenQ GV31: 

Aș vrea să adaug câteva capturi de ecran și din aplicația AIDA64, din care putem observa că procesorul este unul Amlogic, quad-core la maxim 2 GHz, cu GPU Mali-G31, și că memoria RAM LPDDR4 este de 2GB. Spațiul de stocare este de 16 GB, dintre care circa 13 GB sunt disponibili utilizatorului.

Capturi de ecran din AIDA64 cu informații despre modulul smart BenQ QS02:

Trebuie să spun că prin interfață totul se mișcă fluid, normal. Mai apar mici momente de ezitare, dar cel mai tare observi că ansamblul hardware este unul limitat ca putere este când ai de instalat aplicații noi sau când trebuie actualizate cele prezente. Durează cam mult o simplă instalare sau actualizare, dar, până la urmă, nu este ca și când vei avea pe un proiector zeci și zeci de aplicații…

Meniul OSD al proiectorului BenQ GV31 poate fi accesat în orice moment din telecomandă, din butonul dedicat. Este un meniu bine organizat, facil de parcurs și care nu aduce setări și opțiuni inutile.

Capturi de ecran cu meniul OSD al proiectorului BenQ GV31: 

Conectivitate

Google Chromecast integrat in proiector BenQ GV31

🔺Un mare atu al dongle-ului BenQ QS02 este că vine cu Google Chromecast Built-In.

Aici, partea wireless este asigurată prin stick-ul BenQ QS02, care aduce Wi-Fi 6 (ax), de tip dual band pe 2.4 și 5GHz, precum și Bluetooth (nu am găsit ce versiune).

Foarte important de menționat este că sistemul de operare Android TV 11 care rulează pe BenQ QS02 aduce suport pentru Apple AirPlay, cu Google Chromecast Built-In și căutare vocală Google, care poate fi accesată chiar prin microfonul de pe telecomandă.

Pe partea de elemente de conectivitate fizică, BenQ GV31 aduce tot ce trebuie, zic eu. Sub capacul carcasei, acolo unde se conectează BenQ QS02, avem o mufă HDMI și un port USB-A. Aici eu am găsit fixat deja cablul scurt de la USB-A la microUSB, acesta fiind responsabil cu alimentarea cu energie a dongle-ului.

La exterior, porturile de conectivitate sunt toate dispuse pe laterala din dreapta. Vedem un al doilea HDMI și un USB-A (de pe care se pot reda direct anumite fișiere video și audio) care aduce și alimentare la 5V. Tot aici apare și portul USB-C, care aduce și suport DisplayPort, dar și Power Delivery In cu 15V / 3A și 20V / 2.25 – 3.25A, precum și Power Delivery Out cu 5V / 2A, 9V / 2A, 12V / 1.5A și 15V / 1.2A, adică poate alimenta / încărca alte dispozitive compatibile cu o putere maximă de 18W.

Nu lipsește nici un jack audio de 3.5 mm cu rol de ieșire analogică de sunet, lângă care este portul de alimentare / încărcare de la adaptorul din pachet. 

Autonomie

Proiector portabil BenQ GV31

🔺În condiții absolut normale de proiecție, adică și cu sunet redat, proiectorul oferă o autonomie de circa 2 ore și jumătate. Deloc rău!

Nm am găsit capacitatea bateriei dată în Wh, dar, dacă facem un calcul pentru capacitatea din mAh și punem o tensiune de lucru de 15V, ajungem la o capacitate a acumulatorului integrat de BenQ GV31 de circa 87 Wh, ceea ce nu este deloc rău.

Fișa tehnică promite o autonomie pentru redarea de conținut video de până la 3 ore. Eu am testat și am prins în condiții normale de redare (mod Normal, ce-i drept cu modul Energy Saving activ, dar care nu coboară exagerat luminozitatea) în jur de 2 ore și jumătate, chiar 2 ore și 40 de minute, deci foarte aproape de durata afișată oficial. Iar testele mele s-au făcut și cu sunet în boxe, unul ținut la jumătate din capacitate. Autonomie bună spre foarte bună.

Preț

Proiector portabil BenQ GV31 – 3.021 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

Proiectorul portabil BenQ GV31 a fost testat timp de peste o lună și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.