ASUS este cunoscut în special pentru gama de laptopuri, dar și pentru anumite produse de rețelistică, pentru periferice, monitoare și mai puțin pentru proiectoare. Asta pentru că, deși nu sunt chiar foarte puține dintre care poți alege, nici nu putem spune că gama de proiectoare ASUS este cea mai extinsă. Cele mai multe sunt incluse de compania taiwaneză în seria Portabile, din care face parte și exemplarul pe care îl prezint mai departe. În urmă cu aproape 3 ani l-am văzut la treabă pe ASUS ZenBeam Latte L1, iar aici îl analizăm pe ASUS ZenBeam L2, cumva un urmaș al aceluia, care însă era mult mai compact.
Specificații proiector ASUS ZenBeam L2
Date tehnice
Proiector portabilASUS ZenBeam L2
Sistem de proiecție DLP
Sursă lumină LED, 30.000 de ore durată de viață
Luminozitate maximă 400 ANSI Lumens
960 LED Lumens
Culori 16.7 milioane, acoperire 120% sRGB
Rată contrast 400:1 nativ
2.000:1 dinamic
Rezoluție Rezoluție nativă 1920 x 1080 pixeli, aspect 16:9
Suport pentru rezoluție la intrare de până la 4K UHD (3840 x 2160 pixeli)
Raport proiecție 1.2:1
Dimensiuni diagonală proiecție De la 30 la 120 inch
Conectivitate 1 x HDMI, 1 x Micro HDMI (pentru Android TV box sub capac carcasă), 1 x Micro USB (pentru alimentare Android TV box sub capac carcasă), 1 x USB-C cu suport DisplayPort și PowerDelivery, 1 x USB-C pentru încărcare / alimentare proiector, 1 x USB-A cu power output 5V/1/5A, 1 x jack audio de 3.5 mm pentru ieșire sunet
Wi-Fi ac dual-band și Bluetooth prin Android TV Box, care vine la pachet cu proiectorul
Sunet 10W, Harman/Kardon și tehnologie Smart AMP
Baterie Li-Ion, 6 celule, 65Wh, încărcare cu maxim 90W
Consum energie 90W (Maxim)
Greutate 1.57 kg
Dimensiuni 172 x 132 x 132 mm (h x L x l)
Pachet, design și construcție
În cutia în care am primit proiectorul de test am mai găsit o gentută de transport (în care este deja pus ASUS ZenBeam L2), adaptorul de încărcare / alimentare cu port USB-C, două cabluri de priză pentru acest adaptor (pentru prize de Europa și de UK), o cutie în care este micuțul Android TV Box alături de telecomanda sa și de baterii compatibile, certificat de garanție și ghid de pornire rapidă:
Geanta de depozitare și trasport are un fermoar care se deschide pe diagonală, pentru ca ASUS ZenBeam L2 să fie mai ușor de introdus / scos. Mai există un alt fermoar deasupra, care deschide / închide un compartiment separat, unde poți adăuga alte accesorii, precum încărcătorul.
Acesta din urmă este precum cele de laptop de la ASUS, are cablul cu port USB-C atașat, iar cel de priză este detașabil.
Dongle-ul cu Android TV este micuț, model Hako Mini. Are spațiul lui bine determinat sub un capac ce se deschide din partea de sus a proiectorului. Capacul se fixează prin magnet, iar dedesubt vedem un port Micro HDMI tată, în care trebuie introdus portul Micro HDMI mamă de pe dongle. Mai există un cablu cu port Micro USB tată la capăt, prin care este alimentat Hako Mini. Dongle-ul se fixează la locul său printr-o tijă, după care poți reatașa capacul proiectorului.
Pe acesta sunt butoanele de acces și control al meniului OSD al proiectorului. Butonul Power este dispus pe latura din spate a proiectorului, opus lentilei. Sub acest buton este senzorul infraroșu, prin care se primesc comenzile de la telecomandă. Un alt senzor IR este și pe partea față, deasupra lentilelor, așa că telecomanda trimite comenzi din aproape orice direcție. În zona frontală, la bază, este pus senzorul care se ocupă de Autofocus, de reglarea „geometriei” proiecției, dar care permite și existența funcției de „ocolire” a anumitor obstacole. Practic, imaginea proiectată este redimensionată, se micșorează, în așa fel încât proiecția să se facă doar pe o suprafață plană. Am testat și da, chiar funcționează.
ASUS ZenBeam L2 are și un mâner din piele, în timp ce cea mai mare parte a tuturor celor patru laterale este ocupată de o grilă continuă, întreruptă din loc în loc de către elementele pe care deja le-am prezentat. Grila permite o aerisire a proiectorului, dar în spatele ei este și difuzorul Harman/Kardon.
Pe baza proiectorului sunt patru picioare din cauciuc, dispuse pe fiecare colț. Sunt mari, din cauciuc și asigură o aderență bună pe majoritatea suprafețelor. Ajustarea pe înclinare se face în doar două trepte, prin intermediul unui picior rabatabil. Există și prindere prin șurub de 1/4 inch, cum au mai toate trepiedele.
Cam singurul lucru cu care nu sunt de acord vis-a-vis de design, ține de lipsa unei protecții pentru lentilă. Fiind vorba despre un proiector portabil, ar fi fost de preferat un capac de orice fel. Adevărat că avem geantă de transport care protejează foarte bine întreg proiectorul, dar era bine să fie și un capac pentru lentile acolo…
Construcția este solidă, ASUS ZenBeam L2 nu pare deloc fragil. Materialele sunt de bună calitate, dar vorbim în cea mai mare parte de plastic, deci nimic pretențios. Finisările sunt pe alocuri o idee mai slab realizate, unele îmbinări nu sunt cele mai fericite, dar nimic grav.
Imagine
Față de ZenBeam Latte L1, care genera o rezoluție maximă 720p și doar 300 LED Lumens, noul ASUS ZenBeam L2 este la un alt nivel, din ambele direcții. Avem acum rezoluție maximă Full HD 1920 x 1080 pixeli și poți read chiar și conținut 4K Ultra HD. Sigur că rezoluția la care proiectează ASUS ZenBeam L2 va rămâne una Full HD, dar este important de știut că poți trimite spre proiector și conținut la rezoluție mai ridicată, el va face față.
Iar dacă suntem la rezoluție, recunosc că nu este nicio problemă cu conturarea corectă a oricărui tip de imagine până la o diagonală de 2 – 2.2 metri. Mai sus de atât începi să observi că detaliile nu mai sunt atât de fine, dar nimic de reproșat dacă vizionezi de la o distanță normală, de peste 3 – 3.5 metri.
Contrastul este singurul care mi-ar fi plăcut să fie mai ridicat, cu un raport nativ de 400:1 aici ASUS ZenBeam L2 nu se descurcă mai bine decât ZenBeam Latte L1. Negrul este un gri, mai mult sau mai puțin închis, în funcție de câtă lumină ambientală este în cameră. În întuneric, negrul din proiecție este mai adânc, dara niciodată perfect. Nici nu prea ai cum să ai astfel de pretenții de la un proiector micuț, portabil.
Culorile, în schimb, sunt foarte plăcute. Suficient de vivide, de saturate, acestea sunt și destul de exacte, în funcție de modul de proiectare. Apropo de asta, sunt 7 moduri predefinite: Bright, Standard, Theater, Eco, Scenery, Game și User. Ajustările suplimentare pe care le poți face țin de luminozitate, contrast și balans de alb, dar nu vei putea regla imaginea în detaliu.
Exemple de imagini redate de ASUS ZenBeam L2:
Luminozitatea este surprinzător de ridicată pentru un proiector portabil. Chiar și ziua în amiaza mare, într-o cameră cu lumină de afară din plin, ASUS ZenBeam L2 tot reușește să genereze o imagine cel puțin acceptabilă. Evident că cel mai bine este să poți controla lumina ambientală, cu jaluzele sau draperii. În astfel de condiții contrastul și culorile sunt evident mai bine redate, pentru ca în întuneric complet să te bucuri de tot ce poate ASUS ZenBeam L2.
Mi-a plăcut enorm cum reglează total automat proiectorul imaginea. Focusul se face extrem de rapid și de exact, în mod complet automat. Adică, imediat ce muți proiectorul, câtuși de puțin, el detectează că imaginea nu mai este perfect clară și face imediat ajustările necesare. Și nu doar ca autofocus, ci și la geometrie, care se face pe fiecare colț, pentru ca la final să ai un dreptunghi perfect în fața ochilor. În plus, amintesc din nou de funcția automată de evitare obstacol. De exemplu, dacă nu ai cum efectiv să poziționezi proiectorul decât într-un anumit loc, iar de acolo pe suprafața de proiecție apar anumite obstacole (o parte din mobilier, un ghiveci etc), imaginea este redimensionată (micșorată) așa încât să avem din nou un dreptunghi complet.
În ceea ce privește diagonala pe care o poți obține raportat la distanța de proiecție, am remarcat că situația nu este întocmai cum este prezentată pe site-ul ASUS:
Din măsurătorile mele, este o idee mai mică diagonala la 1 metru distanță de proiecție – aproximativ 92 cm. Acest raport am observat că s-a păstrat și când am dus proiectorul la 2 metri distanță, când diagonala a fost de circa 186 cm.
Închei prin a aminti și de ASUS Light Wall, o funcție prin care proiectorul poate genera un fel de wallpaper activ. Sunt 26 de tipuri de conținut care poate fi redat continuu, precum un șemineu în care arde focul, o fereastră pe care apar picăturile de ploaie și altele asemenea. Sunt moduri prin care poți crea o anumită ambianță în cameră.
Sunet
Am fost foarte curios să aud cum emite sunetul ASUS ZenBeam L2, care anunță cam același sistem precum la ZenBeam Latte L1. Doar că, deși avem Harman/Kardon și 10W, sunetul nu este deloc la fel. Calitatea este bună spre foarte bună, cu bass prezent, corect pentru dimensiunile acestui proiector, cu medii clare și bine definite și cu înalte destul de prezente. Doar că la intensitate nu cred că este vorba despre o putere de 10W. Cel puțin nu pare atât, volumul maxim fiind undeva la nivelul unui laptop mai „gălăgios”. OK, poate exagerez un pic, dar ideea este că poți lăsa lejer volumul la 100% fără să deranjeze, ba chiar pentru un film pe care îl urmărești în aer liber sau într-o cameră mare, chiar nu cred că este suficient. Iar asta este păcat, mare păcat la un proiector complet portabil, cu baterie integrată și toate cele…
Hardware, sistem de operare și aplicații
ASUS ZenBeam L2 nu este el în sine un proiector smart, dar vine în pachet alături de un dongle care îl transformă în așa ceva. Dispozitivul Hako Mini are, așa cum am explicat deja la capitolul Design, locul său bine stabilit. Acesta vine cu procesor Amlogic S905Y2 de tip Quad-Core la 1.8 GHz, pe Cortex-A53, are 2 GB de RAM DDR3 și spațiu de stocare de 8GB, dintre care disponibili utilizatorului circa 4.4GB.
Hako Mini rulează un Android TV 10 light, să zic așa. Este simplu de parcurs direct din telecomandă, iar interfața rulează foarte bine, fără întârzieri majore. Sunt și momente în care mai apare ceva lag, durează mai mult decât ți-ar plăcea până este preluată efectiv comanda, dar vorbim despre un proiector, care va reda anumit conținut mult mai mult timp decât vei parcurge meniul, aplicațiile.
Interfața sistemului de operare al proiectorului ASUS ZenBeam L2:
Apropo de aplicații, sunt extrem de multe disponibile, asta fiindcă Hako Mini este certificat Google, așadar oferă acces la magazinul Play, de unde poți instala mai bine de 7.000 aplicații compatibile cu acest dispozitiv. Bineînțeles că pentru un proiector cele mai importante sunt cele de streaming, iar acestea sunt toate disponibile, fără excepții.
Pe lângă interfața smart care rulează prin intermediul Hako Mini, ASUS ZenBeam L2 are și un meniu OSD. Acesta este simplu, cu patru meniuri principale dispuse pe partea stângă, în care sunt distribuite celelalte submeniuri. Parcurgerea tuturor setărilor se face rapid și intuitiv.
Meniul OSD al proiectorului ASUS ZenBeam L2:
Conectivitate
Aici, conexiunea Wi-Fi ac dual-band și cea Bluetooth (poți conecta boxe externe la dispozitiv, dar nu poți folosi proiectorul ca boxă conectată la sursă externă) sunt puse la dispoziție de fapt prin Hako Mini. ASUS ZenBeam L2 nu propune decât porturile fizice, care sunt amplasate toate p latura din spate, la bază. Vorbim despre cele două porturi USB-C (unul strict pentru alimentare / încărcare, celălalt cu suport DP și PD), de un USB-A prin care poți încărca alte dispozitive, un HDMI și jack-ul audio de 3.5 mm cu rol de ieșire sunet.
Apreciez suportul Google Chromecast al dispozitivului Hako Mini, mi se pare cel mai simplu de a trimite conținut de pe dispozitive compatibile pe proiector, mult mai simplu decât să navighezi spre aplicația dorită din telecomandă, să cauți apoi ceea ce-ți dorești… Prin Chromecast totul este mai la îndemână.
Autonomie
ASUS ZenBeam L2 anunță că poate reda conținut video pentru maxim 3.5 ore, în anumite condiții, adică în modurile economice. Eu am pus la test bateria de 65Wh în modul Standard, cu luminozitatea proiecției la 80% și cu sunetul la maxim. Am rulat clipuri video pe YouTube în acest scenariu, iar bateria plină a ajuns la 20% după circa 2 ore și 20 de minute. S-ar fi golit complet, cel mai probabil, după alte 20 minute, așa că în mod Normal și cu sunet la maximum ASUS ZenBeam L2 poate reda conținut pentru peste 2 ore și jumătate, ceea ce nu este rău deloc, din punctul meu de vedere, iar durata maximă de folosire promisă, de 3 ore și jumătate, nu pare imposibil de atins.
Preț
Proiector portabil LED ASUS ZenBeam L2 – 3.850 de lei pe eMAG.ro sau 3.650 pe PCGarage.ro (prețuri valabile la data publicării acestui review).
ASUS ZenBeam L2 este un proiector portabil foarte reușit, care are o singură problemă - sunetul nu este la nivelul așteptat. În rest, nu cred că îi mai pot reproșa ceva grav acestui dispozitiv, poate doar faptul că dongle-ul Hako Mini rulează Android 10 și nu o versiune mai actuală. Se pare că se pot face update-uri spre Android 12, dar nu direct de pe proiector, ci prin metode nu atât de facile pentru majoritatea utilizatorilor. Oricum, ASUS ZenBeam L2 este un proiector portabil pe care îl poți lua cu siguranță în vedere, mai ales dacă îl găsești la un preț ceva mai scăzut față de cel recomandat.
Proiectorul ASUS ZenBeam L2 a fost testat timp de peste 2 săptămâni și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.