Arhiva-Google+

Reprezentanţii mai multor companii americane de internet au decis ca astăzi să manifeste diferite forme de protest faţă de noul proiect de lege, controversat de altfel, împotriva pirateriei.

SOPA (Stop On-line Piracy Act) i-a făcut pe cei de la Facebook, Twitter, Google, Amazon, eBay, FourSquare, Mozilla, PayPal, Wikimedia şi Google să ia în calcul, fie sistarea serviciilor pe care le oferă, sau dacă nu, alte forme mai uşoare în semn de protest.

Deţinătorii de copyright-uri, conform SOPA, vor putea închide site-uri care le-au preluat conţinutul (gen Facebook sau Youtube, chiar dacă nu au făcut-o ei ci utilizatorii lor), fără procese şi decizii judecătoreşti, motoarele de căutare ar putea fi obligate să de-indexeze anumite site-uri iar site-urile de plăţi ar putea anula câteva tranzacţii. Singurii care se bucură şi susţin acest proiect de lege sunt giganţii din industria de film şi muzică.

Nemulţumiţi de prevederile acestei legi, Wikipedia a decis suspendarea ediţiei în limba engleză în data de 18 ianuarie pentru 24 de ore, Google va protesta şi el, mai precaut însă, neoprind funcţionalitatea motorul de căutare, ci postând pe prima pagină un link spre o pagina ce conţine mai multe informaţii cu privire la controversatul proiect iar portalul de news sharing Reddit se va închide şi el pentru 12 ore.  Despre restul site-urilor ştim exact ce formă de protest vor adopta.

De peste un deceniu, am petrecut milioane de ore construind cea mai mare enciclopedie din istoria umanitatii. Congresul Statelor Unite pregateste o lege care poate distruge libertatea internetului. Pentru 24 de ore, vom inchide Wikipedia“, au declarat cei de la Wikipedia într-un comunicat oficial, care mai consideră că proiectul reprezinta o incercare de a controla continutul care apare pe internet cu mai multa strictete.

Aceasta lege, daca trece, va face mult rau internetului liber si deschis” au mai declarat oficiali ai Wikimedia.

Care va fi tema următorului protest, oare? Că tot e la modă.