De când stau mai mult timp în București am început să folosesc un purificator de aer. Inițial pentru că locuiam într-un apartament cu încălzire în pardoseală, iar unul dintre efectele negative ale acestei soluții este faptul că se ridică mai mult praf în locuință și un purificator ajută.
Cred că Bucureștiul este cel mai poluat oraș din țara noastră, iar un purificator este cumva necesar spre a reduce din cantitatea de noxe ce ajunge în proximitatea noastră.
De ce aș recomanda un purificator de aer?
🟢 filtrează aerul din apartament / casă etc;
🟢 îndepărtează mirosurile (util dacă bucătăria este deschisă cu living-ul, spre exemplu. Am observat că purificatorul meu se activează cel mai tare la folosirea unui parfum / spray);
Cine este AENO?
Este un brand din China ce își dorește să iasă în evidență prin aparate inteligente ce oferă confort la domiciliu. Printre valorile pe care le scot în față: fiabilitate și onestitate. Ei spun că un consumator nu ar trebui să plătească prea mult numele de marcă.
Găsiți mai multe detalii pe website-ul lor. Veți descoperi că au o ofertă de produse destul de largă, de la purificatoare de aer și până la blendere, cuptoare electrice, mopuri cu aburi, periuțe dentare etc.
AENO AP2S l-am primit la review din partea importatorului oficial în România – ASBIS. Modelul sosit la test iese în evidență prin câteva specificații:
🟩 filtru HEPA de tip 3-in-1 ce-l ajută să elimine particule de polen și praf, mucegai, bacterii, substanțe chimice etc;
🟩 ionizare a aerului + lampă UV ce printr-un fascicul de lumină promite să capteze chiar și virușii;
🟩 include un senzor ce măsoară poluarea aerului la interior;
🟩 control vocal prin Siri, Google sau Alexa.
L-am testat în ultimele zile, iar impresiile formate le-am grupat în articolul de față. O să prezint câteva din specificațiile sale + recenzia în sine, pe capitole distincte.
Specificații
- dimensiuni de 100 x 395 x 590 mm, 6.5 kg, consum de energie de 40W;
- filtru HEPA + telecomandă se află în pachet;
- procesul de filtrare se face prin filtru HEPA, prefiltru + filtru de carbon H13;
- afișaj cu ecran tactil, cronometru ce poate fi setat pe 1, 2, 3, 4 ore;
- control prin aplicație dedicată pentru iOS și Android – AENO App;
- poate fi montat pe un perete, nivel de zgomot – 25 dB;
- recomandat pentru suprafețe de până la 45 metri pătrați, garanția oferită este de 2 ani.
Design
În pachet veți da de purificator, cablu de alimentare, suport de prindere pe perete, suport de prindere în mod vertical de sine stătător, șuruburi de prindere, telecomandă, husă de protecție, ghid cu instrucțiuni de utilizare.
Ca design amintește mai degrabă de ceea ce suntem obișnuiți să primim la un calorifer. Nu are un design de tip turn cum suntem obișnuiți la unele purificatoare. Asta îl face ușor de prins pe un perete, spre exemplu.
Apreciez faptul că au oferit două soluții de poziționare: de sine stătător sau prins pe un perete. Asta îl face mai ușor de antamat într-o locuință. Poți spre exemplu să-i găsești un loc astfel încăt să nu iasă neapărat în evidență. Majoritatea celor ce îl vor vedea ar putea fi tentați să spună că este un calorifer, dar le vei explica că este altceva, un purificator smart.
Este fabricat din plastic și metal, alb + argintiu. Mi-a oferit o impresie bună, fără îmbinări care să lase loc de comentarii, finisare ok etc. Până la urmă, nu este printre cele mai ieftine purificatoare, aș spune că joacă cumva într-o ligă mid-range în nișa sa.
Utilizare
Îndepărtați capacul față și aveți acces la filtrul HEPA de dimensiuni generoase. Alimentarea cu energie electrică se face din partea spate, iar panoul cu comenzi tactile îl descoperiți în lateral dreapta.
Butonul de pornire se va aprinde intermitent. Îl apăsați și gata, a pornit. Întreg panoul se va anima cu o suită întreagă de comenzi rapide, informații legate despre particulele PM 2.5, Wi-Fi etc.
Este și o aplicație denumită AENO app pe care am instalat-o pe un smartphone Android. Nu a fost o conectare fără peripeții. Am respectat pașii din aplicație, dar ca să funcționeze trebuia să mă conectez eu la rețeaua Wi-Fi emulată de dispozitiv sub numele Smart Life XXX.
Apropo, poți seta astfel încât să funcționeze prin control vocal de la Siri, Alexa și Google. Mi se pare un feature util dacă vrei să-l pornești când ajungi acasă fără a intra în aplicație etc.
Aplicația în sine aduce 4 moduri de utilizare pentru purificatorul de aer AENO A2PS: Somn, Viteză redusă, Viteză medie, Viteză mare, Auto. Păstrează un istoric al calității aerului, iar în setări poți activa partea de ionizare a aerului + dezinfecție UV.
Legat de calitatea aerului oferă informații legate și de exterior, probabil își ia datele din cloud.
Mi-a plăcut că nu este zgomotos, iar aerul se simte altfel față de ce oferă celălalt purificator (ce fie vorba între noi a fost și la jumătate de preț față de AENO AP2S).
Cred că este suficient de puternic într-un spațiu de până în 50 metri pătrați. L-am testat în living + dormitor și își face simțită prezența în sens pozitiv.
Preț
Purificator de aer AENO AP2S pentru 45 mp – de la aprox. 1100 – 1200 lei în magazinele românești.
Concluzii
Este un purificator de aer ușor de folosit. Are telecomandă, controale tactile pe lateral dreapta + aplicație dedicată de iOS și Android. Necesită puțină atenție în procesul de setare al aplicației, dar dacă vă conectați la rețeaua emulată de purificator se rezolvă pe repede înainte.
Se simte prezența sa în locuință. Are nevoie de aproximativ 17 minute spre a acoperi un spațiu de aproximativ 45 – 50 mp, iar consumul de energie este mic + zgomot abia perceptibil.
PRO
✔️ suport de montare în pachet (atât de sine stătător, cât și pe un perete);
✔️ utilizare simplă și diferite opțiuni de setare a sa, de la control pe device și până la telecomandă și control vocal;
✔️ ionizare + UV pentru aer mai curat în locuință;
✔️ filtru HEPA de dimensiuni generoase.
CONTRA
🔴 lipsă suport 5 GHz pentru conexiunea la Wi-Fi (știu, ar putea fi considerat un motf, dar la peste 1000 lei mi-aș dori să facă și ei pasul spre conexiune mai rapide);
🔴 aplicație ce mi se pare că necesită un plus de atenție din partea lor, o optimizare mai bună pentru utilizarea pe smartphone.