Imprimarea 3D a cunoscut o evoluție semnificativă în ultimii ani, atât în ceea ce privește precizia, materialele folosite (se imprimă chiar obiecte metalice) cât și dimensiunile. Vorbim de dimensiuni deoarece, recent cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D a fost construită o locuință de 345 mp și 9,9 metri înălțime.
Procesul de imprimare a cladirilor se realizează prin adăugarea de straturi succesive de material, în principal pe bază de ciment, de un braț robotic controlat de computer. Astfel, un model digital al unei case devine real în câteva zeci de ore.
Avantajele unei astfel de tehnologii ar fi:
🏠 manopera aproape inexistentă, cel puțin până în anumite faze de construcție. Totuși este nevoie de 2, 3 oameni care au rol de supraveghetori și operatori.
🏠 se pot crea forme care nu pot fi create cu tehnologii tradiționale
🏠 costurile materialelor folosite la construcție sunt relativ scăzute. Producătorii acestor imprimante pun la dispoziție și mixerul pentru realizare amestecului de beton cât și pompele pentru distribuția către imprimantă. Acestea permit folosirea unor materiale de bază ce au costuri scăzute (nisip, ciment, lianți etc)
🏠 este o tehnologie cu impact redus asupra mediului deoarece utilizează un număr mic de materiale.
🏠 durată de construcție redusă. O casă poate fi construită “la roșu”, în 1-3 zile, în funcție de dimensiuni.
Dezavantaje:
🏠 investiție inițială mare. Costurile unei astfel de imprimante nu sunt tocmai scăzute și se amortizează greu dacă prețurile clădirilor realizate sunt scăzute.
🏠 tehnologie la începuturi ceea ce înseamnă că este privită cu scepticism.
🏠 deși se poate imprima și pe suprafețe denivelate, trebuie îndeplinite anumite condiții de spațiu pentru a așeza suportul imprimantei.
Cum avantajele sunt destul de numeroase și fiind o tehnologie ce se dezvoltă permanent, probabil va fi folosită pe scară largă în viitor.