Ca să clonez conținutul de pe SSD-ul Intel integrat pe ASUS ROG Strix SCAR III am folosit un rack extern în care l-am fixat pe XPG GAMMIX S50 Lite. Cred că există o piață pentru astfel de dispozitive, în contextul în care apar formate noi cum este PCIe 4.0 și dorești cumva să folosești SSD-ul intern, cu ajutorul lui ROG Strix Arion îl transformi în SSD extern ad-hoc. 

Specificații

  • viteze de până la 10 Gbps pe USB 3.2 Gen 2.1;
  • suport pentru SSD-uri pe formatele: M.2 PCI Express 2280, 2260, 2242 și 2230;
  • compatibil cu Windows 7, Windows 8 / 8.1, Windows 10, Mac OS X 10.6 sau iterații mai noi, dispozitive Android cu suport OTG;
  • pentru a folosi Aura Sync aveți nevoie de Windows 8 / 8.1 pe 64-bit sau Windows 10 pe 64-bit;
  • temperatura de funcționare de la 0 – 70 grade Celsius;
  • dimensiuni de 124.5 x 47.7 x 10.9mm, 98 gr. 

Design 

În pachet veți găsi pe lângă rack-ul extern de cablu cu USB Type-C la ambele capete + USB Type-C la USB Type-A, bumper de protecție din cauciuc, breloc sub formă de R (ROG), agrafă cu dublu rol (desfaci spatele rack-ului ca să introduci SSD-ul, dar și pentru a regla șurubul micuț de prindere). 

Impresionează plăcut din punct de vedere vizual: construcție metalică pe toate laturile + profile interesante ce contribuie la textura exterioară. Îi poți atașa brelocul din pachet, iar în în partea superioară poți avea lumini LED pe care le sincronizezi cu AURA Sync (când conectezi SSD-ul extern la un laptop sau PC cu Windows 8 / 8.1 / 10). 

Plus că este destul de compact, îl strecori ușor în buzunar, rucsac, geantă etc. Cred că dacă ar fi să alegi un rack extern după construcție și design, ROG Strix Arion ar câștiga detașat. 

Utilizare

Lângă portul USB Type-C 3.2 au poziționat locașul în care trebuie introdusă agrafa spre a avea deschide capacul spate. Aici vei observa un mic șurub pe care-l poziționezi în funcție de SSD-ul pe care-l atașezi, în cazul meu la distanța cea mai mare (unde este și montat când îl deschizi pentru prima dată). O să remarcați la interior și două paduri termice ce ajută în transferul de căldură.

Nu am făcut upgrade de SSD-uri pe M.2 și NVMe 1.4, dar pe aici nu-mi ieșea ceva și nici nu am fost inspirat să urmăresc un tutorial în acest sens. Ideea este că ASUS a folosit un șurub cu un mic cant, pe cantul respectiv trebuie poziționat SSD-ul înainte de a începe procesul de prindere propriu-zisă. Nu este ca la montarea într-un laptop, unde pur și simplu atașezi șurubelul respectiv, fără să ai grija unui cant etc. 

Eu ca un mare priceput ce sunt pe persoană fizică mi-am dat seama de asta prea târziu. Habar nu aveam de existența padurilor termice, le-am îndepărtat🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️ pentru că mi s-a părut că din cauza lor nu reușesc să-l prind cum trebuie și nu le înțelegeam rostul pe acolo și am strâns șurubul respectiv la maxim. Bineînțeles, am comandat altele de la eMAG (măcar am învățat ceva cu ocazia asta). 

Dacă SSD-ul este prins cum trebuie pe cantul șurubului, nu vor fi probleme în a monta partea spate. Chestia ce seamănă cu plastilina sunt de fapt aduse acolo spre a oferi un plus la transferul termic, ce vă spun din start că se face în condiții de utilizare intensivă a SSD-ului încorporat, ajută și corpul metalic. La un moment dat devine cu adevărat cald. 

ASUS promite viteze de până la 10 Gbps, adică 1.25 GB/s. Am testat pe ASUS ROG Strix Scar III (Intel Core i7-9750H de tip six-core, 16 GB memorie RAM de tip DDR4 la 2666 MHz, placă grafică dedicată NVIDIA GeForce RTX 2070) și cu SSD-ul XPG GAMMIX S50 Lite. Am obținut 900.04 MB/s la citit (aprox. 7.2 Gbps) și 746.92 MB/s la scris (5.9 Gbps). 

Am montat un Kingston KC2500 de 500 GB în rack-ul extern (3500 Mbps la citit și 2500 Mbps la scris – viteze obținute de către colegul meu Darius pe altă configurație hardware). L-am conectat pe USB 3.0 la notebook. Am copiat 87.9 GB – 12.784 fișiere și 761 foldere – în 5 minute și 19 secunde. Vitezele au fost în jurul a 300 MB/s, un vârf de 390 MB/s. Aceeași operațiune pe XPG GAMMIX S50 Lite montat direct la notebook a durat 2 minute și 24 secunde. Temperatura rack-ului extern a crescut în timpul transferului de la 17 – 18 grade Celsius la 28 grade Celsius, iar SSD-ul conform CrystalDiskInfo a rămas la 42 grade Celsius, fără a se supraîncălzi. 

Am repetat procesul și am copiat cei 87.9 GB de la rack cu SSD Kingston atașat spre SSD-ul intern XPG. Vitezele au fost constant peste 300 MB/s, vârfuri de aproape 400 MB/s. Temperatura pe rack a ajuns la 33 grade Celsius, iar CrystalDiskInfo afișa 49 grade la un moment dat, valori neașteptat de bune. După câteva secunde de la transfer a coborât la 39 grade Celsius. 

Am făcut un test în CrystalDiskMark pe KC2500 montat în rack-ul extern ASUS. Vitezele nu au fost spectaculoase, abia ce a atins 456 MB/s la citit și 441.07 MB/s la scris. M-am uitat mai mult la temperatură ce s-a dus de la 36 grade Celsius la 50 grade Celsius. Nimic ieșit din comun. Același test făcut pe XPG GAMMIX S50 Lite montat în notebook l-a dus la 62 grade Celsius. Acum presupun că este și diferența între cele două SSD-uri, dar și una să-l ai într-un spațiu ceva mai deschis față de poziționarea în notebook. 

Preț;

ASUS ROG Strix Arion – 275.37 lei la eMAG;

ASUS ROG Strix Arion Lite – 224.91 lei pe Altex.ro.

Nu am găsit nicio diferență între produsul vândut de către eMAG și cel din oferta Altex. Normal că eu l-am cumpărat de acolo unde este mai scump.

Concluzii

Dacă ești în căutarea unui rack extern pentru SSD-urile pe M.2, ROG Strix Arion consider a fi una dintre cele mai inspirate soluții.

De fapt, la ce te ajută un astfel de rack extern?

Pentru transfer cu adevărat rapid de fișiere mari, peste ceea ce oferă un HDD extern, chiar și peste un SSD extern.

PRO

  • design compact + AURA Sync pentru un plus de culoare;
  • polivalent (îl poți conecta la laptop, pe dispozitivele Android cu OTG, MacBook, consolă etc), în pachet găsești cabluri de la USB Type-C la USB Type-A + USB Type-C la ambele capete, bumper de protecție și breloc cu chingă;
  • performanțe bune + răcire foarte bună.

CONTRA

  • preț relativ ridicat față de alte rack-uri externe (îmi amintesc că acum niște ani am cumpărat un rack pentru un HDD de laptop și a costat în jur de câțiva zeci de lei).

Categorii: hardwarereviews

Despre autor

Emil Dragotă

Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.