Ramă foto cu boxă Wi-Fi IKEA Symfonisk – review

25/07/2021

Ajung destul de des prin magazinul IKEA din Băneasa, dar niciodată nu am dat atenție așa mare la partea de sunet. Am descoperit de curând că au o întreagă gamă de produse în seria Symfonisk, dezvoltate alături de Sonos. 

Cea mai recentă adiție este reprezentată de IKEA Symfonisk Picture Frame despre care am scris pe aici. Mi-au trimis două exemplare, una pe alb și alta pe negru, iar de câteva zile le găsiți și în țara noastră. 

De fapt, ce este IKEA Symfonisk Picture Frame?

Este o boxă Wi-Fi disimulată într-un tablou la care poți schimba partea frontală. Doar că dacă vrei să schimbi partea frontală, trebuie să plătești separat. 

Partea de sunet a ajuns pe mâna Sonos, iar designul a trecut prin mâna IKEA. Puteți conecta două astfel de boxe prin intermediul aplicației Sonos, exact ceea ce am și făcut. 

Design 

În pachet veți da de rama foto cu rol de boxă Wi-Fi, cablu de alimentare cu cablu textil de dimensiuni generoase, instrucțiuni de utilizare, suport pentru prinderea pe perete sau pentru a poziționa rama pe o suprafață plană (în picioare, ca să folosesc un limbaj mai plastic). 

Partea frontală are un desen și este acoperită într-un material textil. În partea spate se află 4 protecții spre a nu zgâria peretele pe care a fost așezată, două zone de prindere pentru montarea pe verticală sau orizontală, portul de încărcare cu 2 pini, RJ-45 pentru conexiunea directă la internet, un lăcaș unde poți ascunde mare parte din cablul de încărcare. 

Tot în partea spate se află trei butoane de control: Play / Pauză, Up și Down pentru volum. 

Rama este destul de generoasă în dimensiuni, atât în lungime x lățime, cât și în grosime. Poți să o așezi pe o suprafață plană sau să o prinzi pe perete. Am folosit-o în ambele scenarii, dar cel mai bine îi stă pe perete. Cei ce au venit pe la mine, mă întrebau surprinși: De unde vine sunetul? :) 

Ar fi fost excelent dacă în pachet erau aduse și 1 – 2 fețe de schimb, pentru momenetele în care te plictisești și vrei să încerci ceva nou. În partea frontală este un LED de notificare ce se aprinde roșu, alb sau verde și cam atât. Nu iese în evidență cu nimic, nu ai cine știe ce luminițe etc. IKEA a preferat o abordare cumva clasică din acest punct de vedere. 

Arată ca o ramă foto, dar nu mi se pare a fi o ramă foto în adevăratul înțeles al termenului. Aș spune că avem o boxă Wi-Fi deghizată și nimic mai mult. Nu știu câte persoane o să stea să-i cumpere fețe de schimb, doar dacă se întâmplă ceva cu cea primită în pachet. 

Setarea inițială & Conectivitate

Aici este aici. Boxa neagră am setat-o pe repede înainte, dar la cea albă am înregistrat ceva probleme. Noroc că am și un iPhone 12 Pro Max pe lângă Samsung Galaxy Note20 Ultra, cu iPhone-ul s-a împăcat mai bine și am putut să le conectez pe amândouă într-un singur setup. 

Trebuie să descărcați aplicația Sonos din App Store sau Play Store. O găsiți și în Microsoft Store, dar nu puteți face procesul de setare inițială de acolo. 

Teoretic, procesul în sine este simplu. Asta dacă conexiunea dintre smartphone și boxă se face rapid (boxa neagră așa a fost, la cea albă nu a vrut să recunoască NFC-ul, iar aplicația Sonos nu trecerea în secțiunea de introducere manuală). 

Conectezi IKEA Symfonisk Picture Frame la priză, instalezi aplicația Sonos. Oferi acces la bluetooth și locație, după ce în prealabil îți faci și un cont Sonos. Smartphone-ul cu NFC-ul activat îl atingi de lumina albă intermitentă de pe ramă (scoate și un sunet în acest timp), după aceea te invită să conectezi rama foto la rețeaua Wi-Fi, să o adaugi la o cameră etc. 

În aplicația Sonos poți să adaugi contul de Spotify, YouTube Music și o pleiadă întreagă de alte servicii sunt suportate (Activaire, Anghami, Apple Music, Audible, Deezer, Last.fm, Soundcloud, Tidal, Tunein etc).  LED-ul din partea frontală îl poți ascunde sau poți alege să fie afișat în mod continuu. 

Boxa se conectează direct la Wi-Fi. Nu are bluetooth. De fapt, setarea inițială se face cu ajutorul unui tag NFC ascuns în ramă, iar conexiunea la internet se face prin Wi-Fi către router. La boxa albă, aplicația Sonos nu mai mă lăsa să introd codul și parola din spate, adică introducerea manuală. Pur și simplu, îmi cerea de fiecare dată să reîncerc să ating rama cu smartphone-ul, se producea conexiunea, dar NFC-ul era corupt sau ceva de genul. La rama neagră m-am mișcat pe repede înainte. Noroc că la iPhone m-a invitat imediat după eșecul prin NFC să merg pe introducere manuală. 

O altă problemă a Sonos sau a boxei, habar nu am de unde vine, mi se pare a fi stabilitatea conexiunii. De prea multe ori am fost nevoit să reiau conexiunea, să trec prin etapele de verificare etc. Hai să zicem că este vină router-ul meu de la casă și Sonos & IKEA Symfonisk Picture Frame funcționează brici. Ai și opțiunea în a conecta boxa direct la router, mufă RJ-45 în partea spate. Asta dacă ai parte de o conexiune mai modestă. 

Sunet

Poți să faci un setup cu două boxe IKEA Symfonisk Picture Frame. Toți nervii pe care mi i-am făcut cu setarea boxei albe mi-au trecut când le-am conectat în pereche și le-am făcut să funcționeze. Sunetul este puternic, clar, cu mult bass, o audiție de-a dreptul excelentă. 

Sunt mai mult decât suficiente pentru un spațiu vast. Le-am testat într-un living de peste 40 metri pătrați. La maxim distorsionează și nu aș recomanda să fie ținute acolo, pe la maxim 70 – 80% din potențial se aud fără distorsiuni. 

Pot să compar cu Nest Hub și mi se pare că se află la un nivel superior. Plus că majoritatea celor ce-ți vin prin casă nu au idee de unde îți vine sunetul. Poți să prinzi cele două boxe într-un setup mai amplu cu alte dispozitive Sonos. 

Sunt trei butoane pe lateral stânga – Play / Pauză, Up și Down. Poți să setezi nivelul de bass din aplicație etc. Nu sunt multe opțiuni, mi se pare a fi un produs pe care-l conectezi și este setat din start să se descurce cât de cât bine, fără să-l mai personalizezi suplimentar. 

Preț

IKEA Symfonisk Picture Frame – 899 lei;

Panou pentru rama foto cu boxă IKEA Symfonisk – 75 lei (am să-l cumpăr pentru arată într-un mare fel și schimbă designul produsul din tern în ceva cu mai multă culoare). 

IKEA Symfonisk Picture Frame
3.6 / 5 Gadget Score
Pro
  • design atipic, ies în evidență față de alte boxe Wi-Fi + partea de personalizare dată de fețele interschimbabile;
  • sunet puternic, mult bass și de-a dreptul excelente într-un setup dual;
  • compatibilitate cu alte boxe Sonos;
  • conexiune Wi-Fi + conexiune pe fir;
Contra
  • fără bluetooth;
  • aplicația Sonos funcționează modest (trebuie să te reconectezi în mod periodic, erori la adăugarea unor servicii etc);
  • fir textil destul de gros ce iese imediat în evidență și strică cumva linia generală. Puteau veni cu o soluție mai bună;
  • fără posibilitatea de integrare cu Google Home, fără control vocal;
Concluzii

Inițial pot să spun că eram sceptic pentru că mi se părea că au un preț destul de ridicat, dar mai ales pentru că ai parte de o conexiune pe fir ce nu-i deloc mascată. După câteva zile de utilizare pot să spun că nu-mi pasă de firul boxei. Poți să ai boxa pe o suprafață plană, pe o masă etc și acoperi și priza, iar firul nu se mai vede deloc. Aici este loc de inventivitate și sunt sigur că se găsesc soluții diverse.

Mi se pare o alegere interesantă pentru că ai parte de un sunet puternic, cu mult bass și poți să alegi alte fețe de schimb. Credeam că sunt mai scumpe, dar am văzut că în shop-ul IKEA local costă 75 lei (două sau trei modele, dar mă aștept să apară și altele).

Le voi păstra în living-ul de la casă. Pe de altă parte, mi-aș dori ca aplicația Sonos să fie ceva mai stabilă, să vină cu un update major prin care să o facă ceva mai user friendly și să nu fii nevoit de 2 – 3 ori pe zi să te reconectezi etc.

Design3.5
Sunet4.5
Conectivitate3.5
Raport preț / specificații3

Articolul nu este un advertorial, iar conținutul său nu a fost aprobat de către IKEA sau alt partener. Totuși, trebuie precizat că ne-au fost oferite în mod gratuit spre review.

Emil Dragotă
Co-Fondator al GADGET.ro; Pasionat de tehnologia mobilă, scrie review-urile pentru telefoane mobile, tablete, portabile, aparate foto & video, diferite gadgets etc. Utilizează Google Pixel 8 Pro, tableta Samsung Galaxy Tab S9 Ultra și Sony ZV-E10 pentru fotografiile și materialele video făcute la recenziile de pe site. Notebook-ul de gaming ASUS ROG Zephyrus M16 a fost transformat în desktop PC ad-hoc. Îi plac discuțiile civilizate bazate pe argumente.