Retelistica

Licitaţia 5G din România se amână din nou, iar motivele generale ce stau la baza acestei noi amânări sunt aceleaşi: lipsa unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea prețurilor minime de pornire în licitație, precum și lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului 5G cu SUA.

Alături de aceste probleme mai există şi situaţia celor de la Huawei (statul nu doreşte implicarea Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G a României), iar mai nou aflăm că RCS & RDS a dat în judecată ANCOM, iar acest proces ar putea chiar bloca licitaţia 5G din ţara noastră. Afirmaţia a fost făcută de către Valentin Popoviciu, vicepreşedintele RCS & RDS, cel care a declarat în cadrul evenimentului Ziua Comunicaţiilor 2020 că:

“Noi punctual în cadrul licitației avem o problemă care este mai mult de tehnicalitate și un litigiu între noi și poate și alți operatori și ANCOM care mai curând va bloca licitația. Pentru că noi avem alocate din 2016 niște benzi în spectrul de bandă înaltă în 3,5 GHz, care conform legislației ar putea fi prelungite și după 1 ianuarie 2026, iar ANCOM vrea să elimine această prelungire pe care o avem și să reliciteze toată banda de spectru de acum, începând cu 1 ianuarie 2026 și mai departe.

Lucrul ăsta pentru noi este un blocaj al licitației, pentru că noi am dat în judecată ANCOM pe acest aspect și atâta timp cât ANCOM nu revine la poziția dată de principiul european de a prelungi cel puțin o dată licențele existente în condiții similare, respectiv să aplice acest principiu și pentru licențele în 3500 MHz (3,5 GHz), noi credem că este un punct de blocaj mai important decât orice alt punct pe care-l discutăm.

Noi continuăm să discutăm cu ANCOM și sperăm ca până la momentul licitației vom avea clarifcarea strategiei de spectru în banda de 3500 MHz astfel încât lucrurile să se desfășoare corect și coform normelor europene în vigoare și a istoricului din România.

Pentru că și în banda de 2100 de MHz, care și ea poate fi folosită și este folosită în Europa pentru 5G, a fost acordată prelungirea anul acesta, în timp ce pentru banda de 3500 MHz, care este o bandă similară din punct de vedere radio, ANCOM refuză să prelungeasca drepturile de utilizare mai departe pentru licențele existente.”

ANCOM a răspuns acestor afirmaţii şi a transmis că nu se pune problema blocării licitaţiei 5G, iar poziţia exprimată de RCS & RDS reflectă opinia proprie şi nimic mai mult.

Procesul intentat de RCS & RDS celor de la ANCOM va avea un prim termen chiar la sfârşitul acestui an. Mai multe detalii despre subiect aici.

Categorii: retelistica
Urmărește-ne pe Google News!

Despre autor

Cosmin Mușat

Editor la Gadget.ro, pasionat de tot ce înseamnă tehnologie de ultimă oră. Scrie despre cele mai noi informaţii din lumea IT&C, review-uri, gadget-uri nonconformiste etc. Utilizează OnePlus 9 Pro și Acer Nitro 5 AN517-52.