realme 12+ 5G – review

03/06/2024

Seria realme 12 de smartphone-uri mid-range are acum nu mai puțin de 4 exponenți. Sunt cele așezate mai sus în segmentul de mijloc – 12 Pro 5G și 12 Pro+ 5G, iar de câteva zile și-au făcut debutul în țara noastră și cele mai accesibile – 12 5G și 12+ 5G. Despre ultimul din enumerare vom vorbi mai departe, un mid-range cu acte în regulă, care încearcă să bifeze multe raportat la preț. realme 12+ 5G arată bine când parcurgi lista cu specificații, însă foarte important, de fiecare dată, este cum se prezintă acest telefon în viața de zi cu zi.

Specificații smartphone realme 12+ 5G

Date tehnice

Smartphone
realme 12+
EcranAMOLED de 6.67 inch, aspect 20:9, rezolutie 2400 x 1080 pixeli, densitate 395 ppi, rată de refresh maximă 120 Hz, luminozitate maximă 2000 niți în peak, HDR10+
ProcesorMediatek Dimensity 7050 pe 6 nm, Octa-core cu 2 x 2.6 GHz Cortex-A78 + 6 x 2.0 GHz Cortex-A55
GPUMali-G68 MC4
Memorie12 GB RAM
512 GB
slot combo pentru card microSD (ocupă slotul SIM 2)
Sistem de operareAndroid 14 cu interfața realme UI 5.0
ConectivitateDual SIM 5G LTE (2 x nano SIM sau 1 x nano SIM + 1 x microSD), Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin GPS, GLONASS, BDS, GALILEO și QZSS, USB Type-C 2.0 și jack audio de 3.5 mm
Camere foto și videoCameră principală cu 3 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, distanță focală echivalentă 26mm, 1/1.95 inch, f/1.9, OIS, PDAF
- 8 Megapixeli Ultrawide, distanță focală echivalentă 16mm, f/2.2
- 2 Megapixeli Macro, f/2.4

Filmează 4K cu 30 fps, 1080p cu 30 sau 60 fps

Cameră frontală 16 Megapixeli, 25mm, 1/3.0 inch, f/2.5

Filmează 1080p cu 30 fps
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardului IP54, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo
Baterie
Încărcare
5000 mAh
Încărcare pe fir cu maxim 67W
Greutate190 grame
Dimensiuni163 x 75.5 x 7.9 mm

Pachet, design și construcție

realme 12+ 5G
🔺În cutie avem husă de protecție și încărcător rapid, printre altele, designul este tipic seriei, iar construcția cel puțin decentă, dar nimic mai mult.

Telefonul a ajuns la mine în cutia de retail sigilată. Înăuntru, pe lângă telefon, avem o husă de protecție, încărcător rapid, cablu USB-A la USB-C, agrafă pentru acces la slotul SIM și un ghid de pornire rapidă:

realme 12+ 5G vine bine protejat din fabrică, cu folie de plastic gata aplicată și o husă din silicon transparent care se ridică ușor la colțuri, spre ecran. Și la modulul circular al camerelor de spate apare o mică „bordură”, deși acel modul oricum nu iese deloc tare din profilul general al telefonului.

Designul se integrează în seria realme 12, cu toate că la 12+ 5G nu mai avem ecran curbat pe laterale precum la modelul 12 Pro+ 5G. Diferențe mai sunt și la șasiu, care este plat, precum la seriile iPhone de la 12 încoace. Asemănările evidente sunt pe spate, unde avem același tip de modul circular mare pentru camere, precum și acea bandă care străbate longitudinal telefonul pe centru. Această bandă simulează o cusătură aplicată pe materialul care imită pielea.

Vorbim de fapt despre un plastic care însă nu are aceeași textură mai pronunțată, cum am găsit la realme 12 Pro+ și nici nu mai este la fel de cauciucat. În schimb, la realme 12+ 5G, deși în poze arată întocmai ca pielea, la atingere nu se mai simte la fel, este mult mai apropiat de plastic decât de o piele cauciucată.

La fel și pentru șasiul din plastic, care este finisat lucios, cumva să imite metalul. Doar că este greu să te „păcălească”, nu este cea mai bună implementare pentru acest material. Vizual poate apărea ca un metal, dar imediat ce atingi acest material realizezi fără dubiu că este plastic. Am pățit de multe ori să cred inițial că la anumite telefoane exista metal pe margini și doar după o analiză amănunțită (loviri ușoare, frecare cu alte materiale etc) să constat că era de fapt plastic. Ei bine, la realme 12+ 5G nu a fost cazul, am înțeles din prima că șasiul este din plastic.

Asta este destul de clar și dacă încerci să îndoi ușor telefonul, care preia imediat această manevră, în sensul că flexează ceva mai mult decât ar fi fost de preferat. Nu aș vrea să înțeleagă cineva că realme 12+ 5G este firav, sensibil cumva, ci doar că este limitat ca rigiditate structurală de materialele folosite pentru a păstra un cost rezonabil.

Deci, fără a avea pretenții pe partea de materiale, dar cu finisări cel puțin decente, realme 12+ 5G nu reușește totuși să se prezinte cumva mai bine decât te-ai aștepta de la un telefon din zona de preț unde concurează acesta.

Ecran și sunet

realme 12+ 5G
🔺Un ecran care nu greșește cu absolut nimic, perfect pentru un astfel de telefon.

Aș putea să continui și aici cum am încheiat capitolul anterior. Adică, deși nu are deloc specificații rele pe hârtie, ecranul lui realme 12+ 5G nici nu reușește să se ridice cumva peste așteptări. Este un AMOLED de 6.67 inch care nu greșește cu nimic, absolut nimic, dar care nici nu pot spune că iese în evidență cu ceva anume.

Ce vreau să spun este că se prezintă așa cum te aștepți după ce parcurgi lista cu specificații. Rezoluția este ok, nimic de zis, iar luminozitatea este mai mult decât suficientă în interior și poate doar în situații extreme afară, cu soare puternic, să poți spune că nu vezi totul întocmai cum ți-ai fi dorit.

Contrastul este tipic unui AMOLED, adică grozav, iar culorile sunt aprinse, poate o idee cam prea vivide, încercând poate să impresioneze vizual. Oricum le poți configura din meniul afișajului, unde există suficiente reglaje.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale ecranului de pe realme 12+ 5G:

Există, de asemenea, după cum se poate vedea mai sus, și rată de refresh la maxim 120Hz, care poate fi lăsată și la 60Hz. Cel mai bine este totuși să lași aici pe Auto, telefonul alege corect când să folosească 120 sau 60 Hz, în funcție de scenariu.

Sunetul stereo este surprinzător de bun. Nu este de excepție, dar aici este mai bine decât speram. Avem și o idee de bass, unul nu foarte convingător, dar măcar se aud și ceva frecvențe joase, iar pe medii și înalte este chiar în regulă. Și volumul maxim convinge, este undeva peste medie, cu toate că de la 90% apar ceva distorsiuni, dar nimic foarte grav.

realme 12+ 5G aduce jack audio combo de 3.5 mm și aici avem o surpriză plăcută. Nimic de gen Hi-Fi, dar mai mult decât acceptabil. Calitatea este foarte bună alături de o pereche de căști decente, cu bass din plin și mai toate frecvențele la locul lor, iar volumul maxim se duce atât de sus încât mai toată lumea să fie mulțumită. Apar și aici ceva degradări ale sunetului de la 80 – 85% în sus, dar din nou nimic cu adevărat deranjant.

Hardware, sistem de operare și aplicații

realme 12+ 5G
Interfața realme UI 5.0 nu a rulat mereu ideal, este plină de opțiuni, dar și de aplicații preinstalate…

Un chipset Mediatek Dimensity 7050 cu specificațiile din tabelul de la începutul recenziei ar trebui să fie suficient pentru mai toate sarcinile pe care i le vei impune unui smartphone precum realme 12+ 5G. Mai ales că vine cu un GPU decent ca Mali-G68 MC4, cu 12 GB de memorie RAM și cu 512 Gb spațio stocare.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre realme 12+ 5G:

Spun că ar trebui să fie totul ok mai ales din experiența mea cu interfața realme UI, în acest caz 5.0. Doar că în acest caz uneori și, din păcate, nu chiar foarte rar, apar ușoare întârzieri în preluarea comenzilor, acel fenomen la care ne referim prin celebrul lag. OK, nu este nimic grav, nu se întâmplă să aștepți mult până se mișcă interfața sau se deschide efectiv o aplicație, dar este ceva care se observă relativ des.

Este drept că în ultimele ore de test, chiar înainte de a începe să scriu această recenzie, a venit un nou update de firmware și trebuie să recunosc că de atunci parcă nu mai apare acel lag sau dacă o face este mult mai rar și mai puțin evident. Aș spune că se lucrează la optimizarea interfeței realme UI 5.0 și că este posibil ca în viitor experiența de utilizare să fie din ce în ce mai bună.

Pe partea de aplicații, sunt cam multe la pachet alături de realme 12+ 5G. Multe, multe și unele dintre ele complet în plus. Adică pe lângă prea multe jocuri și joculețe, apare în peisaj și magazinul de aplicații Oppo App Market, pe lângă celebrele Amazon Shopping, Booking, Facebook, Netflix, Spotify și chiar Joom. Sunt multe, repet: prea multe și complet fără rost. Da, le poți dezinstala, dar de ce să treci prin asta când oricum le-ai fi putut instala fără bătăi de cap fix pe care le-ai fi vrut din întreaga listă pusă de-a gata.

Interfața realme UI 5.0 cu Android 14 pe realme 12+ 5G:

Performanță

🔺Scoruri acceptabile pentru segmentul de preț unde concurează acest smartphone, însă nimic special.

Nu aș spune că sunt rezultate neașteptate în tabelul de mai jos, realme 12+ 5G se descurcă așa cum aș fi prevăzut de la un așa ansamblu hardware.

Teste benchmark

Smartphone
realme 12+ 5G
AnTuTu v10.2.5610074 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

13826 puncte
34183 puncte
1452.63 MB/s
1487.68 MB/s
Geekbench 6 v.6.3.0
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

948 puncte
2369 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan

2295 puncte
636 puncte
GFX Bench v 5.1.0
Aztec Ruins OpenGL (High Tier)
Car Chase ES 3.1
Manhattan 3.1 ES 3.1

16 fps
21 fps
39 fps

Testele de benchmark rulate pe realme 12+ 5G:

Oricât l-ai forța de tare pe realme 12+ 5G, acesta nu se încinge, nici măcar nu se simte fierbinte. O idee mai cald în zona modulului camerelor de pe spate și cam atât.

Conectivitate

realme 12+ 5G
🔺Fără Wi-Fi 6E, dar cu viteze foarte bune pe standardul ax 5GHz.

Nimic nou sub soare nici aici. În tabelul cu specificații sunt trecute toate elementele pe care le propune realme 12+ 5G. Aș vrea totuși să laud slotul de card microSD care va ocupa locașul SIM 2, precum și prezența jack-ului audio de 3.5 mm. Nu e rău deloc să ai așa ceva, deși în primul caz ai deja la dispoziție o memorie internă de 512 GB, iar în cel de-al doilea caz se prea poate să ai deja o pereche de căști wireless. Dar, din partea mea, nu-i rău deloc să ai opțiuni.

Porturile și celelalte elemente de conectivitate fizice sunt dispuse astfel: jos avem USB-C, slotul de cartele / card microSD, microfon și difuzor principale; pe stânga nu este nimic; sus este jack-ul audio de 3.5 mm și microfonul secundar (mai este acolo un mic decupaj pe unde ar putea ieși mai rapid undele sonore de la difuzorul pentru apeluri); pe dreapta vedem butonul Power și pe cele pentru reglarea volumului.

Senzorul optic de amprentă este sub ecran și este dispus ceva cam jos. Nu are cea mai bună rată de recunoaștere, nu foarte rar este nevoie să repeți atingerea, iar timpul de reacție este mai lent, fără a fi enervant din acest punct de vedere.

Camere foto și video

realme 12+ 5G
🔺Senzorul principal wide Sony LYT-600 cu OlS nu dezamăgește.

Senzorii prezenți pe realme 12+ 5G și specificațiile fiecăruia sunt în tabelul cu specificații, aici vedem în primul rând cum arată aplicația Camera.

Interfața aplicației Camera de pe realme 12+ 5G:

Vedem prima dată exemple cu camerele de pe spate, în afară de cea Macro, cu capturi în lumină naturală suficientă, pe timp de zi, mai exact. Rezultatele sunt cel puțin decente, nu este nimic în neregulă, inclusiv camera ultrawide mi se pare că este destul de competitivă.

Poze Ultrawide 0.6X, Wide 1X și Zoom 2X (captate tot cu senzorul wide) realizate cu realme 12+ 5G:

Modul de noapte este valabil pentru toate cele trei tipuri de perspective care apar și modul normal de fotografie. Pozele în lumină slabă cu acest mod activat nu strălucesc, să zic așa, nu avem o constanță în ceea ce privește rezultatele, dar poți obține uneori scene bine redate, cu detalii destul de corecte. Dar nu mereu…

Poze în low-light cu modul Noapte activat pe realme 12+ 5G (Ultra Wide 0.6X, Wide 1X și Zoom 2X):

Avem și senzor Macro pe realme 12+ 5G. Nu mai comentez astfel de fotografii, doar le expun.

Fotografii Macro realizate cu realme 12+ 5G:

Camera de selfie-uri este din același catalog cu celelalte, să zic. Cumva nici că ai nevoie de mai mult de la un telefon precum realme 12+ 5G, asta dacă nu cumva îți setezi (nerealist) alte așteptări.

Poze realizate cu camera frontală de pe realme 12+ 5G (fără și cu mod Portret):

Filmările cu realme 12+ 5G pot avea rezoluție maximă 4K la cel mult 30 fps. Asta cu senzorul principal wide (chiar și cu zoom 2X), cel ultrawide poate maxim Full HD 1080p cu 30 sau 60 fps. Clipurile video 4K, când este multă lumină în cadru, nu arată rău, dar se poate observa ceva zgomot de imagine, care duce la detalii nu atât de bine conturate. Culorile și contrastul, în schimb, sunt bine reproduse, respectiv reglat.

Clip video 4K 2160p cu 30 fps filmat cu realme 12+ 5G:

httpvh://youtu.be/Vms66L95vws

Autonomie

Autonomie realme 12+ 5G
🔺Autonomie de top, dar devine deja cumva așteptat așa ceva de la baterii de 5000 mAh și ansamblu hardware de nivel mediu.

Nu prea am mai întâlnit telefoane mid-range cu baterii de 5000 mAh care să dezamăgească la autonomie, iar realme 12+ 5G nu face altceva. Avem o autonomie ce poate fi și de două zile pline în mod normal de utilizare, poate o idee mai light. Chiar și când tragi mai tare de acest telefon tot nu prea ai cum să golești un acumulator plin în mai puțin de 12 – 15 ore.

Încărcarea cu adaptorul rapid din pachet, cel care poate urca la o putere maximă la ieșire de 67W, este rapidă, rapidă cu adevărat, dar parcă de la realme deja ne așteptăm la asta. Mă refer la fatpul că acest producător a avut telefoane care se încărcau și cu 240W… Revenind la realme 12+ 5G, iată cum arată încărcarea rapidă, după două încercări.

Primul scenariu:

  • 10 minute – 10 – 36%;
  • 20 minute – 10 – 57%;
  • 30 minute – 10 – 76%.

În cel de-a doilea caz:

  • 5 minute – 2 – 16%;
  • 10 minute – 2 – 29%;
  • 15 minute – 2 – 41%;
  • 20 minute – 2 – 52%;
  • 25 minute – 2 – 62%;
  • 30 minute – 2 – 71%.

Preț

realme 12+ 5G cu 12 + 512 GB 1.596 lei pe eMAG.ro. (preț valabil la data publicării acestui review).

realme 12+ 5G
4.1 / 5 Gadget Score
Pro
  • folie aplicată pe ecran din fabrică, husă de protecție în pachet, certificare IP54;
  • ecran mai mult decât ok pentru acest segment;
  • sunet stereo bun și foarte bun prin jack-ul audio de 3.5 mm;
  • ansamblu hardware corect pentru acest segment, cu un plus pentru memorie (standard 12 + 512 GB și slot combo pentru carduri microSD);
  • rezultate cel puțin decente de la camerele foto-video;
  • autonomie ridicată și încărcare rapidă (adaptor de 67W în pachet).
Contra
  • interfața reclame UI 5.0 nu este cel mai bine optimizată pe acest model, mai apare lag și ceva agățări (ultimul update venit cu doar câteva ore înainte de a publica acest review pare că a mai rezolvat din acest comportament);
  • prea multe aplicații preinstalate (multe sunt doar jocuri și joculețe cărora nu le văd rostul).
Concluzii

Cumva, poate chiar de așteptat de la un așa telefon, realme 12+ 5G nici nu iese neapărat în evidență, dar nici nu dezamăgește. Nicidecum! Este un smartphone mid-range corect, foarte corect. Nu te duce în eroare cu nimic când se prezintă prin specificații, dar nici nu reușește să uimească pe undeva. Mie mi se pare că oferă destule pentru prețul său, adică se încadrează în ceea ce știam că poate genera realme. Ai cam tot ce trebuie la prețul afișat, cu ceva mai mult de la memorie (12 + 512 GB + slot de card microSD). Camera principală cu senzor de bună calitate are și OIS, autonomia este ridicată… Eu cam acestea aș aprecia că sunt avantajele majore, deși este adevărat că mai toți concurenții direcți ai realme 12+ 5G nu se prezintă nici ei rău la aceste capitole. Depinde până la urmă ce anume este prioritar pentru fiecare…

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

realme 12+ 5G a fost testat timp de 14 de zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost editat sau aprobat de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.