Se pare că pentru Europa, cel puțin la data la care este lansată seria relame 12 aici, nu vom avea un adevărat flagship de la acest producător. Vreau să spun că realme GT5 Pro nu va poposi oficial pe Bătrânul Continent, așa că fanii brandului se pare că vor trebui să se mulțumească deocamdată cu realme 12 Pro+ 5G pe post de vârf de gamă. Este oare acest model suficient de bine pregătit spre a putea susține o astfel de titulatură? Nu vreau să stric surpriza, așa că vă spun la final…
Review video:
Specificații smartphone realme 12 Pro+ 5G
Date tehnice
Smartphonerealme 12 Pro+ 5G
Ecran AMOLED de 6.7 inch, aspect 20:9, rezolutie 2412 x 1080 pixeli, densitate 394 ppi, rată de refresh maximă de 120Hz, luminozitate maximă 800 niți cu până la 950 niți în peak, 1.07 miliarde culori, 100% DCI-P3
Procesor Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2 pe 4nm, Octa-core cu 4 x 2.40 GHz Cortex-A78 + 4 x 1.95 GHz Cortex-A55
Memorie 8 / 12 GB RAM
128 GB / 256 GB UFS 3.1
GPU Adreno 710
Sistem de operare Android 14 cu realme UI 5.0
Conectivitate dual SIM 5G SA/NSA (2 x nanoSIM), Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ac/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.2, NFC, localizare prin GPS, GLONASS, Galileo, Beidou și QZSS, USB Type-C 2.0
Camere foto și video Cameră principală cu 3 senzori:
- 50 Megapixeli Wide cu senzor Sony IMX890, 1/1.56 inch, 24mm, FOV 84°, f/1.8, OIS, PDAF
- 64 Megapixeli Telephoto zoom optic 3X cu senzor Omnivision OV64B, 4in1 pixel binning (poze de 12 MP), 71mm, FOV 33°, f/2.8, OIS, PDAF
- 8 Megapixeli Ultrawide, 16mm, FOV 112°, f/2.2
Filmează 4K cu 30 fps, 1080p cu 30 / 60 fps
Cameră frontală de 32 Megapixeli, 23mm, FOV 90°, f/2.4
Filmează Full HD cu 30 fps
Baterie 5000 mAh, încărcare pe fir cu maxim 67W
Alte detalii Rezistență la lichide și praf conform standardului IP65, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo cu suport Dolby Atmos
Greutate 196 grame
Dimensiuni 161.47 x 74.02 x 8.75 mm
Pachet, design și construcție
Am primit un smartphone de test destinat altor piețe și nu neapărat celor din Europa. Cel mai probabil vorbim despre un exemplar de China, asta fiindcă în pachetul ajuns la mine era încărcător cu pini specifici acestei țări. Pe lângă acesta și cablu USB-C la USB-A, am mai găsit o husă de protecție din silicon transparent, agrafă pentru acces la slotul SIM și un pliant cu diferite informații:
realme 12 Pro+ 5G poate fi ales în trei nuanțe pentru spate: Submarine Blue, Explorer Red și Navigator Beige. Toate vin cu aceeași culoare pentru detalii și șasiu, adică într-un auriu care, mai mult sau mai puțin surprinzător, se asortează bine cu fiecare nuanță a spatelui ce imită pielea. Este un material ecologic însă, care, cel puțin în cazul de față, este ușor cauciucat și generează astfel o aderență extrem de ridicată în palmă. Este cel mai bun grip de care îmi aduc aminte, cu siguranță cel mai bun din ultimii cel puțin 3 ani. Nu am avut deloc emoții să folosesc acest smartphone fără husa din cutie.
Apropo de aceasta, este destul de subțire, nu adaugă mult la grosimea telefonului și protejează bine spatele și marginile, întrucât urcă chiar puțin pe laterale, spre ecranul curbat.
Designul este cumva clasic pentru această perioadă, clasic cel puțin pentru producătorii chinezi și mai ales pentru cei din Grupul BBK. Modulul cu cei trei senzori de pe spate a primit un inel de jur-împrejur care imită cadranul unor ceasuri de lux, iar pe centrul telefonului, longitudinal, apare o fâșie cu două linii cu modele 3D fine, ca niște mici săgeți. Este foarte interesant desenul spatelui, nu spun că le va plăcea tuturor, dar este cumva altceva.
Lateralele sunt foarte înguste, atât spatele, cât și ecranul fiind curbate, însă nu la aceeași rază. Oricum, datorită acestei abordări telefonul se simte în mână mai subțire decât este în realitate și, în plus, marginile laterale curbate ale spatelui contribuie și ele la acel grip grozav.
Ecranul curbat pe lateral pare că se întinde tocmai până la șasiu, iar marginile înguste de deasupra și de sub ecran contribuie la un raport display / corp foarte ridicat. Mai mult, decupajul tip bulină pentru camera frontală este micuț, astfel se creează o imagine premium.
Ce nu este tocmai premium la realme 12 Pro+ 5G ține de materiale. Deși spatele este numit „piele vegană”, vorbim desigur de plastic ce imită pielea la textură, în timp ce șasiul este și el tot din plastic. Finisările sunt bune, nimic de reproșat, dar parcă la o analiză extrem de exigentă nu pare totul chiar perfect. Nu știu de ce îmi lasă realme 12 Pro+ 5G această impresie, fiindcă nu am găsit neapărat deficiențe la calitatea de fabricație.
Ba mai mult, deși realizat în cea mai mare parte din plastic, acest smartphone nu este deloc fragil, nu se simte prea flexibil. Sigur că dacă încerci să-l îndoi, să-l forțezi, vei sesiza ceva flexare din partea lui, însă nimic peste limite, nimic care să dea emoții. Închei aici spunând că este îmbucurător că realme 12 Pro+ 5G vine cu certificare IP65, suficientă cât să-ți dea ceva încredere în fața unui eventual contact cu anumite lichide.
Ecran și sunet
Aici, având în vedere că l-am testat anul trecut pe realme 11 Pro 5G, nu aș spune că am sesizat, subiectiv, ceva diferențe între panoul acelui model și cel al realme 12 Pro+ 5G. Asta nu este neapărat ceva rău, dar parcă nici fără progres nu este totul în regulă.
Oricum ar fi, ecranul AMOLED este foarte plăcut, de foarte bună calitate și reglat bine atât pe partea de culori, pe care oricum le mai poți ajusta și tu după preferințe, dar și la contrast stă foarte bine. Adâncimea de culoare suportată (10-bit) face ca acoperirea spectrului DCI-P3 să fie de 100%, așa că numai de bine la modul de reprezentare a nuanțelor, care sunt vii, vibrante, dar corecte, naturale, în același timp.
Luminozitatea maximă în peak poate ajunge la 950 niți, nimic extraordinar, dar mai mult decât suficient în absolut orice condiții de folosire.
Rata maximă de refresh este de 120Hz și poți alege între trei moduri în care să reacționeze ecranul lui realme 12 Pro+ 5G: Automat (crește la 120Hz doar în anumite condiții, cel mai mult încearcă să țină pe 60Hz), 120Hz (când forțează mult mai tare această rată de refresh, deși nu este mereu cazul de așa ceva) și 60Hz (evident, este „blocată” această rată de reîmprospătare).
Chiar dacă pare același cu cel de anul trecut, ecranul curbat este oricum numai slab calitativ nu. Mie mi-a plăcut mult și nu am cum să nu-l trec la puncte pro. Spun rapid aici că telefonul de test avea folie de protecție din plastic gata aplicată pe ecran și că, cel mai probabil, și cele de retail vor avea la fel.
Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe realme 12 Pro+ 5G:
Sunetul extern de tip stereo este puternic, destul de mult peste medie, poate chiar se duce spre cele mai înalte intensități. Nu este top ca volum maxim, dar are multă putere și abia spre 90% încep să apară ceva distorsiuni, însă nici la 100% nu este nimic grav.
Calitatea este bună, dacă exista o idee mai mult bass aș fi putut să o numesc foarte bună. Chiar și așa, dinamica este peste medie, iar efectul stereo se aude pronunțat când telefonul este ținut în mod landscape. Nu este diferență majoră între cele două difuzoare, dar este destul de evident că cel de jos are ceva mai multă putere de partea sa.
Hardware, sistem de operare și aplicații
Aici am avut parte de o premieră. realme 12 Pro+ 5G este primul smartphone pe care îl testez care se bazează pe un chipset Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2. Acesta integrează un procesor octa-core, cu patru nuclee Cortex-A78 ce pot urca nu foarte sus, dar la un maxim respectabil de 2.4 GHz. Mai sunt alte patru nuclee Cortex-A55, cele eficiente, ce își opresc frecvența imediat sub 2 GHz. Acceleratorul grafic este un Adreno 710.
Nu am găsit detalii despre tipul de memorie RAM, ideea este există versiuni cu 8 sau 12 GB, la care poți adăuga încă pe atât sub formă de RAM virtual, să-l numesc, memorie preluată din cea internă. Apropo de aceasta, poate fi de 128, 256 sau chiar 512GB, cum a fost cazul exemplarului de test. Totuși, nu am idee dacă această variantă va ajunge oficial și la noi.
Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre realme 12 Pro+ 5G:
Spuneam că unitatea de review este una dedicată piețelor asiatice, lucru și mai evident atunci când am parcurs pentru prima dată interfața realme UI 5.0. Nu este neapărat schimbată ca aspect față de cele pe care le cunoșteam, dar numărul de aplicații preinstalate foarte mare și tipul acestor aplicații m-au determinat să fiu sigur că avem în față un realme 12 Pro+ 5G destinat Asiei. În fine, este un exemplar de test pe care l-am primit cu ceva timp înainte ca acest smartphone să fie lansat oficial în Europa, așa că înțeleg de ce s-a întâmplat asta.
Interfața realme UI 5.0 cu Android 14 pe realme 12 Pro+ 5G:
Nu mai scriu aici toate aplicațiile preinstalate, le puteți descoperi din galeria de mai sus. Aici vreau să spun că realme UI 5.0 este o interfață matură, cu extrem de multe opțiuni și funcții adiționale unul Android nativ, și cu un design care a rămas aproape neschimbat de pe la varianta 2.0. Nu este neapărat ceva rău în asta, dacă ai mai avut telefoane realme înseamnă că te vei obișnui în câteva minute. Ce trebuie spus, de fapt repetat cum am făcut-o de aproape fiecare dată la un smartphone realme, este că totul rulează fluid, rapid, fără agățări, fără pic de lag. Procesorul care nu este tocmai unul de top mai încetinește ritmul, mă refer atunci când are de deschis o aplicație mai complexă sau de rulat ceva sarcini în fundal.
Performanță
Ceea ce am spus chiar în încheierea capitolului precedent, anume faptul că Snapdragon 7s Gen 2 nu este tocmai un procesor de top, este dezvăluit, iată, și din scorurile testelor de benchmark. Fără a fi punctaje slabe, totuși acest chipset nu pare tocmai potrivit pentru realme 12 Pro+ 5G, al cărui preț, așa cum vom vedea, îl trimite într-o zonă unde pretențiile sunt destul de mari.
Teste benchmark
Smartphonerealme 12 Pro+
AnTuTu v10.2.3 661195 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write
13194 puncte
34341 puncte
1648.34 MB/s
1520.12 MB/s
Geekbench 6 v.6.2.2
CPU Single-Core
CPU Multi-Core
974 puncte
2839 puncte
3DMark
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Sling Shot OpenGL ES 3.0
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1
3080 puncte
801 puncte
6262 puncte
4804 puncte
GFX Bench v 5.1.0
Aztec Ruins OpenGL (High Tier)
Car Chase ES 3.1
Manhattan 3.1 ES 3.1
18 fps
23 fps
45 fps
Testele de benchmark rulate pe realme 12 Pro+ 5G:
Trebuie apreciat, pe de altă parte, că realme 12 Pro+ 5G abia dacă se încălzește ușor chiar și după sesiuni repetate ale unor teste de benchmark solicitante, precum AnTuTu. Spatele devine ceva mai cald, dar absolut nimic îngrijorător.
Conectivitate
Afară de faptul că realme 12 Pro+ 5G este un smartphone 5 dual-SIM, cu slot pentru două cartele nano SIM, nu aș spune că mai iese neapărat cu ceva în evidență. Asta fiindcă pe Wi-Fi nu s-a făcut trecerea la suport 6E, de Wi-Fi 7 nici nu mai vorbim. La Bluetooth la fel, avem versiunea 5.2, când este deja de ceva vreme disponibilă varianta 5.4. Măcar pe NFC avem ceva mai special, anume acoperire la 360 de grade, deci nu trebuie să apropii telefonul cu o anumită zonă de dispozitivele compatibile. Localizarea este normală, nimic special, avem compatibilitate pentru sistemele GPS, Galileo, GLONASS, Beidou și QZSS.
Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: pe marginea de jos USB-C, slot pentru cartele SIM, difuzor multimedia principal și microfon principal; sus microfon secundar și grilă pentru difuzorul secundar, cel pentru apeluri; pe dreapta butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, în timp ce latura din stânga este complet liberă.
Senzorul de amprentă de sub ecran este poziționat ceva cam jos la realme 12 Pro+ 5G și astfel este mai greu de atins. În schimb, are o rată de recunoaștere foarte înaltă, dar un timp de reacție nu neapărat dintre cele mai rapide.
Camere foto și video
realme 12 Pro+ nu este exact de nivel flagship aici, dar nici foarte departe nu este. Cel puțin pe hârtie. Spun asta fiindcă senzorul principal, cel wide, este de găsit chiar la un smartphone de top testat recent, în timp ce zona telefoto este asigurată prin lentile de tip periscop. Producătorul afirmă că realme 12 Pro+ este primul mid-range din lume echipat cu așa ceva. Pe zona ultrawide s-a făcut cel mai mare compromis, iar asta vom observa mai jos puțin, mai întâi să vedem cum arată aplicația Camera.
Interfața aplicației Camera de pe realme 12 Pro+ 5G:
Pe timpul zile, doar de la Ultrawide voiam mai mult, de la senzorul wide și cel periscop pot spune că rezultatele sunt mulțumitoare. Nu mereu, mai apar ceva mici probleme când scenele sunt mai complicate sau cu detalii multe (copaci, de exemplu), dar zic că până la zoom 6X, uneori chiar 10X stăm bine. Oricum, nu poate fi vorba despre rezultate nici măcar acceptabile la zoom 120X, așa cum apare scris pe modulul cu cei trei senzori de pe spate. Nu am pus exemple mai jos cu zoom mai mult de 30X, oricum și acolo
Poze Ultrawide 0.7X, Wide 1X, Zoom 2X, 3X și 6X (în unele seturi chiar 10X, 20X și 30X) realizate cu realme 12 Pro+ 5G:
Cu modul de noapte activat putem fotografia până la zoom 6X, dar, surpriză (și nu plăcută) doar senzorul wide se ocupă de tot ce înseamnă zoom de noapte. Da, încă de la 2X, la 3X și 6X, totul este rezolvat de senzorul de 50 MP. Ciudat și tocmai din cauza asta rezultatele mai sus de zoom 2X nu sunt deloc convingătoare. Cel mai probabil deschiderea doar f/2.8 a camerei periscop nu lasă să ajungă prea multă lumină pe senzor…
Poze în low-light cu modul Noapte activat pe realme 12 Pro+ 5G (Ultra Wide 0.7X, Wide 1X, Zoom 2X, 3X și 6X):
Camera frontală de 32 MP îmbină 4 pixeli într-unul singur și astfel pozele finale au 8 MP. Poți alege între perspectivă 0.8X sau 1X, iar portretele sunt destul de reușite, fără însă a fi spectaculoase.
Poze realizate cu camera frontală de pe realme 12 Pro+ 5G (Ultrawide și Wide, fără și cu mod Portret):
Pe filmare, realme 12 Pro+ nu se poate lăuda decât cu 30 fps la rezoluția maximă 4K, iar asta doar cu senzorul wide și cu cel periscop. Camera ultrawide este limitată la captură Full HD. Clipurile video nu sunt deloc rele, sunt foarte echilibrate din orice punct de analiză. Nu este neapărat un capitol unde excelează, dar nici nu aș găsi ceva motive de nemulțumire.
Autonomie
Un capitol unde buna optimizare a interfeței realme UI 5.0 și chipset-ul eficient Snapdragon 7s Gen 2 fac minuni. Autonomia generată de bateria de 5000 mAh, în standardele actuale, este mai mult decât surprinzătoare. Două zile de utilizare normală nu reprezintă deloc ceva neașteptat, ba chiar aș spune că poți intra și în cea de-a treia zi dacă nu ai avut mai mult de 2 – 3 ore de ecran aprins în fiecare din primele două zile. Chiar și folosit intens, cu SoT de peste 6 – 7 ore, tot poți trece de o zi plină departe de priză. realme 12 Pro+ 5G stă cu adevărat bine la autonomie.
Am ajuns să apreciez fiecare smartphone care vine alături de încărcător, iar atunci când acest adaptor este și de tip rapid, cu putere de până la 67w în acest caz, cu atât mai bine. Am testat încărcarea rapidă în două scenarii. În primul, funcția de Încărcare Optimizată a fost activată, iar duratele au arătat așa:
- 10 minute – 10 – 36%;
- 20 minute – 10 – 56%;
- 30 minute – 10 – 75%.
În cel de-a doilea caz, fără Încărcare Optimizată, realme 12 Pro+ s-a încărcat după cum urmează:
- 5 minute – 5 – 20%;
- 10 minute – 5 – 31%;
- 15 minute – 5 – 42%;
- 20 minute – 5 – 53%;
- 25 minute – 5 – 63%;
- 30 minute – 5 – 72%.
Mi-a plăcut că există în meniul bateriei și opțiunea de a limita încărcarea la 80% din capacitate, spre a menține o sănătate bună a acumulatorului pe o durată mai lungă de timp.
Preț
realme 12 Pro+ 5G – de la 2.499 lei, cu disponibiliate de la sfârșitul lunii aprilie 2024. (preț valabil la data publicării acestui review).
Nu, realme 12 Pro+ nu este un flagship! Nu are cum și nici nu și-a dorit asta, evident. A fost doar o afirmație pe care am făcut-o în deschiderea acestui review pentru că sunt ușor mâhnit fiindcă realme GT5 Pro nu ajunge în Europa. Dar, lăsând complet la o parte acest aspect, realme 12 Pro+ este un mid-range bun, care însă vine la un preț ceva cam optimist. Eram învățat din trecut ca acest producător să exceleze la raportul preț / specificații, însă nu mai este neapărat campion aici. realme 12 Pro+ este echilibrat, foarte echilibrat, dar pentru a face cu adevărat o figură frumoasă are nevoie de ceva oferte.
realme 12 Pro+ 5G a fost testat timp de 14 de zile și va fi returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost editat sau aprobat de altcineva.