Cei ce sunt suficient de bine informați în zona de tehnologie / telefonie mobilă știu deja că realme este un sub-brand Oppo, la fel cum era acum câteva luni Honor pentru Huawei sau cum încearcă să promoveze Xiaomi marca Redmi. În fiecare dintre cazuri este vorba despre o divize axată pe dispozitive cu un preț mai așezat, care de cele mai multe ori aduc un bun raport cost / specificații.

Fiindcă acesta este primul review pentru un produs realme, o să vă spun și de ce scriu numele acestei companii cu literă mică. Simplu: fiindcă așa este scris prin toate locurile unde realme comunică oficial.

Mă bucură foarte tare că realme 7 Pro este primul smartphone realme pe care îl testez. Motivul este simplu: din lista cu specificații anunță multe lucruri bune, iar prețul este corect raportat la toate. De multe ori, însă, când totul pare prea bun ca să fie adevărat, chiar așa este. Să fie acesta cazul și cu realme 7 Pro? Citiți în continuare și veți afla răspunsul.

Specificații pentru realme 7 Pro:

Specificatii realme 7 Pro

Design

realme 7 Pro

Am primit telefonul în cutia de retail, însă nu una sigilată, dispozitivul de față a mai fost pe la altcineva înaintea mea. Contează prea puțin asta, important este că pachetul a fost complet: smartphone cu folie de protecție din plastic gata aplicată pe ecran, husă de protecție din silicon transparent, încărcător rapid la 65W, cablu USB Type-C la USB Type-A, agrafă pentru accesul la slotul sim, două pliante cu anumite informații și ghid de pornire rapidă:

Primul contact cu realme 7 Pro dezvăluie un smartphone destul de compact. Compact pentru aceste vremuri, ce-i drept. Culoarea exemplarului ajuns la noi este cea Mirror blue, în realitate un bleumarin în două nuanțe, despărțite printr-o linie verticală ce străbate spatele telefonului undeva prin dreptul modulului camerei principale. Pe fâșia mai îngustă este scrisă, tot pe verticală, denumirea producătorului.

realme 7 Pro

Mai există varianta de culoare Mirror Silver, care mie din pozele oficiale îmi pare mai degrabă un bleu decât un argintiu. Și mai ciudat este că ambele nuanțe au denumirea Mirror, când în realitate nu se oglindește nimic în spatele acestor telefoane, ce sunt mai degrabă mate.

Designul este clasic în rest, cu cameră frontală dispusă într-un decupaj tip bulină în colțul din stânga-sus al ecranului. Marginile din jurul display-ului sunt înguste, dar nu se bate vreun record din direcția asta. Ba chiar latura de jos este ceva cam lată.

Ce am apreciat legat de design, o preferință de-a mea care contează mult, este faptul că butoanele pentru reglarea volumului sunt pe o latură, iar cel Power pe alta. Mai mult, locul unde sunt amplasate îmi place, fiind la îndemână, pentru mine fix acolo unde mă aștept să le găsesc (folosesc telefonul cu mâna stângă).

realme 7 Pro este fabricat din plastic la exterior. Sigur că ecranul este acoperit cu sticlă, cu Corning Gorilla Glass 3 mai exact, dar în rest este doar plastic, atât pentru spate, cât și pentru șasiu. Pe de altă parte, nimic nu arată rău, mie chiar mi-a plăcut cum stă acest telefon în mână.

Totuși, smartphone-ul nu se simte cel mai rigid, pare că la o torsionare / îndoire mai serioasă carcasa va ceda, în sensul că se poate rupe pe din două. Este doar o apreciere, nu am testat asta, însă l-am forțat ușor și în mod clar se îndoaie un pic.

Dacă poți trece peste faptul că realme 7 Pro are carcasă din plastic, atunci alte motive de nemulțumire nu mai ai. Telefonul este foarte bine finisat, nu am găsit nici cea mai mică imperfecțiune.

Ecran și sunet

realme 7 Pro

realme 7 Pro este un mid-ranger aș spune chiar de început al segmentului, când vorbim despre preț. Asta fiindcă acum și telefoane de peste 2.000 de lei sunt considerate tot de mijloc. Totuși, pentru prețul lui, acest realme 7 Pro reușește să propună un panou Super AMOLED, cu aspect 20:9 și rezoluție FullHD+ (2400 x 1080 pixeli). 

Eu zic că este suficient și așa, adică fără rată de refresh mai ridicată. Spun că este bine așa fiindcă ecranul arată foarte bine la modul general și excelent când îl raportăm la prețul terminalului.

Culorile sunt vii, dar nimic supra saturat. Poți alege din trei moduri de afișare a nuanțelor – Strălucitor, Realist (Mod P3) sau Domol (mod sRGB), deci poți găsi unul care să-ți placă. Mai mult, există și posibilitatea de a regla printr-un slider balansul de alb, de la rece, la neutru și până la cald.

Luminozitatea este înaltă, nu de nivel flasghip, dar oricum suficient de ridicată spre a face față bine chiar și afară, în zilele însorite. Contrastul este infinit, ca la orice panou OLED, cu negrul perfect.

Un ecran ce pare venit de pe un flagship de acum două generații, deci unul care te va încânta.

Sunetul extern este de tip stereo. Difuzorul principal este pe latura de jos și este ajutat de cel pentru apeluri. Acesta din urmă este doar o idee mai slab ca intensitate, deci experiența stereo este suficient de bună. Impresionează ca volum maxim, cu siguranță printre cele mai puternice pe care le-am întâlnit vreodată. Nu are cum să nu-ți placă cât de tare se aude prin difuzoarele stereo ale realme 7 Pro.

Calitatea, pe de altă parte, este medie, lipsa bass-ului fiind principala vinovată pentru asta. Nu-i tocmai rea calitatea, dar este mult în spate când o raportăm la nivelul volumului maxim.

realme 7 Pro vine și cu jack de 3.5 mm, ce este pus pe latura de jos. De aici iese un sunet la o calitate foarte bună, nu prea am ce să-i reproșez. Nu-i de nivel high-resolution, dar nici foarte departe de așa ceva. Există chiar și ceva setări ce pot fi făcute pentru a regla sunetul intern:

Volumul maxim, pe de altă parte, nu este cel mai ridicat. Nu cred că vor fi mulți nemulțumiți din acestă direcție, nu e ca și cum la maximum nu se aude tare, dar pot fi unii cărora le place să le duduie urechile. Doar aceia pot fi nemulțumiți.

Hardware, sistem de operare și aplicații

realme 7 Pro

realme 7 Pro se bazează pe un chipset cumva clasic în zona asta de preț. Qualcomm Snapdragon 720G este același chiset pe care l-am găsit și la Xiaomi Redmi Note 9 Pro, un alt mid-ranger de bună valoare. Procesorul este fabricat printr-un proces de litografiere pe 8 nm, este de tip octa-core, cu 2 nuclee Kryo 465 Gold ce pot urca în frecvență până la 2.3 GHz și alte 6 nuclee ce se opresc la maximum 1.8 GHz, pe arhitectură Kryo 465 Silver.

Acceleratorul grafic este un Adreno 618 ce duce orice joc din Google Play. Cele mai grele vor avea o calitate medie și vor mai apărea ceva sacadări, dar în rest nimic nu-i pune mari probleme.

Memoria RAM este de 8 GB, de tip LPDDR4x dual-channel, singura opțiune ce ajunge ofical la noi în țară. Cantitatea de RAM este așadar la un nivel peste zona mid-range. La fel și cu spațiul de stocare, ce este standard de 128 GB, dintre care utilizatorul are la dispoziție circa 109 GB. Există și slot dedicat pentru card microSD, deci nu trebui să renunți la capacitățile dual-sim ale telefonului spre a crește memoria internă.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre realme 7 Pro: 

Sunt fost utilzator de OnePlus 6T. Mi-a plăcut acel telefon fiindcă rula mereu fără pic de lag, nu s-a blocat niciodată, nu i-am dat reset în 2 ani de folosință. realme este brandul low-cost Oppo, care este deținut de aceeași companie ce are sub umbrelă și OnePlus. De ce am făcut aceste precizări? Fiindcă realme 7 Pro mi-a adus aminte de OnePlus 6T prin modul în care rulează interfața.

Am transformat acest telefon de test în cel principal al meu și în mai bine de o lună de zile nu am știut ce e lag-ul, agățări sau întârzieri prin meniu ori aplicațiile uzuale. Interfața Android 10, cu skin-ul realme UI 1.0, se mișcă exemplar, extrem de fluid. Multitasking-ul este joacă de copii grație celor 8 GB de memorie RAM, dar aici contează și optimizarea. Foarte bine din acest punct de vedere.

Telefonul a venit din cutie cu o versiune cam veche a realme UI, una ce nu primea update OTA. Am făcut update manual, prin meniul Recovery Mode, la ultima variantă realme UI de pe site-ul realme și la doar câteva minute a venit și primul update OTA, ce a dus nivelul de securitate Android la versiunea pe decembrie 2020.

Există deci șanse destul de mari ca acest telefon să beneficieze de un suport software suficient de bun. Am înțeles că urmează și update la Android 11 cu realme UI 2.0 în viitorul nu prea îndepărtat.

În ceea ce privește interfața realme UI, aceasta nu este foarte departe de aspectul unui Android nativ. Există ceva diferențe pe ici-colo, dar nimic de nivelul EMUI de la Huawei ori MIUI de la Xiaomi. Sunt multe, foarte multe opțiuni suplimentare prin meniul de setări, poți personaliza telefonul în detaliu. Ce vreu însă să repet, este că interfața rulează exemplar mereu.

Aplicații preinstalate sunt ceva la număr, există bloatware destul. Pe lângă cele de la Google, precum Asistent, Calendar, Chrome, Drive, Duo, Files, Gmail, Setări Google, Google Foto, Google One, Hărți, Magazin Play, Note Keep, Podcasturi, Știri, YouTube și YouTube Music, mai găsim Calculator, Clonă telefon, Compas, Facebook, Files, Fotografii, Manager fișiere, Manager telefon, Muzică, Recorder, Spațiu pentru jocuri, Videoclip, Vremea și WPS Office. Multe, bună parte inutile (cel puțin pentru mine).

Galerie cu capturi de ecran din interfața Android 10 pe realme 7 Pro:

Performanță

Teste benchmark realme 7 Pro

Performanța este mai mult decât decentă, mai ales că, așa cum am aflat la capitolul anterior, optimizarea software este de partea acestui telefon. Scorurile din testele de benchmark sunt foarte apropiate de cele obținute de Xiaomi Redmi Note 9 Pro, cu mențiunea că realme 7 Pro a înregistrat în PCMark 2.0 un punctaj demn de flagship din 2020, ceea ce este un pic cam ciudat. Am rulat testul de două ori, cu rezultate similare, deci este cel mai probabil un bug pe la testul de benchmark:

Teste benchmark realme 7 Pro

Conectivitate

realme 7 Pro

Nimic special aici, deși nici nu aș spune că lipsește ceva având în vedere zona de preț unde concurează acest telefon. Sunt într-adevăr și terminale cu conectivitate 5G pe la același preț, dar au alte lipsuri.

realme 7 Pro este un smartphone dual-sim ce are slot dedicat pentru card microSD, deci nu pierzi un slot sim dacă optezi pentru mai mult spațiu de stocare. Pe 4G telefonul cunoaște toate benzile de la toți operatorii de telefonie din țara noastră – benzi FDD 1/2/3/4/5/7/8/20/28 și TDD 38/40/41.

Wi-Fi este în standarde 802.11 a/b/g/n/ac pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în versiune 5.1, avem și NFC, iar localizarea se face prin A-GPS, Glonass, Beidou și NavIC.

După cum am precizat deja la capitolul design, apreciez că butoanele pentru reglarea volumului sunt pe latura din stânga, unde este și slotul sim  / card microSD, în timp ce butonul Power este pe dreapta. Jos, este aglomerație mare, cu difuzorul principal, portul USB Type-C, microfonul principal și jack-ul de 3.5 mm, în timp ce sus este doar microfonul secundar.

Senzorul de amprentă este sub ecran, din nou ceva mai puțin întâlnit în zona asta de preț. Recunoaște amprenta de fiecare dată, foarte rar mai dă eroare. Timpul de răspuns este ok, dar nu deblochează instant. Oricum, un senzor pe care te poți baza și care dă erori extrem, extrem de rar.

Semnalul GSM este corect și stabil recepționat, nu am avut nicio problemă din direcția aceasta. În difuzorul pentru apeluri sunetul este clar și foarte puternic, din nou nimic de reproșat.

Camere foto și video

realme 7 Pro

Despre senzorii pe care realme 7 Pro îi pune la dispoziție, nu mai aduc și aici detalii, tot ce am găsit despre fiecare în parte apare în tabelul cu specificații de la începutul articolului.

Vorbim mai întâi despre interfața aplicației Camera de pe realme 7 Pro. Este simplă, îmi aduce aminte de cum arăta cea de pe OnePlus 6T, cu principalele moduri de captură în partea de jos, imediat deasupra cu posibilitățile pentru fiecare mod în ceea ce privește perspectiva (ultrawide, wide, zoom) și cu cele mai importante setări deasupra. Acolo sunt opțiuni precum HDR, Flash, mod portret (diafragmă), mod stabil pe video ș.a.m.d. Toate modurile de captură sunt disponibile în meniul din dreapta de tot.

Capturi de ecran din interfața aplicației Camera de pe realme 7 Pro:

În ceea ce privește calitatea pozelor în lumină suficientă, realme 7 Pro nu stă deloc rău pe senzorul principal, în modul Wide și chiar Zoom 2X. În rest, pe Ultrawide sau pe extremul Zoom 5X nu este mai nimic de vorbit.

Fotografiile Ultrawide arată bine doar în centru, către colțuri imaginea se degradează treptat, devenind din ce în ce mai soft și cu multe aberații cromatice. La oricare dintre modurile Zoom se face de fapt crop din ceea ce captează senzorul principal de 64 MP, pozele rezultate având tot 16 MP, precum pozele Wide. Capturile cu Zoom 2X nu arată deloc rău, sunt perfect folosibile, chiar dacă la o analiză 100% detaliile nu sunt cele mai fine.

Pozele de 16 MP rezultate în mod normal de la senzorul de 64 MP, prin tehnologia Pixel Binning, sunt de foarte bună calitate. În afară de un dynamic range ceva cam limitat, ce nu redă cele mai bune detalii din zonele întunecate ale imaginii (chiar și cu HDR activat nu se schimbă multe), nu am ce să reproșez. Imagini foate sharp, culori naturale, dar vii, balans de alb setat corect mai mereu. 

Exemple de poze în lumină naturală Ultrawide, Wide, Zoom 2X și Zoom 5X captate cu realme 7 Pro:

Să vorbim aici și despre senzorul Macro, acela căruia nu prea îi găsesc eu rostul, mai ales când este clar doar de formă, oferind capturi de numai 2 MP. Ce să zic… nimic nu prea mă încântă la aest senzor.

Poze Macro facute cu realme 7 Pro:

Unde convinge din nou senzorul principal de 64 MP este la capturile în low-light / de noapte. Chiar și dacă nu activezi modul dedicat Noapte, tot te alegi cu poze suficient de bune. Dacă ai puțină răbdare și mâna stabilă (fără OIS este uneori, destul de rar ce-i drept, cam greu să obții scene de noapte perfect clare) te alegi cu poze în noapte mai mult decât decente, chiar nu sunt multe ce pot fi reproșate. Există mod de noapte și pentru senzorul Ultrawide, dar și pentru modurile Zoom.

Exemple de fotografii în low-light, pe Auto, respectiv cu modul Noapte activat pe realme 7 Pro:

Exemple de fotografii în low-light cu modul Noapte activat pe senzorul Ultrawide și Wide de pe realme 7 Pro:

În modul dedicat de Noapte poți activa alte două sub-moduri, să le spun. Primul este cel Trepied, care înseamnă că va fi nevoie să așezi telefonul nemișcat pe poziție pentru circa 30 de secunde, cât îi ia acestui mod să capteze o astfel de poză:

Al doilea mod de noapte mai special este cel Înstelat, când poți fotografia cerul nopții plin de stele. Durează circa 4 minute și jumătate o poză ca cea de mai jos, timp în care telefonul trebuie să stea nemișcat. Poza a fost captată de la mine din curte, unde mai sunt și alte lumini:

Și camera frontală face o figură frumoasă pe realme 7 Pro, cu poze detaliate, culori plăcute, constrast echilibrat și dynamic range suficient de extins. În mod normal, senzorul frontal captează poze la rezoluția maximă de 32 MP, iar dacă activezi modul Portret, fotografiile scad în rezoluție până la 8 MP. 

Poze făcute cu camera frontală de pe realme 7 Pro (primele 2 seturi sunt cu mod Portret Off / On, celelalte în mod normal):

Pe video, realme 7 Pro nu se mai descurcă chiar așa de bine. Nici măcar cu senzorul principal nu mi-a plăcut ce oferă. La rezoluția maximă 4K avem detalii din plin, culori bune, dar un contrast prea ridicat, ce face ca intervalul dinamic să fie și mai limitat decât era la poze. Detaliile din zonele întunecate ale imaginii aproape că lipsesc cu desăvârșire, în timp ce zonele luminoase sunt într-adevăr bine protejate, nu sunt supra expuse. 

Clip video 4k 30 fps filmat cu realme 7 Pro;

La rezoluția Full HD și doar la captare cu 30 fps, există opțiunea de a activa modul Ultra Stabil și chiar Ultra Stabil Max. Acesta folosește un mod extrem de stabilizare electronică a imaginii, care însă cauzează grav calității generale a clipului video. Aveți exemplu mai jos.

Clip video Full HD 30 fps Ultra Stabil Max filmat cu realme 7 Pro

Autonomie

Autonomie realme 7 Pro

Poate că atunci când vezi din ce în ce mai des telefoane cu baterii mai mari de 5000 mAh ai putea crede că acest realme 7 Pro nu va oferi o autonomie grozavă. Ei bine, nimic mai fals. Acumulatorul de 4500 mAh, împreună cu ecranul Super AMOLED și o optimizare software foarte bine pusă punct, aduce o autonomie excelentă.

Spuneam că am transformat realme 7 Pro în telefon personal, așa că pot fi sigur de ceea ce spun acum. Într-un regim de utilizare mediu, fiindcă am stat mai mult pe acasă, realme 7 Pro mi-a adus lejer 2 zile întregi, foarte des am putut prinde câteva ore și din a treia zi.

Cu o folosire intensă, care presupune și câteva zeci de minute de jocuri, tot nu ai cum să scazi la mai puțin de o zi întreagă. O autonomie grozavă.

În testul nostru, când este rulat Playlist-ul Unboxing de pe canalul de YouTube Gadget.ro, cu luminozitatea ecranului la maximum, prin conexiune Wi-Fi la internet, realme 7 Pro a descărcat acumulatorul plin până la 9% din capacitate în 11 ore și 37 de minute, rezultat extrem de bun.

Încărcarea este încă unul dintre avantajale clare ale acestui telefon. În cutia de retail, realme 7 Pro vine alături de un adaptor pe USB ce poate încărca cu până la 65W. Ce înseamnă asta? Că până la a duce energia din acumulator la jumătate, de la zero, trec doar 12 minute! 12 minute de la 0 la 50%! Așa scrie în fișa tehnică a telefonului și este fix ce am măsurat și eu. O încrcare completă a bateriei goale se pare că durează 34 minute conform producătorului, la mine a durat 36 de minute. Pe aproape, dar nu asta contează, ci că o baterie de 4500 mAh se încarcă complet în puțin peste o jumătate de oră, asta la un telefon ce costă…  

Preț

realme 7 Pro 1.300 de lei pe evoMAG.ro. Pe eMAG.ro, telefonul costă 1.475 de lei, vândut de un partener din Marketplace (prețuri valabile la data redactării review-ului).

Concluzii

realme 7 Pro

realme 7 Pro este un excelent mid-ranger, ce merită, zic eu, multă atenție. Este adevărat că Xiaomi are competitori de seamă în același segment de preț , dar asta nu înseamnă că realme 7 Pro este mai prejos. Depinde ce cauți, care își sunt nevoile / dorințele prioritare. realme 7 Pro îi va convinge din prima pe cei ce caută în zona asta de preț un ecran Super AMOLED foarte bun și o încărcare dintre cele mai rapide.

Ce cred eu că trebuie să rețineți despre realme 7 Pro este că acest smartphone are multe, multe puncte pro și doar câteva minusuri. Și asta, la un preț de început de zonă mid-range.

Cele mai importante puncte pro și contra pentru realme 7 Pro:

PRO

  • ecran Super AMOLED de foarte bună calitate, fără vreun minus evident;
  • autonomie excelentă;
  • încărcare cu adevărat rapidă, 12 minute de la 0 la 50%;
  • interfața realme UI peste Android 10 este foarte bine optimizată, totul se mișcă extrem de fluid, nu am întâlnit lag deloc. În plus, oferă multe opțiuni de personalizare, multe setări suplimentare față de un Android nativ;
  • 8 GB de memorie RAM + 128 GB spațiu intern de stocare;
  • camera principală de 64 MP și cea frontală reușesc poze de foarte bună calitate în orice fel de condiții;
  • senzor de amprentă integrat în ecran pe care te poți baza, jack de 3.5 mm, difuzoare stereo cu volum foarte ridicat, slot dedicat pentru card microSD.

CONTRA

  • ceilalți senzori foto, în afara celor menționați la puncte pro, nu reușesc să ofere rezultate decât acceptabile, cel mult;
  • filmarea, cu oricare dintre senzori, lasă de dorit la calitatea generală;
  • cam multe aplicații preinstalate; 
  • șasiul și spatele din plastic nu garantează cel mai rigid smartphone.