Realme C35 este cel mai recent model din seria de buget „C” a producătorului chinez, un smartphone ce vrea să atragă prin design, camera principală și baterie, dar care nu este rău nici ca ansamblu hardware, raportat la prețul său. Are desigur și ceva minusuri, dar haideți să le luăm pe toate, cu bune și rele, pe rând.

Specificații pentru Realme C35

Specificatii Realme C35

Design

Realme C35

Am primit telefonul în cutia de retail sigilată, o unitate ce se pare că era destinată pieței din Rusia, după inscripțiile de pe ambalaj (și așa cum vom descoperi la capitolul Hardware…). Asta contează mai puțin, continu cu ce am mai găsit în pachet, pe lângă telefon: cablu USB-C la USB-A, încărcător la 18W, agrafă pentru accesul la slotul sim, ghid de pornire rapidă și pliant cu diferite informații:

De obicei, la majoritatea telefoanelor Realme, în cutia de retail primim și o husă de protecție, de data aceasta nu mai este cazul. Realme C35 vine totuși cu o folie de plastic aplicată pe ecran.

Realme C35 poate fi ales în culoarea Glowing Green (precum cea de față) sau Glowing Black – negru. Nuanța verde este plăcută, este destul de deschisă, iar spatele propune niște reflexii sub forma unor dungi ce pleacă din jurul senzorului principal de 50 Megapixeli.

Realme C35

Deși poate părea altfel, atât șasiul, cât și spatele, sunt din plastic. Sincer, spatele pare a fi sticlă, iar lateralele din metal, dar nu este cazul, după cum tocmai am specificat.

Designul este asemănător cu ceea ce știm de la seriile iPhone 12 & 13, adică cu laturi drepte și colțuri rotunjite. Recunosc că-mi place această abordare, telefonul se simte plăcut în mână, iar gripul este destul de bun. Spatele perfect plat poate că nu ajută neapărat la asta, dar marginile drepte fac cumva ca telefonul să nu alunece prea ușor din mână.

Dispunerea senzorilor foto de pe spate este cumva clasică în acest moment, în timp ce camera frontală este pusă într-un decupaj tip lacrimă, în partea din centru a ecranului.

Marginile din jurul display-ului nu sunt cele mai înguste, nici nu ai cum să ai astfel de așteptări în zona asta de preț. Latura de jos este cea mai lată, dar, una peste alta, telefonul vine cu un raport ok ecran/corp.

Realme C35 arată și se simte mai scump decât este, acesta fiind unul dintre primele plusuri pe care i le-am găsit. Mai mult, construcția este neașteptat de ridicată calitativ, cu asamblarea și finisaje fără cusur. Totodată, deși avem plastic peste tot (în afara ecranului), telefonul este solid, robust, mai bine decât aș fi crezut inițial.

Un ultim aspect pe care vreau să-l amintesc și care pe mine mă încântă de fiecare dată, este amplasarea butoanelor de volum pe laterala opusă celei unde este butonul Power. Este un amănunt care aduce puncte în plus pe partea de utilizare și ergonomie.

Ecran și sunet

Realme C35

Un ecran IPS în zona de preț unde concurează Realme C35 nu este ceva neobișnuit, dar sunt și smartphone-uri care vin cu panouri OLED. Display-ul IPS cu diagonala de 6.6 inch și rezoluție Full HD+ nu este deloc rău, ba din contră, îl găsesc plăcut privirii.

Culorile sunt vii, suficient de saturate, dar nu sunt într-adevăr pe atât de vivide precum la un OLED și nici contrastul nu se poate ridica la nivelul panoului cu diode organice. Negrul nu este perfect, dar aș spune că reușește să fie suficient de adânc.

Luminozitatea maximă pe care Realme C35 o anunță oficial este de 600 nits. Nu am aparat de măsură a acesteia, dar subiectiv, luminozitatea este la limită spre a distinge totul perfect clar afară, într-o zi însorită. Nu apar probleme majore de lizibilitate, dar mai sunt situații când, în funcție de conținut, începi să cauți un pic de umbră.

Unghiurile de vizualizare sunt cu adevărat largi și nici la mai bine de 45 de grade față de perpendicular nu am observat pierderi calitative.

Per ansamblu, ecranul de pe Realme C35 este foarte plăcut și nu strică absolut deloc experiența de utilizare, ba dimpotrivă. Aș spune că este unul dintre punctele forte, deși din lista de specificații nu ai crede asta.

Sunetul extern este redat prin intermediul unui singur difuzor, aflat pe latura de jos. Acesta produce un sunet cel puțin decent, dar nimic special, nimic care să-l facă pe Realme C35 să iasă în evidență în fața concurenților.

Volumul maxim este mediu, suficient pentru majoritatea situațiilor, dar la intensitate maximă apar ceva deficiențe, așa că pentru a păstra calitatea acceptabilă recomand să nu se treacă de 90%.

Realme C35 vine cu jack audio de 3.5 mm, un element pe care nu-l mai regăsim de mult timp în zona flagship. Prin acest conector primim un sunet puternic, la un volum înalt, nu cred că mulți vor dori mai tare de atât. Calitatea este bună spre foarte bună, doar că, după preferințele mele, scoate cam prea tare în evidență bass-ul. Avem astfel un sunet plin, intens, care va fi pe placul celor ce ascultă muzică dinamică.

Hardware, sistem de operare și aplicații

Ansamblul hardware are în centru un chipset ceva mai exotic, deși nu este tocmai ceva nemaiîntâlnit. Unisoc Tiger T616 vine cu un procesor octa-core realizat pe 12 nm, deci nimic special. Sunt 2 nuclee de performanță, pe Cortex-A75, ce pot urca până la 2.0 GHz și alte 6 nuclee eficiente, pe Cortex-A55, ce sunt limitate de la 1.8 GHz.

De partea 3D se ocupă un GPU Mali-G57, ce nu pot spune că se descurcă cel mai grozav cu jocurile o idee mai complicate. OK, este suficient de puternic pentru a rula orice titlu, dar calitatea în cele grele este cel mult acceptabilă, cei mai pretențioși aici nu vor găsi în niciun caz un fps măcar decent.

Memoria RAM este de 4 GB indiferent dacă vorbim despre varianta cu 64 GB (precum cea de față) ori de cea cu 128 GB spațiu intern de stocare. Cantitatea de memorie RAM este suficientă spre a menține o experiență de utilizare la cote mulțumitoare, nu am simțit prea des că ar fi nevoie de mai mult.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre Realme C35: 

Ce este neplăcut la un telefon lansat în 2022 este că vine cu sistem de operare Android 11, adică unul inaugurat încă din 2020. Mai mult, Realme C35 nu a făcut trecerea măcar spre interfața Realme UI 3.0, rămânând la mai vechea iterație 2.0.

Asta nu înseamnă neapărat ceva cu adevărat grav, mai ales că în decursul celor 2 săptămâni de test am primit mai multe actualizări, ultima dintre ele ducând nivelul corecției de securitate la iunie 2022.

Realme UI 2.0 este o interfață ce nu modifică mai deloc aspectul unui Android nativ, dar care adaugă multe opțiuni suplimentare. Din fericire nimic nu este intruziv și mai totul poate fi personalizat după dorințe.

După cum am spus la început, la capitolul Design, la noi a ajuns un exemplar ce probabil era destinat pieței din Rusia. Spun asta pentru a înțelege de ce în capturile de ecran de mai jos apar multe aplicații rusești, printre care, cea mai importantă, este Yandex, serviciul corespunzător Google pe la noi.

Android-ul 11 cu Realme UI 2.0 rulează aproape incredibil de fluent, foarte rar și cu întârzieri minime mai apare ceva lag, care însă nu pot spune că strică experiența de utilizare ce s-a menținut la cote înalte pe tot parcursul testelor.  

Galerie cu capturi de ecran din interfața Realme UI 2.0 Android 11 pe Realme C35:

Ce este de reținut și foarte important de menționat din partea mea este că aplicațiile rusești nu se vor regăsi pe exemplarele ce se comercializează la noi în țară, acelea vor veni cu cele de la Google și cu alte câteva, precum Booking, Busolă, realme Community, Recorder, Muzică, PUBG Mobile, realme Lab, Soloop (aplicație de editare video, introdusă inițial exclusiv pentru smartphone-urile Oppo), TikTok, Vremea, Whatsapp și WPS Office. 

Performanță

Teste benchmark Realme C35

Rezultatele testelor de benchmark relevă un ansamblu hardware modest, care însă mi-a demonstrat că poate rula în condiții foarte bune sistemul de operare și aplicațiile uzuale.

Teste benchmark Realme C35

Conectivitate

Realme C35

Realme se laudă că ar fi producătorul de smartphone-uri cu cea mai rapidă creștere a vânzărilor pe segmentul terminalelor 5G. În cazul Realme C35 nu poate fi vorba despre o astfel de caracteristică, oarecum normal având în vedere costul de achiziție.

Realme C35 este un smartphone dual-sim ce acceptă conexiune 4G pe ambele cartele de tip nanoSIM. Pe Wi-Fi avem standarde a/b/g/n/ac, dual-band, pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth este în versiune 5.0, iar localizarea se face prin GPS, A-GPS, GALILEO și BEIDOU. Există și NFC, deși la lansarea în țara noastră am specificat în acel articol că așa ceva ar lipsi. Nu este cazul:

NFC pe Realme C35

Pe partea de porturi și elemente fizice de conectivitate avem pe latura de jos difuzorul, portul USB-C, microfonul și jack-ul audio de 3.5 mm, pe stânga butoanele pentru reglarea volumului și slotul pentru cartele sim și card de memorie microSD, iar pe partea dreaptă vedem butonul Power ce integrează și senzorul de amprentă. Sus nu este prezent niciun element.

Senzorul de amprentă, din butonul Power, ce este amplasat într-o ușoară „scobitură” pe laterala din dreapta, are o rată de recunoaștere ok, de circa 80 – 85% și un timp de răspuns rapid, chiar dacă nu instant.

Camere foto și video

Realme C35

Piesa centrală din ansamblul camerelor foto-video de pe Realme C35 este reprezentată fără dubiu de senzorul principal wide de 50 Megapixeli. Ceilalți doi de pe spate sunt acolo doar ca să dea bine la număr. Camera frontală de 8 Megapixeli se descurcă mai bine decât speram, dar vedeți mai jos exemple.

Interfața aplicației Camera de pe Realme C35 este extrem de simplă, asta și din cauză că nu sunt prea multe moduri de fotografiere sau video.

Screenshots din aplicația Camera de pe Realme C35:

În mod clar, Realme C35 se descurcă cel mai bine cu pozele wide pe timp de zi sau cu suficientă lumină în cadru. Acestea sunt singurele cu care am putea spune că acest telefon se poate lăuda, deși nu este nimic cu adevărat senzațional. Normal, da, dar nimic special. Aș spune că se pot observa ceva probleme cu redarea nuanțelor de roșu, ce uneori apar prea intens, alteori sunt spre maro și în alte cazuri iau o evidentă tentă de mov.

Poze făcute cu camera de 50 MP de pe Realme C35:

Atunci când lumina începe să nu mai fie prezentă din plin, Realme C35 începe să aibă probleme. Pe timp de noapte, chiar și cu modul dedicat activat, vedem mult zgomot de imagine, detaliile se pierd, iar culorile sunt palide și deloc în ton cu realitatea. Nici intervalul dinamic nu are mult de câștigat cu modul Noapte activat față de cel Auto.

Poze în lumină slabă și pe timp de noapte făcute cu camera de 50 MP de pe Realme C35 (ultimele două seturi de exemple sunt pe modul Auto / modul de Noapte):

Senzorul Macro este și el pe acolo, dar nu aș spune că impresionează cu ceva.

Poze Macro făcute cu Realme C35:

Camera frontală aș spune că este surprinzător de capabilă pentru cei „doar” 8 Megapixeli. Avem detalii bine conturate, contrast echilibrat și un interval dinamic extins. Mai are probleme cu balansul de alb, dar nimic cu adevărat de speriat.

Poze făcute cu camera frontală Realme C35:

Pe partea video, Realme C35 poate filma la rezoluție maximă Full HD și cu nu mai mult de 30 fps. Rezultatele sunt slabe spre foarte slabe, cu detalii ce par mai degrabă de nivel HD 720p și cu un contrast dus la extrem, ce face ca gama dinamică să aibă serios de suferit, informațiile din zonele întunecate ale imaginii fiind aproape de nedescifrat, în timp ce părțile luminoase sunt cu mult supraexpuse.

Clip video Full HD 1080p 30 fps filmat cu Realme C35:

 

Autonomie

Autonomie Realme C35

Un capitol unde Realme C35 se descurcă cel mai bine dintre toate de până acum. Mă refer strict ca autonomie, nu și la încărcare. Autonomia așadar este foarte bună, este foarte greu, ca să nu zic imposibil, să descarci o baterie plină în mai puțin de 15 ore de utilizare intensă, dar cu sarcini normale. Evident că dacă te joci continuu, cu luminozitatea ecranului spre maxim, nu ai cum să prinzi mai mult de 6 – 7 ore SOT, însă cu folosire obișnuită SOT-ul poate trece și de 10 – 11 ore. Într-un scenariu normal de utilizare ai șanse foarte mari să ajungi la priză și după 2 zile pline.

Incarcator Realme C35

Încărcarea, pe de altă parte, deși este anunțată ca una rapidă, cu putere maximă de 18W, numai rapidă nu este. Din testele mele, după primele 10 minute de încărcare cu adaptorul din pachet, acumulatorul gol ajunge abia la 9%. Următoarele 10 minute duc bateria la 18%, iar după o jumătate de oră Realme C35 prinde 27%. Iată deci o rată de încărcare de 9 procente pentru fiecare 10 minute la priză. Nimic special

Preț

Realme C35 4 / 128 GB900 de lei pe eMAG.ro. Este versiunea cu 4 + 128 GB, față de cea cu 4 + 64 GB pe care am avut-o în test. 

Realme C35
3.7 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de bună calitate, telefonul se simte foarte solid, bine asamblat și finisat;
  • ecran plăcut;
  • sistemul de operare rulează foarte fluid mai tot timpul, iar interfața Realme UI 2.0 vine cu multe opțiuni suplimentare;
  • jack audio de 3.5 mm, slot dedicat pentru card microSD și NFC (inițial acest element de conectivitate era dat ca inexistent);
  • autonomie excelentă.
Contra
  • deși anunță multe, senzorul de 50 Megapixeli nu se descurcă decent decât cu suficientă lumină în cadru, altfel pozele sunt slabe calitativ (cel puțin raportat la așteptări), iar filmarea este dezamăgitoare chiar și pe timp de zi;
  • încărcarea ce se presupune rapidă, nu este deloc așa.
Concluzii

Realme C35 este un smartphone modest, cu un preț actual aproape corect, dar care ar mai trebui ajustat în jos pentru ca eu să pot spune că merită. Nu trebuie să ne înțelegem greșit, Realme C35 nu este deloc rău și poate fi pus pe lista de posibile achiziții din zona unde concurează. Doar că, pentru a putea spune că ai făcut fără dubiu alegerea corectă și că ai primit mult pentru prețul plătit, o reducere de măcar 10% este binevenită și-l transformă Realme C35 într-un smartphone și mai competitiv decât este acum, la data publicării acestui review.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

Despre autor

Darius Pană

Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.