Performanța și capabilitățile de orice fel ale smartphone-urilor s-au dezvoltat accelerat de-a lungul ultimilor ani, dar și pretențiile clienților au crescut, poate mai pronunțat decât au putut ține pasul producătorii. Așa se face că, deși avem telefoane ieftine ce se descurcă absolut decent la mai toate capitolele de analiză, noi le vedem „insuficiente”, să zic așa. Asta fiindcă inevitabil ne raportăm la cele mai performante pe care avem șansa de a le vedea la lucru și astfel cel care nu poate oferi mai mult la costul afișat te poate face să-l desconsideri.

Chiar și mie, care ar trebui să pot evalua pe cât de obiectiv orice produs, mai ales prin prisma raportului preț / specificații / experiență de utilizare, îmi este greu să găsesc părțile bune ale unui smartphone de buget după ce m-am jucat cu un vârf de gamă. 

Însă va trebui să renunț la astfel de prejudecăți și să-l văd pe realme C53 exact așa cum este – un smartphone entry-level, unul ce a trebuit evident să facă multe compromisuri spre a limita cât de tare prețul. 

Specificații smartphone realme C53

Date tehnice

Smartphone
Realme C53
EcranIPS de 6.74 inch, aspect 20:9, rezolutie 1600 x 720 pixeli, densitate 260 ppi, rată de refresh la 90Hz, luminozitate maximă 450 niți
ProcesorUnisoc Tiger T612 pe 12 nm, octa-core cu 2 x 1.8 GHz pe Cortex-A75 + 6 x 1.8 GHz pe Cortex-A55
Memorie6 GB RAM LPDDR4X, 128 GB spațiu intern de stocare, slot dedicat pentru card microSD de până la 2 TB
GPUARM Mali-G57
Sistem de operareAndroid 13 cu interfața Realme UI T Edition
Conectivitatedual SIM 4G LTE (2 x nano SIM), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.0, NFC, localizare prin GPS, AGPS, Glonass și Galileo, USB Type-C 2.0 și jack audio de 3.5 mm
Camere foto și videoCameră principală cu 2 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, f/1.8, PDAF
- senzor secundar alb-negru nespecificat ca Megapixeli, f/3.0
Filmează Full HD cu 30 fps

Cameră frontală de 8 Megapixeli, f/2.0,
Filmează HD 720p cu 30 fps
Baterie5000 mAh, încărcare pe fir la 33W
Alte detaliisenzor de amprentă integrat în butonul Power
Greutate182 grame
Dimensiuni167.3 x 76.7 x 7.49 mm

Pachet, design și construcție

realme C53

Husă și încărcător rapid direct în pachet la un telefon atât de ieftin nu-i deloc rău.

Am primit, ca de aproape fiecare dată de la realme România, exemplarul de test în cutia de retail sigilată. În aceasta, pe lângă telefon, am mai găsit o husă din silicon, încărcător rapid pe USB-A, cablu de la USB-A la USB-C, agrafă pentru acces la slotul sim și un manual de utilizare:

Husa din silicon protejează bine telefonul de jur-împrejur, dar are o nuanță fumurie ce ascunde culoarea intensă pe care un realme C53 Champion Gold, ca cel de față, o afișează.

Spatele telefonului în culoarea aurie are un finisaj în straturi multiple ce face ca modelul să pară unul 3D. Reflexiile sunt cel puțin interesante, cu mult „sclipici”, iar în funcție de intensitatea luminii ambientale apar ușoare nuanțe de mov către zona de jos, nuanțe ce se pierd treptat către partea cu de sus.

Designul lui realme C53 nu este nici pe departe unic. Vedem cu toții clar pe cine a încercat să copieze, iar rezultatul este unul foarte apropiat de original. Modulul camerelor de pe spate face să pară că acolo sunt trei senzori, când de fapt în spatele uneia dintre lentile este doar LED flash-ul.

Șasiul ce unește spatele cu ecranul este la unghi drept, cu colțurile curbate, ambele la fel ca la… știm noi cine.

Marginile din jurul display-ului sunt late pe toate direcțiile, cea de jos fiind evident cea mai mare.

Camera frontală nu este într-un decupaj de tip bulină, cum ne-am tot obișnuit să vedem în ultimul timp, ci într-un mic „breton” tip teardrop.

Construcția este de foarte bună calitate pentru acest nivel de preț. Chiar și cu șasiu și spate din plastic, realme C53 este solid, nu se simte deloc fragil oricum am încercat să-l torsionez. Finisările sunt și ele bine realizate, chiar nu am găsit nimic care să mă nemulțumească.

Ecran și sunet

realme C53

IPS cu rezoluție 720p ar putea părea dezamăgitor din specificații, dar în realitate nu este atât de rău.

Chiar dacă s-a ajuns să apară și în segmentele low-cost panouri OLED, nu multe, dar mai găsim, la realme C53 s-a optat pentru un ecran de tip IPS. Și nu ar fi o mare problemă asta, dar când ai rezoluție HD 720p mi se pare totuși cam puțin. Pe de altă parte, sincer nu mi s-a părut ca asta să reprezinte o problemă. Sigur că nu apare totul extrem de sharp, dar nici nu sunt deficiențe oricât de mic ar fi un font.

Luminozitatea maximă este dată de producător ca fiind de 450 niți, pentru ca în peak să se ajungă pe la 540 niți. Nu-i deloc ridicată și pot spune că ar fi nevoie uneori de mai mult de atât, dar te poți descurca suficient de bine chiar și în zilele însorite. Contrastul nu este nici el uriaș, negrul nu este adânc, iar culorile sunt doar ok, fără a genera emoții, să zic așa. Unghiurile de vizualizare sunt ceva mai limitate, dar nimic grav, absolut nimic de speriat.

Rata maximă de refresh la 90 Hz mai îndulcește din gustul ușor amar pe care îl poate lăsa acest ecran din specificații, dar care, sincer, nu este chiar atât de rău în realitate. M-am tot gândit și răzgândit și am ajuns la concluzia că nu-l voi trece la puncte contra, fiindcă nu merită asta. Din tot ce am zis despre el ar putea părea unul slab, însă îl consider aproape potrivit pentru un astfel de telefon.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale afișajului de pe realme C53:

Sunetul extern este mono, responsabil de conținutul multimedia este doar difuzorul de pe latura de jos. Acesta nu este deloc unul despre care să scriu prea mult. Calitate cel mult decentă, fără bass sau o conturare prea fericită a celorlalte frecvențe, și un volum maxim sub medie. La 100% din intensitate apar și degradări evidente ale calității.

În schimb, realme C53 se poate lăuda cu un jack audio de 3.5 mm, de unde iese un sunet de bună calitate. Nimic spectaculos, însă nici ceva care să te facă să nu folosești acest jack cu o pereche de căști bune. Volumul maxim nu este uriaș, unii și-ar putea dori mai mult, mai ales dacă au căști ce necesită o impedanță ceva mai mare de 16 ohm.

Hardware, sistem de operare și aplicații

realme C53

Multe aplicații de care te poți lipsi fără regret sunt puse de-a gata pe realme C53.

Când vezi Unisoc Tiger T612 știi că ai în față un dispozitiv ce nu a pus prea mult preț pe puterea de procesare. Vorbim despre un chipset realizat printr-un proces de litografiere pe 12 nm, deci unul care nu poate aglomera prea mulți tranzistori pe suprafața dată. Astfel, nu este foarte puternic, dar aș spune că este oarecum eficient. Cumva normal, fiindcă dacă nu poate genera performanță, nici nu prea are de ce să consume mult. În fine, nici acceleratorul grafic Mali-G57 nu-i unul care să poată susține jocuri sau randări 3D complexe.

Memoria RAM este de 6 GB, nu-i deloc o cantitate rea pentru acest nivel de preț, la fel ca spațiul de stocare, ce este de 128 GB. Din fericire, iar eu nu am cum să nu apreciez asta, este pus la dispoziție un slot dedicat pentru card de memorie de tip microSD de până la 2 TB.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre realme C53:

Sistemul de operare este cel mai recent la această dată, iar realme adaugă la C53 interfața realme UI T Edition, una care se anunță potrivită pentru generația Z… Eu sincer nu am găsit mari deosebiri între aspectul pe care îl dă aceasta Android-ului nativ față de alte ediții realme UI. Marea adăugire, să zic așa, este apariția unei Mini-capsule, un fel de Dynamic Island de la Apple:

În rest, aceeași interfață realme UI plină de opțiuni suplimentare, de funcții utile pe care poți alege să le folosești sau nu. Mai totul rulează surprinzător de fluid, dar numai dacă nu sunt gestionate anumite activități în fundal, atunci mai apar scurte „înghețări” ale ecranului și poate lag uneori. Asta se datorează ansamblului hardware și nu cred că ține de optimizare software.

Aplicațiile preinstalate sunt ceva cam multe, așa cum am găsit la mai toate telefoanele realme cu care m-am întâlnit în ultima vreme. Sunt prea multe jocuri și joculețe, mai toate aplicațiile de socializare pe acolo, plus altele cărora eu nu le văd rostul. Le puteți parcurge pe toate prin capturile de ecran de mai jos.

Interfața realme UI T Edition cu Android 13 pe realme C53:

Performanță

În toate testele apar doar rezultate modeste.

Ceea ce am spus mai sus despre ansamblul hardware de pe realme C53 referitor la performanțele pe care le poate genera acest telefon se reflectă în scorurile testelor de benchmark, cele pe care le-am reunit în tabelul de mai jos: 

Teste benchmark

Smartphone
Realme C53
AnTuTu v10.0.3-OB3258938 puncte
AndroBenchSequential Read - 294.71 MB/s
Sequential Write - 230.83 MB/s
Random Read - 96.99 MB/s
Random Write - 110.38 MB/s
3DMarkWild Life Vulkan - 422 puncte
Wild Life Extreme Vulkan - 115 puncte
PCMark Work 3.0 Performance7925 puncte
Geekbench 6 v.6.1.0Single-Core - 419 puncte
Multi-Core - 1475 puncte

Testele de benchmark rulate pe realme C53:

Ce este de apreciat, este că realme C53 nu se încălzește mai deloc oricât l-ai forța. Sigur că nici nu are consum mare un așa hardware, deci nu prea are de unde să apară prea multă căldură.

Conectivitate

realme C53

În sertarul unde se așează cele două cartele nano-sim este și un locaș dedicat pentru card de memorie microSD.

Fără conectivitate 5G și fără elemente dintre cele mai recente ori performante, realme C53 aș spune că nu dezamăgește aici. Asta din două motive mari și late: există slot dedicat pentru card de memorie microSD și jack audio combo de 3.5 mm. Pentru unii chiar contează astfel de elemente, poate mai mult decât 5G ori Wi-Fi ax.

Am pus în tabelul cu specificații de la începutul review-ului tot ce ține de conectivitate, aici aș vrea să mai adaug detalii despre unde sunt dispuse elementele fizice: jos este difuzorul multimedia, portul USB-C, singurul microfon de pe telefon și jack-ul audio de 3.5 mm; pe stânga avem slotul pentru cele două cartele nano-sim și pentru cardul de memorie microSD; sus nu este nimic, iar pe dreapta avem butoanele pentru reglarea volumului și pe cel Power, care nu iese în relief față de șasiu.

Butonul Power integrează și senzorul de amprentă, care, după ce am înregistrat un deget, a avut nevoie de multe încercări până s-a „antrenat” suficient ca să recunoască acel deget în peste 80% din încercări. Apoi, pot spune că s-a descurcat decent, deși tot au mai apărut ceva rateuri. Timpul de răspuns este rapid, aici nu am ce să comentez.

Camere foto și video

realme C53

Trei senzori pe spate la un telefon atât de ieftin? Nu, doar unul de fapt…

Aici putem vorbi despre doar 2 senzori, cel principal de pe spate, de 50 MP, și cel frontal. Ai putea crede că sunt 4 în total, după dispunerea lentilelor de pe spate, dar nu-i cazul. Nici nu vor fi multe de arătat de la cei doi senzori.

Nici aplicația Camera de pe realme C53 nu este înțesată de opțiuni, pentru că nu au de unde să apară.

Interfața aplicației Camera de pe realme C53:

Pe timp de zi, acolo unde cu greu mai găsești telefoane care să dezamăgească, chiar și cele de buget, realme C53 se descurcă la limită, aș zice. Culorile sunt destul de bune, la fel contrastul și intervalul dinamic. Doar că anumite nuanțe mai sunt greșit interpretate, roșul în special se duce uneori prea mult spre mov, iar detaliile sunt slabe pentru un senzor de 50 MP cu tehnologie pixel binning 4-in-1, ce scoate astfel poze de circa 12 MP.

Poze realizate cu camera principală (wide) de pe realme C53:

Avem mod de Noapte pe realme C53, dar nu prea face mare lucru. Singurul lucru care este pozitiv este că pozele acestea păstrează cumva lumina reală care este în cadru, expunerea corectă. În rest, mult zgomot de imagine, detalii șterse, culori nu tocmai naturale și contrast slab. 

Poze în low-light cu modul de Noapte activat pe camera principală de pe realme C53:

Nici camera frontală de 8 MP nu este vreun exemplu. Este ok, nu greșește flagrant, dar pe modul Portret nu separă cel mai corect subiectul de fundal, așa cum se observă în una dintre pozele de mai jos.

Poze realizate cu camera frontală de pe realme C53 (fără și cu mod Portret):

Pe filmare nu are rost să vă arăt un exemplu Full HD 30 fps, maximul ce poate fi obținut de la realme C53. Clipurile sunt slab conturate, aș spune nu la nivel de 1080p, culori palide și interval dinamic restrâns, ce pierde din detaliile din zonele întunecate.

Autonomie

Autonomie realme C53

Fără un ansamblu hardware care să pună presiune pe baterie, autonomia ajunge chiar și la 3 zile.

În sfârșit un capitol unde realme C53 impresionează. Bateria de 5000 mAh care nu trebuie să alimenteze componente puternice, în timp ce ecranul cu rezoluție redusă nu cere nici el prea multă energie, garantează 2 zile departe de priză inclusiv în condiții solicitante. Bine, cât de solicitante pot fi acestea la un așa ansamblu hardware?! Dacă nu pui prea tare telefonul la încercare, te duci și spre 3 zile de autonomie cu realme C53, ceea ce este cu adevărat de lăudat.

De lăudat este și că realme C53 vine în pachet alături de încărcător rapid la 33W. Cu acesta, acumulatorul de 5000 mAh primește energie astfel, cu plecare de la 5%:

  • 10 minute – 22%;
  • 20 minute – 38%;
  • 30 minute – 54%;
  • 40 minute – 69%;
  • 50 minute – 81%.

Preț

realme C53 6 / 128 GB800 de lei pe eMAG.ro (preț valabil la data publicării acestui review).

realme C53
3.9 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de bună calitate, telefonul este solid și bine finisat, husă de protecție în cutie;
  • interfață plină de opțiuni și care rulează mai mereu fluid;
  • jack audio de 3.5 mm și slot dedicat pentru card de memorie microSD;
  • autonomie excelentă și încărcare suficient de rapidă, cu adaptor de 33W oferit direct în pachet.
Contra
  • ansamblul hardware își arată limitele destul de repede, chiar și aplicații ori jocuri de complexitate medie îl pun la grea încercare;
  • deși este prezentată ca principal element de atracție, camera de 50 Megapixeli nu reușește să se descurce decât cel mult decent chiar și în lumină naturală suficientă.
Concluzii

Ca aproape de fiecare dată, la concluzii vedem dacă merită cumpărat gadgetul testat. Deci cum este cu realme C53? Aș spune că depinde de fiecare de ce are nevoie, de unde poate tăia și de ce are nevoie neapărat. Deși poate părea că l-am taxat tare pe realme C53 la mai toate capitolele de analiză, adevărul este că pentru prețul său, care este unul de lansare, acest telefon nu este chiar rău. Pare ciudat ce zic, știu. Doar că eu am testat acest telefon și nu vorbesc doar din lista de specificații. De acolo ai putea crede instant că nu merită, dar dacă interacționezi cu el descoperi că este decent. Aș zice că se putea mai bine pe unele direcții sau că putea fi mai ieftin, dar cea de-a doua parte va fi cu siguranță rezolvată în câteva luni, când vor apărea ofertele.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

realme C53 a fost testat timp de 9 zile și va rămâne la noi. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat de altcineva.