realme GT 6 – review

20/06/2024

Atunci când am scris despre realme 12 Pro+ spuneam că acel model ținea la acel moment rolul de flagship al companiei chineze pe piața locală. Acum este timpul să avem un smartphone mult mai potrivit pentru această poziție. Deși nici realme GT 6 nu este neapărat din absolut toate punctele de vedere un vârf de gamă care să se bată de la egal la egal cu orice competitor, nu putem totuși să nu admitem că puține îi lipsesc. De fapt, realme spune despre GT 6 că este acel flagship killer pe care mai toată lumea îl aștepta în 2024. Deci „flagship killer” și nu flagship cu toate actele în regulă. Iar flagship killer înseamnă, așa cum și-a dorit inventatorul acestei noțiuni – OnePlus, că primești aproape toată experiența și specificațiile unui vârf de gamă, dar la un preț mult mai așezat. Ce înseamnă mai exact asta și cum se descurcă realme GT 6 în a fi „adevăratul flagship killer din 2024” vedem mai departe.

Specificații smartphone realme GT 6

Date tehnice

Smartphone
realme GT 6
EcranAMOLED 8T LTPO curbat pe laterale, 6.78 inch, aspect 20:9, rezolutie 2780 x 1264 pixeli, densitate 450 ppi, rată de refresh variabilă 1 - 120 Hz, luminozitate maximă tipică 1000 niți, luminozitate HBM 1600 niți, luminozitate maximă în peak 6000 niți, panou 10-bit, 100% acoperire DCI-P3, HDR10+, Dolby Vision
ProcesorQualcomm Snapdragon 8s Gen3 pe 4nm, octa-core cu 1 x Kryo Prime la 3.0GHz (X4) + 4 x Kryo Gold la 2.8GHz (A720) + 3 x Kryo Sliver la 2.0GHz (A520)
GPUAdreno 735
Memorie16 GB RAM LPDDR5X
512 GB stocare internă de tip UFS 4.0
Sistem de operareAndroid 14 cu interfața realme UI 5.0
ConectivitateDual SIM 5G, Wi-Fi 6 802.11 a/b/g/n/ax, dual-band pe 2.4 și 5 GHz, Bluetooth 5.4, NFC la 360°, localizare dual-band L1 + L5, port IR, USB Type-C
Camere foto și videoCameră principală cu 3 senzori:
- 50 Megapixeli Wide, senzor Sony LYT-808 de 1/1.4 inch, f/1.69, OIS, PDAF
- 50 Megapixeli Telephoto (47mm), senzor Samsung JN5 de 1/2.8 inch, f/2.0
- 8 Megapixeli Ultrawide, senzor Sony IMX355 de 1/4 inch, f/2.2
Filmează 4K 2160p cu 30 / 60 fps, Full HD 1080p cu până la 240 fps

Cameră frontală de 32 Megapixeli, 1/2.74 inch, f/2.45
Filmează 4K 2160p cu 30 fps
Alte detaliiRezistență la lichide și praf conform standardului IP65, senzor optic de amprentă integrat în ecran, difuzoare stereo
Baterie
Încărcare
5500 mAh
Încărcare pe fir cu maxim 120W (adaptor în pachet)
Greutate199 grame
Dimensiuni162 x 75 x 8.6 mm

Pachet, design și construcție

realme GT 6 - review
🔺Design ce se dovedește original prin zona cu finisaj ca de oglindă din partea superioară a spatelui.

La mine a ajuns un exemplar de realme GT 6 în cutia de retail sigilată. Înăuntru am găsit, pe lângă telefon, o husă de protecție, încărcătorul rapid la 120W cu mufă USB-A, cablu USB-A la USB-C, agrafă pentru acces la slotul SIM și două pliante – un ghid de pornire rapidă și un certificat de garanție ce conține și alte informații (legale, de reglementare etc):

Dat fiind designul spatelui lui realme GT 6, husa din silicon moale de culoare gri are o mare decupare în zona camerelor posterioare. Aici, nu sunt lăsate la vedere doar lentilele acestor 3 camere și LED flash-ul, ci întreaga zonă unde acestea sunt amplasate. Asta pentru acea zonă este finisată ca o oglindă, față de restul spatelui care imită metalul lucios, dar nu total reflexiv. Arată foarte bine, dar urmele degetelor și praful se lipesc practic de această suprafață, iar apoi totul arată cu mult mai rău decât când această zonă ca de oglindă este perfect curată.

Chiar și așa trebuie să apreciez că realme GT 6 nu se aseamănă cu vreun alt telefon, designul este, prin prezența acestei „oglinzi”, destul de original.

Revenind la husă, aparte de acea decupare masivă de pe spate, în rest acoperă bine telefonul, se întinde mult pe margini, până chiar la ecranul ușor curbat pe margini.

Și spatele este puțin curbat curbat pe laterale, la aceeași rază cu display-ul, astfel se creează un aspect unitar, aș spune. Mai mult, deși telefonul are o grosime de 8.6 mm, deci nimic extrem, el se simte în mână mult mai subțire. Ba chiar se așează foarte bine în palmă și, chiar dacă spatele lucios nu generează cea mai bună aderență, nu simți că ai putea scăpa prea ușor telefonul din mână.

În rest, ca design, nu ar mai fi multe de discutat. În ceea ce privește construcția, ei bine, chiar dacă spatele nu este metalic, avem un șasiu serios din aliaj de aluminiu care generează o structură solidă, telefonul se prezintă cu adevărat robust. Nu se îndoaie mai  deloc oricât ai încerca să provoci asta.

Finisările sunt foarte atent executate, nimic nu induce senzația de calitate slabă de fabricație, ba din contră. Nu l-aș putea pune pe realme GT 6 în segmentul premium, dar nici nu cred că și-a dorit vreun moment să inducă această senzație. Nu, el se vrea un flagship killer. 

Ecran și sunet

realme GT 6 - review
🔺realme spune despre ecranul lui GT 5 că este cel mai bun de pe un telefon cu preț de sub 1.000 EUR, iar eu nu găsesc motive prin care să contrazic această afirmație.

Ecranul este unul dintre elementele pe care realme le-a scos tare în față în prezentările de produs. Producătorul spune chiar că display-ul AMOLED este cel mai bun cu putință din segmentul telefoanelor cu prețuri de până în 1.000 EUR și că este cel mai luminos la modul general, la data lansării. Cu 6000 niți luminozitate maximă în peak (pe o suprafață foarte mică de ecran – 1%, și doar în anumite condiții) se prea poate să poată fi cel mai luminos ecran de telefon acum. Și, chiar dacă scenariul în care se pot atinge cei 6000 niți nu este unul uzual, luminozitatea oricum este foarte înaltă, putând fi atinși în mod normal până la 1000 niți, în timp ce pe setarea Auto și lumină puternică ce ajunge direct pe ecran, când se activează HBM (High Brightness Mode), ecranul poate atinge până la 1600 niți.

Cum am văzut eu  aceste cifre în realitate? Fără discuție nu ai nici cea mai mică problemă de lizibilitate nici când așezi telefonul cu eccranul perpendicular pe direcția razelor solare. OK, sunt ș alte telefoane care se descurcă aproximativ la fel, dar mare parte dintre ele sunt mai scumpe decât acest realme GT 6.

În rest, lăsând luminozitatea uriașă la o parte, cum se mai prezintă ecranul? Pe scurt, foarte, foarte bine la orice alt capitol de analiză. Culori foarte vii, intense, dar corect reproduse, contrast infinit și unghiuri extrem de largi de vizualizare.

Mai merită aprecieri și tehnologia LTPO (numită 8T LTPO aici) care permite o rată de refresh complet adaptivă, ce poate coborî la doar 1 Hz și care ajunge la un maxim de 120Hz. Și rezoluția este mai înaltă decât standardul Full HD+, așa că mai nimic de obiectat în ceea ce privește ecranul lui realme GT 6, mai ales că sunt și suficiente setări prin care poți ajusta modul de afișaj al culorilor și nu numai.

Capturi de ecran din meniul cu setări ale ecranului de pe realme GT 6:

Trebuie neapărat să fac o mențiune specială aici. Când am mai publicat alte review-uri pentru telefoane realme, au fost persoane care au atras atenția prin comentarii că mai sunt probleme cu reglajul automat al luminozității ecranului în condiții de întuneric. Adică, atunci când în jur este foarte puțină lumină, software-ul decide să coboare la minim luminozitatea display-ului, care se dovedește o intensitate prea mică chiar și în întuneric total.

Am întâlnit și eu astfel de comportament pe al meu realme GT 2 Pro, dar acum cei de la realme au găsit soluție. Au adăugat o opțiune în meniul cu setări ale afișajului prin care poți seta care să fie luminozitatea minimă la care să poată coborî ecranul. Există de acum un slider din care alegi care să fie nivelul minim de luminozitate al display-ului, ceea ce mi se pare o adiție extrem de folositoare. Am primit și pe telefonul meu (realme GT 2 Pro) această actualizare și sunt extrem de încântat de noua opțiune.

Sunetul stereo este încă un punct pro, dar parcă nu la același nivel cu ecranul. Este de bună calitate, deși bass-ul nu este cel mai bine definit, mai ales că în principal de emiterea lui se ocupă difuzorul de jos. Apropo de acesta, este ceva mai puternic decât cel pentru apeluri. Revenind la calitatea sunetului extern pe care îl emite realme GT 6, este bun spre foarte bun, dar nu are acea profunzime, detaliere și spațialitate pe care o poți găsi la unele flagship-uri de la competiție.

Volumul maxim este  foarte înalt, dar nu de-a dreptul uriaș. Undeva bine peste medie, cu mențiunea că de pe la 90% din capacitate apar ceva mici distorsiuni, dar absolut nimic grav.

Hardware, sistem de operare și aplicații

realme GT 6 - review
🔺Interfața realme UI 5.0 este foarte bine optimizată, iar numărul de aplicații preinstalate este bine ținut sub control.

Aici este, aș spune, un prim loc unde s-a făcut un mic compromis spre a putea ține prețul mai jos. Deși din denumire ar putea părea că Qualcomm Snapdragon 8s Gen3 este o evoluție și o ediție mai puternică a lui Snapdragon 8 Gen3, realitatea este că avem în față un procesor ceva mai „înfrânat”, să zicem. Doar că este foarte bine optimizat și se încălzește mai greu și mai puțin în sarcini complexe, așa că per total nu mi s-a părut a fi cu mult mai prejos decât chipset-ul de top de la Qualcomm.

Mai ales că acceleratorul grafic Adreno 735 este chiar o idee mai puternic și se descurcă excelent chiar și cu cele mai solicitante jocuri.

Memorie RAM și spațiu de stocare nu doar că sunt din plin la exemplarul de test (16 + 512 GB), dar sunt și dintre cele mai performante la ora actuală.

Capturi de ecran din aplicația CPU-Z cu informații despre realme GT 6:

Interfața realme UI este unul dintre motivele pentru care telefonul meu principal pentru mai bine de 2 ani a fost realme GT 2 Pro. Pur și simplu această interfață este foarte bine optimizată, rulează impecabil mai tot timpul și este plină de opțiuni.

realme GT 6 introduce și destul de multe opțiuni și capacități AI, dar unele nu funcționează acum la capacitate maximă, să zic. Cel mai probabil multe dintre ele se vor dezvolta mai tare în timp, prin învățare, dar și prin update-uri, care, apropo, au venit deja în timpul testelor, deși telefonul nici măcar nu era lansat oficial în Europa.

Pe partea de aplicații preinstalate, față de alte telefoane realme testate în ultimul timp, la realme GT 6 nu am mai găsit atât de multe. Sunt cele de la Google, care au un număr din ce în ce mai ridicat, dar nu foarte multe în afară de acestea. Avem, dintre cele mai importante, unele ca Amazon Shopping, Oppo App Market, Clonă telefon, Facebook, Fitbit (știu, tot de la Google, dar nu este mereu prezentă pe orice telefon cu Android), Browser Internet, IR Remote, Mod Jocuri, Magazin Teme, Manager telefon, Recorder, Snapchat, TikTok, Videoclipuri, Vremea și Zen Space.

Interfața realme UI 5.0 cu Android 14 pe realme GT 6:

Performanță

🔺Chiar dacă în AnTuTu, Snapdragon 8s Gen3 este cu circa 30% în spatele lui Snapdragon 8 Gen3, în PC Mark este în fața fratelui considerat mai potent.

Ceea ce spuneam ca performanță brută, chiar dacă dezvăluită aici prin teste sintetice, a Snapdragon 8s Gen3 față de Snapdragon 8 Gen3 poate fi remarcat acum. Diferențele în anumite teste sunt destul de mici, dar în AnTuTu, de exemplu, avem un scor chiar și cu peste 500.000 de puncte mai mic decât au reușit telefoane de top dotate cu Snapdragon 8 Gen3. Oricum, nu este ca și când realme GT 6 ar fi lent sau să întâmpine orice piedică în a rula vreo aplicație sau joc în cele mai bune condiții.

Teste benchmark

Smartphone
realme GT 6
AnTuTu v10.2.61572416 puncte
PCMark
Work 3.0 Performance
Storage 2.0
Internal Sequential Read
Internal Sequential Write

17175 puncte
53079 puncte
2894.24 MB/s
2918.36 MB/s
Geekbench 6 v.6.3.0
CPU Single-Core
CPU Multi-Core

1959 puncte
4996 puncte
3DMark
Sling Shot OpenGL ES 3.0
Sling Shot Extreme OpenGL ES 3.1
Wild Life Vulkan
Wild Life Extreme Vulkan
Solar Bay

Maxed Out!
Maxed Out!
Maxed Out!
3249 puncte
5295 puncte
GFX Bench v 5.1.0
Aztec Ruins OpenGL (High Tier)
Car Chase ES 3.1
Manhattan 3.1 ES 3.1

54 fps
61 fps
66 fps

Testele de benchmark rulate pe realme GT 6:

Am observat că Snapdragon 8s Gen3 se descurcă mai bine pe partea de management termic. Adică, chiar dacă nu este la fel de potent ca Snapdragon 8 Gen3, măcar nu se încinge atât de tare ca acela, cel puțin nu atât de repede când îi dai serios de lucru. Evident că aici contribuie din plin și sistemul de răcire pus la punct de realme pentru GT 6, un sistem complex care folosește nu mai puțin de 9 straturi de materiale de răcire, printre care o folie de cupru sub ecran, una cu suprafață de 10.870 mm2. Mai există și o cameră de vapori duală de 10.014 mm2, precum și o folie de grafit și cupru peste placa de bază, una cu o arie de 1.420 mm2. Mai sunt multe straturi în afară de acestea (9 în total, după cum am precizat deja), eu le-am menționat pe cele care mi s-au părut cele mai importante.

Cert este că telefonul se încălzește mai serios abia după 12 – 15 minute de sarcini grele susținute continuu, față de doar 3 – 5 minute cum am întâlnit în unele cazuri la telefoane cu Snapdragon 8 gen3.

Conectivitate

Viteze internet Wi-Fi 6 realme GT 6
🔺Fără Wi-Fi 6E tri-band, însă acesta ar fi cam singurul minus la conectivitate.

Aș spune că aici, în afară de lipsa suportului pentru Wi-Fi de tip tri-band (doar Wi-Fi 6 dual-band) nu prea mai sunt motive de nemulțumire. 5G este prezent pe oricare dintre cele două cartele nano-SIM, cu suport pentru benzile n1/3/5/7/8/20/28/38/40/41/77/78/66, Bluetooth este cel mai recent, anume versiunea 5.4, iar NFC este cu recunoaștere la 360 de grade. Apare și un senzor IR care poate transforma telefonul într-o telecomandă ad-hoc, ceea ce nu poate fi decât o veste bună.

Elementele fizice de conectivitate sunt dispuse astfel: jos este portul USB-C, slotul pentru cele două cartele nano-SIM, difuzorul și microfonul principale; sus este microfonul secundar, portul IR și mai apare un orificiu prin care se pot propaga mai bine undele sonore de la difuzorul de apeluri; pe dreapta sunt butoanele pentru reglarea volumului și cel Power, petnru ca laterala din stânga să fie lipsită de orice element.

Adaug aici și câteva cuvinte despre senzorul optic de amprentă de sub ecran, unul amplasat o idee cam jos, dar oricum într-o poziție mai bună decât la alte telefoane care mi-au mai scanat amprenta. Rata de recunoaștere este aproape perfectă, iar timpul de răspuns foarte rapid, uneori instant.

Camere foto și video

realme GT 6 - review
🔺Trei senzori pe spate, toți utili și fiecare cu rezultate bune spre foarte bune.

Înainte să vorbim despre senzori și să vedem cum se descurcă fiecare în anumite scenarii, haideți să vedem cum arată interfața aplicației Camera de pe realme GT 6.

Interfața aplicației Camera de pe realme GT 6:

Pe spatele lui realme GT 6 sunt trei senzori fiecare util, nu dintre cei de formă, ca Macro sau de adâncime de câmp ori alb-negru. Nu, avem fix ceea ce contează, adică Ultrawide, Wide și Telephoto. Nu există autofocus pe senzorul Ultrawide ori OIS pe lentila Telephoto, dar să zicem că nu-i chiar atât de grav asta la un telefon precum realme GT 6.

Ceea ce contează mai tare este  cum arată pozele. Ei bine, cele de zi, cu suficientă lumină în cadru, aș spune că sunt foarte bune. Chiar și pe Ultrawide stăm bine de tot, cu toate că detaliile nu sunt tocmai excelente, dar măcar nu am văzut aberații cromatice spre colțul, unde și conturarea detaliilor rămâne cel puțin decentă.

Senzorul principal Wide se descurcă cu adevărat bine de tot, din orice punct de vedere. La fel și pentru senzorul Telephoto, care totuși poate ar fi fost de preferat să aducă un zoom optic ceva mai mare, față de cel 2X… Chiar și așa, cu multă lumină naturală în cadru inclusiv pe zoom 4X am văzut detalii foarte bine definite, surprinzător pentru capturi de tip crop din cele native cu zoom optic 2X.

Poze Ultrawide 0.6X, Wide 1X, Zoom 2X și Zoom 4X realizate cu realme GT 6:

Pe low-light, cu modul de Noapte activat, senzorul Ultrawide își arată limitările, cu toate că intervenția software cu AI ajută mult. Din nou senzorul Wide se descurcă bine spre foarte bine. Doar că același senzor se ocupă acum și de pozele cu zoom 2X și 4X. Da, senzorul telephoto este scos din schemă la capturile cu modul de Noapte activat, cel mai probabil din cauză că-i lipsește un sistem de stabilizare optică a imaginii (OIS) și ar fi greu de obținut imagini clare în caz de timp lung de expunere.

Poze în low-light cu modul Noapte activat pe realme GT 6 (Ultrawide 0.6X, Wide 1X, Zoom 2X și Zoom 4X – ambele cu zoom captate tot cu senzorul wide):

Camera frontală de 32 Megapixeli chiar scoate pozele la această rezoluție uriașă (6560 x 4928 pixeli, mai exact) și nu-i deloc rea. Sigur că cele mai bune selfie-uri ies când avem multă lumină în cadru, în alte condiții detaliile se mai pierd și apare ceva zgomot de imagine, dar, una peste alta, camera frontală nu dezamăgește, chiar deloc. Sunt și două perspective, una mai largă, cealaltă normală, să zic, iar modul Portret funcționează foarte corect pe ambele.

Poze realizate cu camera frontală de pe realme GT 6 (Ultrawide și Wide, fără și cu mod Portret):

realme GT 6 poate filma la rezoluție maximă 4K 2160p cu maxim 60 fps, dar poate face asta doar cu senzorul principal wide. Celelalte camere sunt limitate la 4K cu 30 fps, dar nici așa nu-i rău deloc. În exemplul de filmare de mai jos am făcut și zoom 2X și 4X, dar ambele au fost „scoase” prin crop din ce prelua senzorul wide.

Clip video 4K 2160p cu 60 fps filmat cu realme GT 6:

httpvh://youtu.be/iNYbEsxdJ2g

Autonomie și încărcare

Autonomie realme GT 6
🔺Autonomie grozavă și încărcare rapidă și mai și.

realme GT 6 se duce ceva mai sus decât standardul de 5000 mAh de capacitate a bateriei cu care ne-am obișnuit până acum. Adaugă un spor de 10%, dar prin utilizarea ecranului cu tehnologie 8T LTPO se pare că este obținută o economie de energie echivalentă cu încă 300 mAh oră pentru acumulator. Adică, realme GT 6 am putea spune că are o baterie de 5800 mAh. Vorbe goale sau ceva adevăr acolo? Fără discuție realme GT 6 este unul dintre cele mai capabile telefoane de top pe partea de autonomie. Greu, foarte greu să descarci bateria în mai puțin de o zi, chiar și în cele mai solicitante scenarii. Un SOT (Screen On Time – timp de ecran aprins) de peste 10 – 12 ore nu reprezintă ceva SF, dar în condiții normale de utilizare poți prinde și peste 14 ore. Excelent!

Cu încărcarea rapidă, la fel. Avem încărcător ce poate urca la 120W în cutia de retail, iar cu acesta încărcarea arată ca în exemplele de mai jos.

Primul test de încărcare rapidă pentru realme GT 6:

  • 5 minute – 5 – 25%;
  • 10 minute – 5 – 44%;
  • 15 minute – 5 – 60%;
  • 20 minute – 5 – 75%;
  • 25 minute – 5 – 89%;
  • 30 minute – 5 – 100%.

Al doilea test de încărcare rapidă pentru realme GT 6:

  • 10 minute – 10 – 53%;
  • 20 minute – 10 – 81%;
  • 30 minute – 10 – 100%.

Trebuie reamintit că avem un acumulator de 5500 mAh și nu deja obișnuitele de 5000 mAh, ceea ce este cu atât mai spectaculos pe partea de încărcare rapidă. Iar realme promite că 80% din capacitate se va menține chiar și după 1.600 de cicluri complete de încărcare rapidă SuperVOOC 120W

Preț

realme GT 6 de la 3.999 lei, preț recomandat de vânzare la lansare. (preț valabil la data publicării acestui review).

realme GT 6
4.3 / 5 Gadget Score
Pro
  • construcție de foarte bună calitate, mai nimic de reproșat, certificare IP65 (adevărat, nu este IP68, dar oricum mai mult decât suficient pentru marea majoritate a utilizatorilor);
  • ecran absolut superb, foarte luminos și pe care îți face mare plăcere să urmmărești orice fel de conținut, dar în speecial cel nativ HDR;
  • sunet extern de bună calitate;
  • ansamblu hardware puternic și eficient în același timp;
  • management termic bun, cu sistem de răcire complex și care chiar își face treaba;
  • interfața realme UI rămâne una dintre cel mai bine optimizate și pline de opțiuni folositoare;
  • rezultate bune pe partea foto și video de la ansamblul de camere;
  • autonomie absolut grozavă și încărcare cu adevărat rapidă (mai ales pentru un acumulator de 5500 mAh).
Contra
  • deși arată foaret bine și este originală, partea finisată ca o oglindă din zona camerelor spate prinde imediat amprentele, urmele mâinilor și praful, iar apoi nu mai arată deloc bine;
  • fără Wi-Fi de tip tri-band;
  • prețul de lansare (fără a lua în considerare oferte și promoții) este cam optimist pentru un telefon care și-a propus să fie adevăratul flagship killer din 2024.
Concluzii

Așadar, este realme GT 6 adevăratul flagship killer din 2024? Nu văd de ce nu l-aș putea considera așa, numai că mi-ar fi plăcut un preț și mai agresiv. Asta fiindcă unele flagship-uri lansate la începutul acestui an au prins deja reduceri serioase de preț și astfel realme GT 6 debutează foarte aproape de ele, dar vine cu unele mici compromisuri. Pe de altă parte, vor fi disponibile deja de la lansare unele oferte și în câteva luni (nu multe) prețul unui realme GT 6 va scădea cu siguranță cu precente bune, iar atunci l-aș putea recomanda fără aproape nicio rezervă, fiindcă experiența de utilizare este foarte apropiată cu oricărui alt flagship pe care l-am încercat în ultimul timp.

Design
Ecran
Conectivitate
Hardware
Software
Foto
Video
Autonomie
Pret / Specificatii

realme GT 6 a fost testat timp de 8 de zile și a fost returnat. Întreg conținutul acestui review aparține strict autorului și nu a fost aprobat sau editat  de altcineva.

Darius Pană
Editor pe Gadget.ro din septembrie 2014. Pasionat de tehnologie, automobile și fotografie. Scrie recenzii pentru telefoane mobile, automobile, dispozitive din zona audio, monitoare, televizoare, aparate foto și orice alt gadget. Folosește Huawei Pura 70 Ultra, Canon EOS M200 + Canon EF-M 22mm 1:2, Canon EF-S 15-85 mm 1:3.5-5.6 IS USM și Canon EF 50mm 1:1.8 STM pentru fotografii și Sony ZV-E10 pentru video.